- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μαζικές απελάσεις ιμάμηδων και κλείσιμο τεμένων στην Αυστρία
Σκηνικό πολέμου στο «πολιτικό Ισλάμ» στήνει ο νέος καγκελάριος
Ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του θα απελάσει πολλούς ιμάμηδες που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και θα κλείσει επτά τεμένη προκειμένου να καταπολεμηθεί το «πολιτικό ισλάμ».
Τα σχέδια της αυστριακής κυβέρνησης παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία εκτός από τον Κουρτς παρόντες ήταν και ο ακροδεξιός αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και ο υπουργός Εσωτερικών Κικλ.
Έως και 60 ιμάμηδες που συνδέονται με την Τουρκία και οι οικογένειές τους, δηλαδή 150 άτομα συνολικά, ενδέχεται να απελαθούν από την Αυστρία, ανέφερε ο Κικλ.
«Οι παράλληλες κοινωνίες του "πολιτικού ισλάμ" και οι τάσεις ριζοσπαστικοποίησης δεν έχουν θέση στη χώρα μας» δήλωσε ο Κουρτς. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η απόφαση συνδέεται με την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη αναπαράσταση από παιδιά ντυμένα με στρατιωτικές στολές μιας μάχης της οθωμανικής ιστορίας σε ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της Βιέννης, που συνδέεται με την τουρκική κοινότητα.
«Οι παράλληλες κοινωνίες, το "πολιτικό ισλάμ" και η ριζοσπαστικοποίηση δεν έχουν θέση στη χώρα μας» διαβεβαίωσε ο Κουρτς.
Από τη μεριά του, ο αντικαγκελάριος Στράχε υπογράμμισε ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή».
Το επίμαχο υλικό
Φωτογραφίες από την αναπαράσταση της μάχης της Καλλίπολης, στην οποία συμμετείχαν παιδιά σε ένα τέμενος, δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές του μήνα από το κεντροαριστερό περιοδικό Falter και προκάλεσαν αντιδράσεις από τους Αυστριακούς πολιτικούς.
Στις φωτογραφίες φαίνονται νεαρά αγόρια ντυμένα με στολή παραλλαγής να περπατούν σε παράταξη, να χαιρετούν στρατιωτικά και να κρατούν τουρκικές σημαίες μπροστά από ένα πλήθος άλλων παιδιών.
Σε μια άλλη φωτογραφία κάποια παιδιά φαίνονται να κείτονται στο έδαφος προσποιούμενα τα θύματα της μάχης, με τα σώματά τους καλυμμένα από την τουρκική σημαία.
Το εν λόγω τέμενος διαχειρίζεται η Ισλαμική, Τουρκική Ένωση της Αυστρίας (Atib), που συνδέεται άμεσα με την Τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Θεμάτων (Diyanet). H Atib είχε χαρακτηρίσει την αναπαράσταση «ιδιαίτερα λυπηρή».
Αυστρία και Ισλάμ
Η Αυστρία, μια χώρα 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά περίπου 600.000 μουσουλμάνους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Τούρκοι ή τουρκικής καταγωγής.
Όταν ήταν υπουργός αρμόδιος για την ενσωμάτωση ο Κούρτς επέβλεψε το 2015 την υιοθέτηση ενός αυστηρού «νόμου για το Ισλάμ», ο οποίος απαγορεύει τη χρηματοδότηση από το εξωτερικών θρησκευτικών ομάδων και απαιτεί από τις μουσουλμανικές ενώσεις «να έχουν μια θετική άποψη απέναντι στο αυστριακό κράτος και την κοινωνία».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αρχές του Παρισιού εξετάζουν περισσότερες από 100 καταγγελίες που αφορούν παιδιά ακόμη και τριών ετών
«Θα δούμε τα αποτελέσματα και μετά θα αποφασίσουμε»
«Είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης που διέπραξε ειδεχθή εγκλήματα», ανέφερε η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Οι πρώτες δηλώσεις των επικεφαλής των κομμάτων
Zήτησε να ανοίξουν και πάλι άμεσα στα Στενά του Ορμούζ
«Πίστευε ότι μία δολοφονία είναι απαραίτητη για να σωθεί ο κόσμος»
Η μεγαλύτερη αύξηση στη συμμετοχή σε σύγκριση με το 2021 καταγράφηκε στους ψηφοφόρους του εξωτερικού
Η υπόθεση που δίχασε έντονα τη ρωσική κοινωνία
Τι υποστηρίζει στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν
Αστυνομική επιχείρηση με χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών
Προσπαθούσε εδώ και μήνες να εισέλθει στον χώρο
Η διπλωματία της παρεοκρατίας στη δεύτερη προεδρία του
Έντεκα τα βασικά κόμματα, 752 υποψήφιοι/ες για 56 θέσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων
Σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα άρουν τον αποκλεισμό τους σε ιρανικά λιμάνια
Με ψυχιατρικά προβλήματα ο δράστης - Προσπάθησε και στο παρελθόν να εισβάλει στον Λευκό Οίκο
Δημοσιογράφος περιγράφει την εμπειρία της
Η επιζώσα σεξουαλικής κακοποίησης από τον πρώην σύζυγό της και δεκάδες άλλους άνδρες δηλώνει ερωτευμένη
Τα βίντεο που βρήκαν το φως της δημοσιότητας
«Είδα τα δύο σκυλιά να σέρνουν τη γυναίκα μου στο γρασίδι» περιγράφει ο σύζυγός της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.