Κοσμος

Οι μητέρες της μεγάλης φυγής - Γιατί οι μέλλουσες μαμάδες εγκαταλείπουν τη Βενεζουέλα για τη Βραζιλία; (εικόνες, video)

Η οικονομική κρίση στην πατρίδα του Μαδούρο εξαπλώνεται στις όμορες χώρες

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-venwomen.jpg
© Mario Tama/ Getty Images / Ideal Images

Η οικονομική κρίση της Βενεζουέλας εξαπλώνεται και επηρεάζει τις όμορες χώρες. Την Κυριακή οι κάτοικοι της Βενεζουέλας προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη προέδρου. Ο πληθωρισμός καλπάζει, η ανεργία αυξάνεται συνέχεια. Ωστόσο, μια άλλη ιδιαίτερα ανησυχητική τάση είναι η έξοδος και φυγή χιλιάδων εγκύων από τη Βενεζουέλα προς τη Βραζιλία σε αναζήτηση καλύτερου συστήματος υγείας.

Το BBC παρουσιάζει την περίπτωση της Γερίλιν και Ρίτσαρντ. Διέσχισαν τα σύνορα της Βραζιλίας όταν η Γεριλίν ήταν έγκυος 8 μηνών εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων και τροφίμων στην πατρίδα τους. Ταξίδεψαν χωρίς σχεδόν τίποτα και κατέλυσαν σε καταυλισμό προσφύγων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είναι ένα από τα εκατοντάδες ζευγάρια της Βενεζουέλας που πηγαίνουν στη Βραζιλία για να φέρουν στο κόσμο τα παιδιά τους. Περίπου 800 άνθρωποι από τη Βενεζουέλα περνούν τα βόρεια σύνορα της χώρας τους προς τη γειτονική Βραζιλία κάθε μέρα.

16861976.jpg
© EPA/GABRIEL BARRERO


Στην πόλη Μπόα Βίστα της Βραζιλίας ζουν 50.000 άνθρωποι, εκ των οποίων το ένα πέμπτο είναι πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα.

Πώς ήταν η ζωή στη Βενεζουέλα, ρωτά η δημοσιογράφος του BBC, «Χάλια. Υπήρχαν μέρες που την βγάζαμε με ένα γεύμα την ημέρα. Είχα πρόβλημα αναιμίας για πολύ καιρό, γιατί δεν έπαιρνα αρκετή ποσότητα βιταμινών. Δεν υπάρχουν βιταμίνες, δεν υπάρχουν φάρμακα. Έχουν όλα χαθεί», λέει η Γεριλίν στην κάμερα του BBC και σε κάτι λιγότερο από 24 ώρες η ίδια κάμερα την απαθανάτισε αγκαλιά με το νεογέννητο μωρό της.

15214874.jpg
© EPA/PAULO CUNHA


Στο κρατίδιο Ροραΐμα της Βραζιλίας οι ανάγκες για τις παροχές δημόσιας υγείας έχουν αυξηθεί κατά 3.500% από το 2015. Οι, δε, γεννήσεις από τη Βενεζουέλα έχουν αυξηθεί κατά 228%.

«Ίσως να είναι τυχερός που γεννήθηκε εδώ στη Βραζιλία. Ίσως να μπορέσει να πάρει τη βραζιλιάνικη ιθαγένεια και να έχει μια καλύτερη τύχη». Επέλεξαν για το μικρό τους το όνομα Μαξ. Επέστεψαν στο σπίτι τους. Όχι τη Βενεζουέλα, αλλά τη σκηνή του ΟΗΕ. Αυτοί οι νέοι γονείς έχουν πολλά για να ανησυχούν μένοντας σε μια σκηνή. Φοβούνται τα κουνούπια, τη ζέστη και τις ξαφνικές βροχές. 

16965100.jpg
© EPA/HUMBERTO MATHEUS


Παρόλα αυτά η ζωή στη σκηνή θεωρούν ότι είναι καλύτερη από τη ζωή στην πατρίδα τους. Αλλά ό,τι και να είναι το σπίτι τους και τους λείπει η παλιά Βενεζουέλα. 

Why mums-to-be are fleeing Venezuela

ΠΡΟΣΦΑΤΑ