- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έκθεση ΜΚΟ: «Συνεργάτες του Κρεμλίνου» στην παραπληροφόρηση η Ελλάδα και η Κύπρος
Η μελέτη της ΜΚΟ είχε ως στόχο να διαπιστώσει ποιες Ευρωπαϊκές δημοκρατίες είναι καλύτερα θωρακισμένες απέναντι στην ρωσική διασπορά ψευδών ειδήσεων
Ως «συνεργάτες του Κρεμλίνου» που όχι μόνο δεν καταπολεμούν τις εκστρατείες παραπληροφόρησης της ρωσικής κυβέρνησης αλλά αντίθετα τις υποβοηθούν, χαρακτηρίζει Ελλάδα και Κύπρο μια πρόσφατη μελέτη της ΜΚΟ European Values.
Η μελέτη της ΜΚΟ είχε ως στόχο να διαπιστώσει ποιες Ευρωπαϊκές δημοκρατίες είναι καλύτερα θωρακισμένες απέναντι στην ρωσική διασπορά ψευδών ειδήσεων που επηρέασε με τόσο προφανή τρόπο τις τελευταίες αμερικανικές εκλογές.
Το 2019 θα είναι μια χρονιά που θα φέρει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Έτσι, πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει ήδη αλλαγές στη νομοθεσία τους οι οποίες ενισχύουν την προστασία τους απέναντι στους ρώσους χάκερ και άλλες δυνάμεις του Κρεμλίνου που δρουν υπόγεια αλλά... άκρως αποτελεσματικά.
Σύμφωνα με τον χάρτη της έκθεσης που δημοσιεύει η El Pais, οι περισσότερες χώρες στην Ευρωπαϊκή ένωση αναγνωρίζουν την απειλή της ρωσικής παραπληροφόρησης και της εμπλοκής στις εκλογικές αναμετρήσεις, με κάποιες μάλιστα να έχουν ήδη «ατσαλώσει» τις άμυνές τους.
Μεταξύ των πιο άρτια θωρακισμένων χωρών που εμφανίζονται με σκούρο μπλε χρώμα στον χάρτη βρίσκεται η Βρετανία (ειδικά μετά τις περσινές επιθέσεις Ρώσων χάκερ και την επιδείνωση στη σχέση των δύο χωρών), η Σουηδία αλλά και χώρες της Βαλτικής, όπως η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία.
Πολλές χώρες αναγνωρίζουν τον κίνδυνο και λαμβάνουν σιγά-σιγά μέτρα για να τον αντιμετωπίσουν. Σε αυτήν την κατηγορία, που εμφανίζεται με ανοιχτό γαλάζιο χρώμα, ανήκει η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Πολωνία και η Ρουμανία.
Αμέσως επόμενες στη λίστα, με κίτρινο χρώμα, είναι οι χώρες που αμφισβητούν τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί και περιλαμβάνουν τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία και την Ιρλανδία.
Σειρά έχουν οι χώρες που αρνούνται την απειλή των ρωσικών fake news: Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Αυστρία και η Ουγγαρία.
Τελευταίες και... καταϊδρωμένες στη λίστα της άμυνας κατά των fake news είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, που όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν την απειλή αλλά υποβοηθούν με τον τρόπο τους την διασπορά των ψευδών ειδήσεων. Στον χάρτη η χώρα μας και η Κύπρος εμφανίζονται με κατακόκκινο χρώμα και χαρακτηρίζονται «Συνεργάτες του Κρεμλίνου», ένας όρος που χωράει πολλές διαφορετικές ερμηνείες.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ήταν δικαιολογημένοι» είπε η εισαγγελία
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Σε υπόθεση που συνδέεται με εκείνη της Cambridge Analytica, της συμβουλευτικής εταιρείας που ενεπλάκη στην προεδρική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016
Η ψηφοφορία για τον τερματισμό του εμπάργκο στο νησιωτικό κράτος θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα
Επιστρέφει στα καθήκοντά του
Η κοινή δήλωση των 27 κρατών-μελών
Ο άνδρας υπέστη θανάσιμο τραυματισμό στο κεφάλι
Δημοσκόπηση των New York Times και Siena College καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση του Αμερικανού προέδρου
Παιδεία, κόστος ζωής και αντίθεση στη στρατιωτική θητεία στην ατζέντα των κινητοποιήσεων - Φόβοι για επεισόδια
Η σύνδεση με την πρώην ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία»
Η συγκεκριμένη αστυνομική φύλαξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα για προνομιακή μεταχείριση
Tι ανέφερε ο γεννημένος στην περιοχή κατά κόσμο Φεντερίκο Λουτσία
Η επίσημη ανακοίνωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύεται ότι δεν θα επαναληφθούν οι σκηνές βίας
Μία γυναίκα που ταξίδεψε από το Κονγκό διαγνώστηκε με τον ιό, εντείνοντας τους φόβους
Η περιγραφή για όσα ακολούθησαν και η θέση της υπεράσπισης
Μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια στην καρδιά των Τιράνων, η αστυνομική παρουσία είναι έντονη στην αλβανική πρωτεύουσα
Ο Στιβ Γουίτκοφ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο στην Αγία Πετρούπολη με νέες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.