- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Τριντό: Θα βρει πολλούς μιμητές η νομιμοποίηση της κάνναβης στον Καναδά
Αποτελούσε προεκλογική υπόσχεσή του η νομιμοποίηση
Η νομιμοποίηση της κάνναβης στον Καναδά, που θα τεθεί σε ισχύ «μέσα το καλοκαίρι», παρακολουθείται από κοντά από τους συμμάχους της Οτάβα, οι οποίοι μπορεί σύντομα να εμπνευσθούν απ' αυτή, δήλωσε ο Τζάστιν Τριντό σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το μέτρο αυτό αποτελούσε προεκλογική υπόσχεση και θα κάνει τον Καναδά την πρώτη χώρα της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών που επιτρέπει την παραγωγή, το εμπόριο και την κατανάλωση αυτού του ήπιου ναρκωτικού, πέντε χρόνια μετά την Ουρουγουάη, πρώτο κράτος του πλανήτη που το έπραξε.
Η καναδική Γερουσία θα υιοθετήσει μια τελική εκδοχή του νομοσχεδίου στις αρχές Ιουνίου και αναμένεται ότι αυτή θα τεθεί σε ισχύ «στη διάρκεια του θέρους», δήλωσε ο καναδός πρωθυπουργός.
«Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον από τους συμμάχους μας γι' αυτό που κάνουμε, αναγνωρίζουν πως ο Καναδάς επιδεικνύει θάρρος (...) και αναγνωρίζουν την εντιμότητά μας, όταν ομολογούμε πως το ισχύον σύστημα δεν εμποδίζει τους νέους μας να έχουν εύκολη πρόσβαση στην κάνναβη», υπογράμμισε έναν μήνα μετά τη σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G7 στον Καναδά.
«Σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στον Καναδά, είναι πιο εύκολο (σ.σ.: για έναν ανήλικο) να αγοράσει ένα τσιγάρο με κάνναβη απ' ό,τι να αγοράσει μια μπύρα. Αυτό δεν έχει καμιά λογική! Και επιπλέον είναι πηγή τρομερών εισοδημάτων για το οργανωμένο έγκλημα», συνέχισε ο Τριντό.
Η φιλελεύθερη κυβέρνησή του θεωρεί «πως ελέγχοντας και ρυθμίζοντας την πώληση της κάνναβης, θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε καλύτερα τις κοινότητές μας, να προστατεύσουμε καλύτερα τους νέους μας», εξήγησε ο πρωθυπουργός.
«Οι σύμμαχοι στους οποίους μίλησα, ενδιαφέρονται να δουν τι θα συμβεί (...) πριν ξεκινήσουν κι αυτοί», επισήμανε ο Τριντό, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες χώρες αναφέρεται. «Αν λειτουργήσει καλά, και αυτό περιμένω, θα με εξέπληττε τρομερά αν καθυστερούσαν πολύ να εξετάσουν ποιο μοντέλο θα μπορούσε να δουλέψει γι' αυτούς», δήλωσε.
Μόλις η ομοσπονδιακή κυβέρνηση νομιμοποιήσει την κάνναβη, οι επαρχίες και τα εδάφη του Καναδά θα πρέπει να οργανώσουν το εμπόριό της. Το Οντάριο και το Κεμπέκ, που αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα του καναδικού πληθυσμού, έχουν ήδη προβλέψει μια αυστηρή πλαισίωση από εξειδικευμένες δημόσιες επιχειρήσεις.
Σε όρους αξίας, η παραγωγή «της βιομηχανίας της κάνναβης ισούται μ' αυτή της βιομηχανίας της μπύρας» και είναι «μεγαλύτερη από τη βιομηχανία του καπνού», σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, που υπολογίζουν σε 5,7 δισεκ. δολάρια Καναδά (3,7 δισεκ. ευρώ) τις δαπάνες των Καναδών για κάνναβη κατά το 2017.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.