- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Άσαντ για τις κατηγορίες για τα χημικά: Αν είχα τέτοια όπλα δεν θα τα χρησιμοποιούσα από την αρχή; (video)
Συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά
Αποκλειστική συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά για τον ΣΚΑΙ και την Καθημερινή παραχώρησε ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Σε αυτή αναφορικά με τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων από την πλευρά του, ο κ. Άσαντ τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να συμβεί για πολλούς λόγους «αρχικά δεν διαθέτουμε τέτοια όπλα ως χώρα και αυτό είναι κάτι για το οποίο διεξήχθησαν πρόσφατα έρευνες. Ακόμη κι αν υποθέσουμε πως έχουμε τέτοια όπλα θα τα χρησιμοποιούσαμε στο τέλος ενός πολέμου που έχουμε κερδίσει; Επίσης όλα τα βίντεο που κυκλοφορούν είναι ψεύτικα. Τα χημικά όπλα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η Ντούμα δεν αφήνουν μόνο 45 νεκρούς αλλά χιλιάδες. Πώς είναι επίσης δυνατόν να σκοτώνουν τα συγκεκριμένα χημικά όπλα μόνο γυναίκες και παιδιά; Όλο αυτό το σχέδιο είναι ένα εντελώς πρωτόγονο παιχνίδι που κάποιοι έστησαν αφού καταφέραμε να διώξουμε τους τρομοκράτες από τη χώρα».
Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ επιτέθηκε και στη Δύση συνολικά και υποστήριξε πως μόλις η τρομοκρατία ηττήθηκε στη Συρία οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισαν πως έπρεπε να αποσταθεροποιήσουν εκ νέου τη Συρία αλλά είχαν χάσει το βασικό τους χαρτί. «Αυτός είναι ο λόγος που επιτίθενται στον Συριακό στρατό, θέλουν να ανυψώσουν το ηθικό των τρομοκρατών και να εμποδίσουν την απελευθέρωση των περισσότερων περιοχών της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σύριος Πρόεδρος.
Σε ερώτηση σχετικά με τους σκληρούς χαρακτηρισμούς από την πλευρά Τραμπ στο πρόσωπό του ο Μπασάρ Αλ Άσαντ σημείωσε πως δεν το αγγίζουν τέτοιοι χαρακτηρισμοί και τόνισε: «Όταν είσαι Πρόεδρος μίας χώρας εκπροσωπείς το ήθος του λαού σου πριν από το δικό σου. Ερωτώ λοιπόν, εκπροσωπεί αυτή η φρασεολογία την αμερικανική κοινωνία, και τη χώρα; Δεύτερον το καλό με τον Τραμπ είναι πως εκφράζεται με έναν ευθύ τρόπο. Προσωπικά δεν ασχολούμαι με αυτό γιατί είμαι Πρόεδρος και εκπροσωπώ τη χώρα μου. Δεν με θίγει προσωπικά».
Ερωτηθείς για την Τουρκία και για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να εισβάλει στην Συρία ο κ. Άσαντ εμφανίστηκε ιδιαιτέρως επιθετικός απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν σημειώνοντας: «Πρόκειται για εχθρική πράξη, για κατοχή. Κάθε Τούρκος στρατιώτης στη Συρία εκπροσωπεί αυτήν ακριβώς την κατοχή. Αυτό δεν σημαίνει πως ο τουρκικός λαός είναι εχθρός μας. Πρέπει να διαχωρίσουμε τον λαό από τον Ερντογάν. Ο Ερντογάν εκπροσωπεί την μουσουλμανική αδελφότητα. Μπορεί να μην είναι οργανωμένος αλλά κλίνει προς αυτή τη σκοτεινή ιδεολογία. Και για τον ίδιο όπως και για την Δύση όταν έχασαν τον έλεγχο της τρομοκρατίας και δεν μπορούσε να εφαρμόσει την ατζέντα της Τουρκίας κάποιος έπρεπε να επέμβει και αυτός ο κάποιος ήταν η Δύση.
»Ταυτόχρονα επιστρατεύθηκε ο Ερντογάν μέσω των ΗΠΑ για αν γίνει η κατάσταση πιο σύνθετη. Χωρίς τη συγκεκριμένη επέμβαση η κατάσταση στη χώρα θα είχε επιλυθεί πολύ γρηγορότερα. Το ζήτημα δεν είναι οι προσωπικές μου σχέσεις με τον Ερντογάν. Το ζήτημα είναι οι δικές του σχέσεις με την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Από την αρχή του πολέμου ο Ερντογάν στήριζε τρομοκράτες αλλά το έκρυβε πίσω από το αφήγημα του ανθρωπισμού. Με τις νέες επεμβάσεις στη Συρία όμως οι μάσκες έπεσαν και αυτό είναι θετικό. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στην αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία και την στήριξη της τρομοκρατίας. Επί επτά χρόνια πολεμάμε τον δικό του στρατό».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.