- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και κουκουλοφόρων στο Παρίσι - 200 προσαγωγές (εικόνες, video)
Έσπασαν παράθυρα σε καταστήματα, έβαλαν φωτιές
Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και κουκουλοφόρων στο περιθώριο της πορείας για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Παρίσι, ενώ χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους νωρίτερα σήμερα στις ειρηνικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Στη γαλλική πρωτεύουσα, στην πορεία που διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις συμμετείχαν 20.000 άνθρωποι, γνωστοποίησε η αστυνομία, η οποία καταμέτρησε επίσης 14.500 ανθρώπους στο περιθώριο της προγραμματισμένης διαδήλωσης, εκ των οποίων 1.200 άνθρωποι, κουκουλοφόροι στην πλειονότητά τους, μέλη του αναρχικού κινήματος των "blacks blocs". Σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, 55.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία.
Καθώς επεισόδια αμαύρωσαν την πορεία, με τους διαδηλωτές να προκαλούν καταστροφές σε ένα εστιατόριο, να σπάνε βιτρίνες και να εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ, η διαδήλωση στο Παρίσι συνεχίστηκε μετά δυσκολίας. Η αστυνομία μάλιστα ζήτησε από τους διοργανωτές να αλλάξουν τη διαδρομή τους.
Επιπλέον, διαδηλωτές επιτέθηκαν σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, σε έναν χώρο στάθμευσης λεωφορείων, ενώ εκτόξευσαν μια βόμβα μολότοφ εναντίον ενός εκσκαφέα που τυλίχθηκε στις φλόγες. Επίσης πυρπόλησαν ένα αυτοκίνητο κι ένα σκούτερ.
Αντικείμενα ερρίφθησαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ καταδίκασε "απερίφραστα" τη "βία και τα επεισόδια".
Στην κορυφή της πορεία, οι οργανώσεις των "black blocks" φώναζαν συνθήματα όπως «όλος ο κόσμος σιχαίνεται την αστυνομία» και «Παρίσι, ξεσηκώσου».
Σχεδόν 200 μέλη των ακροαριστερών αναρχικών "blacks blocs" προσήχθησαν αφού περικυκλώθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό της αστυνομίας, η οποία είχε προειδοποιήσει νωρίτερα για τον κίνδυνο επεισοδίων από «εξτρεμιστικές ομάδες» που θέλουν να μετατρέψουν την 1η Μαϊου σε ένα «μεγάλο ραντεβού επανάστασης».
Στην επαρχία, αρκετές δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της συνδικαλιστικής ένωσης CGT «εναντίον της αμφισβήτησης των κοινωνικών κεκτημένων, της επιλογής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπέρ της κοινωνικής προόδου, της ειρήνης, της διεθνούς αλληλεγγύης».
«Δεν διακρίνουμε καμία κοινωνική πολιτική στον ορίζοντα (…). Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία… τίποτα δεν προχωράει, ο δημόσιος τομέας καταρρέει» επισήμανε μια διαδηλώτρια στο Κλερμόν- Φεράν, η Ζενεβιέβ Ντιράντ, συνταξιούχος.
Στη Μασσαλία, όπου διαδήλωσαν 4.200 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, ένα πανό δέσποζε ανάμεσα στο πλήθος, όπου αναγραφόταν το σύνθημα «εναντίον του Μακρόν και του κόσμου του».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Mετά την κρίση της πανδημίας, οι νέες αναταράξεις στις αερομεταφορές και οι εταιρείες που αντέχουν
«Ήταν δικαιολογημένοι» είπε η εισαγγελία
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Σε υπόθεση που συνδέεται με εκείνη της Cambridge Analytica, της συμβουλευτικής εταιρείας που ενεπλάκη στην προεδρική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016
Η ψηφοφορία για τον τερματισμό του εμπάργκο στο νησιωτικό κράτος θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα
Επιστρέφει στα καθήκοντά του
Η κοινή δήλωση των 27 κρατών-μελών
Ο άνδρας υπέστη θανάσιμο τραυματισμό στο κεφάλι
Δημοσκόπηση των New York Times και Siena College καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση του Αμερικανού προέδρου
Παιδεία, κόστος ζωής και αντίθεση στη στρατιωτική θητεία στην ατζέντα των κινητοποιήσεων - Φόβοι για επεισόδια
Η σύνδεση με την πρώην ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία»
Η συγκεκριμένη αστυνομική φύλαξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα για προνομιακή μεταχείριση
Tι ανέφερε ο γεννημένος στην περιοχή κατά κόσμο Φεντερίκο Λουτσία
Η επίσημη ανακοίνωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύεται ότι δεν θα επαναληφθούν οι σκηνές βίας
Μία γυναίκα που ταξίδεψε από το Κονγκό διαγνώστηκε με τον ιό, εντείνοντας τους φόβους
Η περιγραφή για όσα ακολούθησαν και η θέση της υπεράσπισης
Μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια στην καρδιά των Τιράνων, η αστυνομική παρουσία είναι έντονη στην αλβανική πρωτεύουσα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.