- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Όλα για το πετρέλαιο: Η Μόσχα στέλνει πλωτό πυρηνικό σταθμό στην Αρκτική (εικόνες, video)
Αδιαφορεί για τις προειδοποιήσεις της Greenpeace και στοχεύει στην «ενεργειακή πίτα» κάτω από τους πάγους
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να εγκαινιάσει η Ρωσία τον πρώτο πλωτό πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τα στρατόπεδα της Αρκτικής.
Το πλοίο «Akademik Lomonosov» που μεταφέρει τον πυρηνικό σταθμό ρυμουλκήθηκε το Σάββατο σε ναυπηγείο στην Αγία Πετρούπολη. Θα περάσει τις επόμενες εβδομάδες στη Βαλτική Θάλασσα και τη Βόρεια Θάλασσα και θα καταπλεύσει στη ρωσική ναυτική βάση του Μουρμάνσκ.
«Εκεί, οι δύο αντιδραστήρες του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής θα εφοδιαστούν με πυρηνικό καύσιμο» δήλωσε ο Πάβελ Ιπάτοφ από την εταιρεία παραγωγής ενέργειας Rosenergoatom. Το πλοίο είναι μοναδικό στον κόσμο.
Το καλοκαίρι του 2019, το πλοίο πρόκειται να πλεύσει από το Μουρμάνσκ στην Αρκτική Θάλασσα, όπου θα προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα τα ρωσικά φυλάκια και θα διαθέτει εργοστάσιο αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού. Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 200.000 άτομα.
Αντιδρά η Greenpeace
Με ανακοίνωση της η οργάνωση Greenpeace επέκρινε, πάντως, την κίνηση αυτή της Μόσχας.
«Πυρηνικοί αντιδραστήρες στον Αρκτικό Ωκεανό, αποτελούν υψηλό κίνδυνο σε ένα πολύ εύθραυστο και απειλουμενο από την κλιματική αλλαγή περιβάλλον» τονίζει η περιβαλλοντική οργάνωση.
Η Ρωσία επιθυμεί να αξιοποιήσει τις πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου περιοχές γύρω από τον Βόρειο Πόλο.
Παράλληλα, το λιώσιμο των πάγων που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, ανοίγει νέες ναυτιλιακές διαδρομές βόρεια της Ρωσίας, στον Αρκτικό Κύκλο. Ως αποτέλεσμα, η Μόσχα ενισχύει όλο και περισσότερο την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, την ώρα που ΗΠΑ, Νορβηγία, Καναδάς και Δανία (μέσω Γροιλανδίας) διεκδικούν κομμάτι από την «ενεργειακή πίτα» που κρύβεται κάτω από τους πάγους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Oι ακριβείς συνθήκες δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα
Παραδέχτηκε στη κοινοβουλευτική συζήτηση το λάθος διορισμό και την άγνοια ελέγχου ασφαλείας
Για απόπειρα εκβιασμού κάνει λόγο η εταιρεία
Έριξε το αυτοκίνητο της έξω από κλαμπ με πεζούς στο δρόμο
Το πάρκο Leinbach βρίσκεται κοντά στο Γυμνάσιο Thomas Jefferson
Η Ζιζέλ Πελικό ήταν μόνο η αρχή...
Υπό φυσιολογικές συνθήκες περνούν καθημερινά περίπου 130 πλοία
Υποχρεωτικός έλεγχος συμβατότητας με την ΕΕ πριν τη Βουλή - Κίνδυνος παγώματος κονδυλίων
Έκρηξη Τραμπ για κατάρριψη F-15, με συμβούλους να τον κρατούν εκτός κρίσιμων αποφάσεων
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσωπικής συνάντησης με την ηγεσία της Τεχεράνης
Κράτη της Ευρώπης αναπτύσσουν δικές τους πλατφόρμες επικοινωνίας – Ανησυχία για ασφάλεια και εξάρτηση
Παρά την κατάρρευση της ποινικής δίωξης – Ο ηθοποιός οδηγείται σε αστική διαδικασία
Καθησυχάζει η Επιτροπή για τις αερομεταφορές, παρά την ανησυχία για τη Μέση Ανατολή
Ποιες είναι οι τρεις πόλεις από τις οποίες ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα
Στο στόχαστρο των εισαγγελέων η διακίνηση υλικού παιδικής κακοποίησης, τα deepfakes και η άρνηση του Ολοκαυτώματος
Η ναυτική επιχείρηση της Ουάσιγκτον και οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία
Όταν θέλετε να μείνετε όρθιοι όλη τη νύχτα, αλλά να γλιτώσετε το hangover
Τι ανακοίνωσε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Είχε μαζί της 55.000 πυροκροτητές βομβών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.