- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
ΗΠΑ: Πεπεισμένος ότι υπήρξε επίθεση με χημικά στη Συρία ο Μάτις
«Ορισμένα πράγματα είναι απλώς ασυγχώρητα, απαράδεκτα»
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ χαρακτήρισε σήμερα "απλώς ασυγχώρητη" τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, υπενθυμίζοντας ότι για τον λόγο αυτόν πριν από έναν χρόνο οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν μια στρατιωτική βάση στη χώρα αυτή.
"Ορισμένα πράγματα είναι απλώς ασυγχώρητα, απαράδεκτα" είπε ο Τζιμ Μάτις μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε μια ακρόαση που αφορούσε τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το 2019. Εξήγησε ότι οι ενέργειες αυτές όχι μόνο παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες για τα χημικά όπλα αλλά γίνονται σε βάρος "ολόκληρης της ανθρωπότητας".
Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι υπήρξε επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να σταλούν επιθεωρητές επί τόπου για να συλλέξουν αποδείξεις, προειδοποιώντας ότι το έργο τους θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο όσο περνά ο καιρός.
"Πιστεύω ότι υπήρξε χημική επίθεση και ψάχνουμε τις αποδείξεις" συνέχισε. Παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την επίθεση αυτή που φέρεται ότι στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους, παρά μόνο "πολλές ενδείξεις στα μέσα ενημέρωσης και στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης" ότι χρησιμοποιήθηκαν χλώριο ή σαρίν". Όπως είπε, μια από τις βασικές ανησυχίες του, στην περίπτωση αμερικανικού πλήγματος, είναι να αποφευχθεί μια "ανεξέλεγκτη" κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, στον οποίο έχουν εμπλακεί η Ρωσία, το Ιράν, η Τουρκία και άλλες χώρες.
Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση για ένα ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία. Πρόσθεσε όμως ότι "δεν θέλει να συζητήσει" την παρούσα κατάσταση από σεβασμό "για τους εταίρους μας, λόγω της ευαίσθητης φύσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της ανάγκης να τις κρατήσουμε απόρρητες".
Ο Μάτις είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στον τερματισμό του πολέμου στη Συρία μέσω της ειρηνευτικής διαδικασίας της Γενεύης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.