- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ο πρόεδρος της Μιανμάρ Χτιν Κιάου, που ζούσε στη σκιά της Αούνγκ Σαν Σου Κι, παραιτήθηκε σήμερα, μια απόφαση με άμεση ισχύ, σχεδόν δύο χρόνια αφού ανέλαβε τον θώκο, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, που κατηγορείται για εθνοκάθαρση εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.
«Ο πρόεδρος Χτιν Κιάου ζήτησε στις 21 Μαρτίου 2018 να απαλλαχθεί από τα καθήκοντά του», ανακοίνωσε η προεδρία σε μια σύντομη ανακοίνωσή της στο Facebook.
Ο διανοούμενος αυτός, γιος ενός Βιρμανού ποιητή και παιδικός φίλος της Σου Κι, έγινε τον Απρίλιο του 2016 ο πρώτος πολίτης που ανέλαβε την προεδρία της Μιανμάρ έπειτα από δεκαετίες.
Η προεδρία δεν έχει δώσει καμία εξήγηση για την αιφνιδιαστική παραίτηση του Κιάου, ο οποίος όμως τον τελευταίο καιρό εμφανιζόταν αδυνατισμένος, τροφοδοτώντας εικασίες για την κατάσταση της υγείας του.
Η Σου Κι είχε διορίσει τον πιστό της σύντροφο στην κυρίως τιμητική θέση του προέδρου, καθώς δεν μπορεί η ίδια να την αναλάβει. Βάσει του Συντάγματος της Μιανμάρ δεν μπορεί να γίνει πρόεδρος της χώρας όποιος έχει παιδιά με ξένη υπηκοότητα και η Σου Κι έχει δύο γιους με βρετανική υπηκοότητα.
Πλέον διαθέτει επτά ημέρες για να βρει αντικαταστάτη.
«Αν πρόκειται για κάποιον στενό συνεργάτη της Αούνγκ Σαν Σου Κι, τα πράγματα αναμένεται να συνεχιστούν ως έχουν. Η θέση του προέδρου είναι κυρίως τιμητική μετά τη δημιουργία αυτής του συμβούλου του κράτους, την οποία έχει η Σου Κι», σχολίασε ο Μαέλ Ρεινό, ειδικός σε θέματα Μιανμάρ.
Αυτή είναι μια ακόμη πρόκληση για την Σου Κι, η οποία ανέλαβε με μεγάλες προσδοκίες την εξουσία το 2016. Όμως η χώρα βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο πολλών επικρίσεων.
Ο ΟΗΕ κατηγορεί τη Μιανμάρ για εθνοκάθαρση εις βάρος των Ροχίνγκια. Σχεδόν 700.000 μέλη της μειονότητας αυτής έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές για να γλιτώσουν τις διώξεις του στρατού.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγκλονίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο οι αποκαλύψεις
Η κρίση της Γροιλανδίας λειτούργησε ως καταλύτης για μια ιστορική στροφή στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ
Βερολίνο και Ρώμη αναζητούν κοινό ευρωπαϊκό βηματισμό απέναντι σε ΗΠΑ, δασμούς και εσωτερικές διαφωνίες
Επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες
«Μαρκ, να θυμάσαι ότι ο Καναδάς ζει χάρη στις ΗΠΑ», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Τι έπρεπε να κάνουν; Να αφήσουν ένα παιδί πέντε ετών να πεθάνει από το κρύο;» διερωτήθηκε
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Πώς από ένα ταψάκι κέικ έγινε ένα από τα διασημότερα παιχνίδια στον κόσμο
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ακραία συγκέντρωση αγροτικών επιδοτήσεων σε έξι χώρες της ΕΕ
Γροιλανδία: «Κόκκινη γραμμή» η κυριαρχία – Άγνοια για όσα συζήτησαν Τραμπ και Ρούτε
Ο πρόεδρος αμφισβητεί τη μεθοδολογία της Times–Siena και μιλά για «εγκληματικές» δημοσκοπήσεις
Γονείς ζήτησαν την απαγόρευσή του από σχολικές βιβλιοθήκες
«Μικροπράγματα» οι καταγγελίες, λέει η υπεράσπιση
Καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Harry σε Σικελία και Καλαβρία, εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία στον ιταλικό Νότο
Αγωγή 5 δισ. δολαρίων κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας
Σε ορισμένες περιπτώσεις φέρεται να ζήτησε ακόμη και θέση στο πιλοτήριο
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη του μικρού Λίαμ και του πατέρα του
Αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης από τη φυλακή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.