- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Νορβηγία: Παραιτήθηκε η υπ. Δικαιοσύνης εξαιτίας ανάρτησης στο Facebook
Η ανάρτηση που οδήγησε στην παραίτηση
Η υπουργός Δικαιοσύνης της Νορβηγίας Σίλβι Λίστχαουγκ ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή της, αποτρέποντας μια κυβερνητική κρίση μετά τη δημοσίευση ενός προσβλητικού μηνύματός της στο Facebook.
Η παραίτηση της Λίστχαουγκ, μέλους του δεξιού αντιμεταναστευτικού κόμματος της Προόδου (FrP), η οποία ανακοινώθηκε επίσης στο Facebook, απέτρεψε το ενδεχόμενο να τεθεί στην Βουλή θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της συντηρητικής πρωθυπουργού της χώρας Έρνα Σουλμπέργκ και να γίνει μια ψηφοφορία το αποτέλεσμα της οποίας ήταν αβέβαιο.
Η υπουργός κατήγγειλε ένα "κυνήγι μαγισσών" της αντιπολίτευσης που έχει στόχο την φίμωσή της. "Παραιτούμαι αλλά υπόσχομαι να μην σιωπήσω από το κοινοβούλιο", έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.
Σε συνέντευξή της σημείωσε επίσης ότι το κοινοβούλιο έχει γίνει "παιδική χαρά" και ότι μια κυβέρνηση υπό τον Γιόνας Γκας Στέρε θα ήταν "καταστροφή" για τη χώρα.
Η πρωθυπουργός Σουλμπέργκ έκρινε από την πλευρά της ότι η υπουργός "με την παραίτησή της έβαλε την κυβερνητική συνεργασία και την πολιτική σε πρώτο πλάνο" και σημείωσε ότι η "Λίστχαουγκ είναι μια εργατική πολιτικός (...) και η αποχώρησή της δεν εγείρει εμπόδια να υπουργοποιηθεί μεταγενέστερα", σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ίδια.
Στις 9 Μαρτίου, η Λίστχαουγκ συγκλόνισε τη χώρα δημοσιεύοντας στο Facebook ένα μήνυμα στο οποίο κατηγορούσε τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, που ήταν θύμα των αιματηρών επιθέσεων του 2011 στη χώρα, ότι θεωρούν "πως τα δικαιώματα των τρομοκρατών είναι πιο σημαντικά από την ασφάλεια του έθνους".
Η Λίστχαουγκ τους κατηγορούσε ότι αντιτίθενται σε μια πρόταση που είχε στόχο να μπορεί να αφαιρεθεί η νορβηγική υπηκοότητα από αυτούς που απειλούν τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας, χωρίς να χρειάζεται απόφαση δικαστή.
Οι δηλώσεις της είχαν κριθεί περισσότερο από άτοπες την ώρα που οι Εργατικοί ήταν ο κύριος στόχος του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ στις 22 Ιουλίου του 2011. Εκείνη την ημέρα, ο εξτρεμιστής σκότωσε 77 ανθρώπους σε διπλή επίθεση που εξαπέλυσε κατά της έδρας της κυβέρνησης, επικεφαλής της οποίας ήταν τότε ο Εργατικός Γενς Στόλτενμπεργκ, και μιας κατασκήνωσης της νεολαίας των Εργατικών στο νησί Ουτόγια.
Η ανάρτηση στο Facebook και η καθυστερημένη συγγνώμη, η οποία κρίθηκε ανειλικρινής, ώθησαν το σύνολο της αντιπολίτευσης να υποστηρίξει την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της Λίστχαουγκ στο κοινοβούλιο, η οποία εγκυμονούσε τον κίνδυνο να πέσει η κυβέρνηση μειοψηφίας της δεξιάς στη Νορβηγία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Ωστόσο ο βασικός κατηγορούμενος πέθανε πριν από λίγους μήνες
Aφού ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε υποτιμητικά σχόλια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.