Κοσμος

Ζόραν Ζάεφ: Καμία συνταγματική αναθεώρηση - Μεταφρασμένη η νέα ονομασία

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ χαράζει τις δικές του «κόκκινες γραμμές» σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
zoran-zaev23423423.jpg

«Πιστεύω ότι οι Έλληνες φίλοι μας θέλουν τώρα πραγματικά και ειλικρινά να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα της ονομασίας» ανέφερε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο Ζόραν Ζάεφ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει χώρος για συνταγματική αναθεώρηση, διευκρινίζοντας: «Το όνομά μας είναι η περηφάνια και η ταυτότητά μας. Δεν διακρίνω κανένα λόγο για την απαίτηση να το αλλάξουμε στο Σύνταγμά μας, αυτό θα έπληττε την αξιοπρέπειά μας».

Ερωτηθείς για το αν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, ο πρωθυπουργός της βαλκανικής χώρας απάντησε: «Στο παρελθόν αυτό ήταν για εμάς ταμπού. Ως πρωθυπουργός της Μακεδονίας μπορώ όμως να ανακοινώσω πλέον επίσημα ότι είναι αποδεκτό για εμάς διότι συνιστά μια πραγματικότητα».

«Η Μακεδονία είναι μια ιστορική περιοχή που εκτείνεται σε τρεις χώρες: στη δική μας, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η χώρα μας είναι το βόρειο ή το άνω τμήμα. Το νότιο τμήμα είναι στην Ελλάδα, το ανατολικό στη Βουλγαρία. Πρόκειται για δεδομένα και δεν θα έπρεπε να τα αμφισβητούμε. Καθότι αντιλαμβανόμαστε και αποδεχόμαστε ότι οι Έλληνες επιθυμούν έναν διαχωρισμό, είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε ένα γεωγραφικό προσδιορισμό» πρόσθεσε.

Αδιανόητο να μη μεταφράζεται το όνομα

Ο κ. Ζάεφ απέρριψε την ελληνική πρόταση για αμετάφραστη χρήση του νέου ονόματος σε διεθνές επίπεδο.

«Για να είμαι ειλικρινής δεν βλέπω λογικά επιχειρήματα ως προς αυτό. Πώς θα γίνει πρακτικά αυτό να μην μεταφράζεται το όνομα του κράτους μας; Θα πρέπει να αναγκάσουμε την καγκελάριο Μέρκελ ή τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να λένε για παράδειγμα Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία); Αυτό δεν θα είχε προηγούμενο διεθνώς» είπε.

Εξίσου κατηγορηματικός ήταν και απέναντι στην ελληνική αξίωση για συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό μόνο η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

«Ένα Σύνταγμα μπορεί να αναθεωρηθεί και αυτό με τη σειρά του να αναιρεθεί και πάλι. Η σημαντικότερη εγγύηση για την Ελλάδα, όμως, είναι ότι η λύση της διαμάχης για το όνομα θα έχει ισχύ. Γι΄ αυτό υπάρχουν διεθνείς συνθήκες, οι οποίες επικυρώνονται για να ισχύουν στη συνέχεια σε διεθνή όργανα» εξήγησε.

Αξιοπρέπεια

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων τόνισε ότι επιθυμεί μια λύση που να διασφαλίζει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια των δύο χωρών.

«Επιχειρούμε να οικοδομήσουμε μια φιλική ατμόσφαιρα με τον γείτονά μας και να επιλύσουμε τη διαμάχη μέσω διαπραγματεύσεων. Πιστεύω ότι οι Έλληνες φίλοι μας θέλουν τώρα πραγματικά και ειλικρινά να βρεθεί μια λύση για αυτό το πρόβλημα. Αυτό θα ήταν καλό όχι μόνον για την Ελλάδα και τη Μακεδονία αλλά για ολόκληρη την περιοχή. Ωστόσο, πρέπει να είναι μια λύση που να διασφαλίζει και στις δυο πλευρές την ταυτότητα και αξιοπρέπειά τους» είπε.

Kληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις στην Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Ζάεφ επεσήμανε ότι «σε μια Δημοκρατία είναι δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν και μπορώ να καταλάβω και ορισμένους ακραίους που είναι κατά μια λύσης γιατί αυτή προσβάλει τα προσωπικά τους συναισθήματα».

«Πιστεύω όμως ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων είναι επίσης υπέρ της λύσης διότι γνωρίζουν ότι αυτό είναι καλό για την εικόνα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και συνεπώς για το μέλλον της. Πιστεύω ότι και ο ομόλογός μου, Αλέξης Τσίπρας, σκέφτεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο» συμπλήρωσε.

Θέλουμε να καταλαμβάνουμε τις ωραίες παραλίες και τα νησιά

Σε ερώτηση για το αν η χώρα του έχει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας, ο κ. Ζάεφ αστειεύτηκε, λέγοντας: «Ναι, λοιπόν, τα καλοκαίρια θέλουμε να καταλαμβάνουμε τις ωραίες παραλίες και τα νησιά της Ελλάδας».

«Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Μακεδόνες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα, ξοδεύουμε τα χρήματά μας εκεί, αγαπάμε την Ελλάδα, υπάρχουν πολλές επαφές μεταξύ επιχειρηματιών και τουριστών στην Ελλάδα. Αλλά για να μιλήσουμε και σοβαρά: πέρα από αυτό δεν κάνουμε φυσικά άλλες "σκέψεις κατάληψης"» διευκρίνισε.

Χαρακτηρίζοντας «χαζό πολιτικό πρόβλημα» τη διμερή διένεξη για το όνομα, διευκρίνισε ότι αυτό αποτελεί «πρόσκομμα για την ανάπτυξη των φιλικών και καλών οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών».

Αναφορικά με την αφαίρεση των πινακίδων με το όνομα του «Μεγάλου Αλεξάνδρου», σχολίασε ότι δεν προβλέπονται άλλες πρωτοβουλίες, ωστόσο μελλοντικά «θα γίνουν και άλλα βήματα, όπως η σύσταση κοινών επιτροπών για την επεξεργασία των σχολικών βιβλίων ιστορίας».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.