- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επίθεση βομβιστή-καμικάζι στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μαυροβούνιο
Πρώτα πέταξε χειροβομβίδα και στη συνέχεια πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του
Έκρηξη σημειώθηκε στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Μαυροβούνιο, σύμφωνα με ανακοίνωση κυβερνητικών αξιωματούχων.
Ειδικότερα, άγνωστος πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί σε μικρή απόσταση από το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα, Ποντγκόριτσα.
Προηγουμένως ο δράστης είχε πετάξει μια χειροβομβίδα στον περίβολο του κτιρίου, όπως γνωστοποίησαν οι αρχές της χώρας.
Μια ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι δεν διέκρινε υλικές ζημιές στην αμερικανική πρεσβεία.
«Περί τις 00:30 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), απέναντι από το κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Μαυροβούνιο, ένας άγνωστος αυτοκτόνησε (πυροδοτώντας) εκρηκτικό μηχανισμό. Λίγο νωρίτερα, ο άνδρας αυτός πέταξε (άλλον) έναν εκρηκτικό μηχανισμό (...) στο εσωτερικό του χώρου της πρεσβείας», ανέφερε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση της χώρας.
«Ο μηχανισμός αυτός ήταν πιθανόν μια χειροβομβίδα. Η έρευνα της αστυνομίας και η διαδικασία της αναγνώρισης (του καμικάζι) βρίσκονται σε εξέλιξη, υπό τη διεύθυνση της εισαγγελίας και της αστυνομίας του Μαυροβουνίου», κατά την ίδια πηγή.
Δεν έχει αποκλειστεί απολύτως κανένα ενδεχόμενο.
Το Μαυροβούνιο εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2017, κάτι το οποίο είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση μεγάλου μέρους του πληθυσμού αυτής της κατά πλειονότητα σλαβικής μικρής χώρας των 660.000 κατοίκων. Η ανακοίνωση της επικείμενης εισδοχής του Μαυροβουνίου στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο είχε πυροδοτήσει βίαιες διαδηλώσεις το 2015.
Εξάλλου, περίπου χίλιοι υπήκοοι κρατών των Δυτικών Βαλκανίων εντάχθηκαν στις τάξεις των τζιχαντιστών και πολέμησαν στη Συρία και στο Ιράκ από το 2012, κατά πρόσφατες εκτιμήσεις. Περίπου 300 έχουν επιστρέψει στις χώρες τους, 200 σκοτώθηκαν και περίπου 400 βρίσκονται ακόμη στη Μέση Ανατολή. Ανάμεσα σε αυτούς τους τζιχαντιστές, 23 ήταν υπήκοοι του Μαυροβουνίου.
Η δικαιοσύνη της μικρής βαλκανικής χώρας καταδίκασε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο έναν από αυτούς τους άνδρες σε εξάμηνη φυλάκιση διότι πολέμησε στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σαράγεβο είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2011 στόχος μιας τρομοκρατικής ενέργειας. Ένας ισλαμιστής, ο Μέβλιντ Γιασάρεβιτς, πυροβολούσε με αυτόματο τουφέκι εναντίον του κτιρίου για σχεδόν μία ώρα. Τραυμάτισε έναν αστυνομικό, πριν τραυματιστεί κι ο ίδιος από επίλεκτο ελεύθερο σκοπευτή και συλληφθεί. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Ορχάν Αβτζί δικαίως τραβάει τα βλέμματα
Ποινές από τον ισραηλινό στρατό για βανδαλισμό αγάλματος στον νότιο Λίβανο μετά από αντιδράσεις
Ενίσχυση στρατηγικής σχέσης Κύπρου - Γαλλίας με αιχμή ενέργεια, άμυνα και ασφάλεια
Εν ισχύ το ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ
Ο δημοσιογράφος παραδέχτηκε ότι παραπλάνησε τον κόσμο και ανέλαβε την ευθύνη
Πιστοί συρρέουν για να προσκυνήσουν στον τάφο του
Αναδημοσιεύοντας σχόλια που υποστήριζαν ότι ο πατέρας της «δεν θα επέτρεπε ποτέ» τη χρήση της μουσικής του
Άγνωστο για την ώρα αν θα κλείσουν επιπλέον εργοστάσια
Η επανασύνδεση Γκαμπριέλ Ατάλ και Στεφάν Σεζουρνέ εγείρει ζητήματα δεοντολογίας ενόψει των προεδρικών εκλογών
Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι επιβάλλει παράνομους περιορισμούς στην αλιεία στο Αιγαίο
«Σοκαρίστηκα από τους λογαριασμούς ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ», δήλωσε η ιταλίδα πρωθυπουργός
Πρώτη φορά που ελληνικό λογοτεχνικό κείμενο εντοπίζεται σε διαδικασία ταρίχευσης
Μεταξύ αυτών και η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν
Αστυνομικός που επιχείρησε να απευθυνθεί στο συγκεντρωμένο πλήθος αποδοκιμάστηκε έντονα
Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν εκτεταμένες διαρροές – Αυξανόμενος φόβος οικολογικής κρίσης
Μόνιμες οι επιπτώσεις στην υγεία του
Μια δικαστική υπόθεση κινείται σε ένα «γκρίζο» νομικό και ηθικό πεδίο
Ο Ντέιβιντ Γκρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για έναν πυρηνικό όλεθρο έως το 2061
Σε περίπτωση καταδίκης προβλέπεται ποινή διά βίου φυλάκισης
H εισαγγελία ζητά ποινές κάθειρξης έως και 22 ετών και έξι μηνών για τους πέντε υπόπτους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.