Κοσμος

10 άγνωστες πτυχές του Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ (εικόνες)

Από την πιο «Σκοτεινή Ώρα» στο τραύλισμα, στο μίσος για τον Γκάντι, στο Νόμπελ και στο Top 10 των βρετανικών charts

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-winston.jpg
Keystone/Getty-Ideal Images

Ουίνστον Τσόρτσιλ: Ο πολιτικός που κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης για 50 ολόκληρα χρόνια.

Τρεις ώρες και 15 λεπτά κάθε μέρα στην καρέκλα του μακιγιάζ. Δύο μήνες ενδελεχούς έρευνας σε βιβλία, εφημερίδες και στα επίκαιρα της εποχής. Απαιτητικά μαθήματα ορθοφωνίας και ώρες ακρόασης ηχογραφημένων δημόσιων ομιλιών και λόγων. Όλα αυτά χρειάστηκε για να σπάσει ο Γκάρι Όλντμαν τον κώδικα του πιο διορατικού, χαρισματικού και δημοφιλούς πολιτικού και πρωθυπουργού που έχει ποτέ αναδείξει το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας, που έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, 24 Ιανουαρίου 1965.

Η «Πιο σκοτεινή ώρα» είναι η πιο κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της ζωής του Ουίνστον Τσόρτσιλ. Βλέπει το φάντασμα του ναζισμού να εξαπλώνεται στη γηραιά Ήπειρο και καλείται να αποφασίσει αν θα συνθηκολογήσει μαζί τους ή αν θα τους αντιμετωπίσει «στις θάλασσες, στις παραλίες, στους ωκεανούς, στους διαδρόμους προσγείωσης, στα χωράφια».

Ο μετρ της εμψύχωσης του ηθικού των Βρετανών αποφάσισε να μην παραδοθεί. Πίστευε εξάλλου ότι η ιστορία θα είναι καλή μαζί του γιατί, όπως είχε πει, σκόπευε «να την αλλάξει».

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης για 50 ολόκληρα χρόνια. Είναι ο πρωθυπουργός του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι ο πρωθυπουργός του Ψυχρού Πολέμου, είναι ο πρωθυπουργός του κατώτατου βασικού μισθού στη Βρετανία και είναι ο πρωθυπουργός που ψηφίστηκε ως ο σπουδαιότερος όλων από τους συμπατριώτες του Βρετανούς.

1406241.jpg
FILES-Yalta 50th anniver



Είναι ο πολιτικός που επιχείρησαν να ενσαρκώσουν περισσότεροι από 60 ηθοποιοί από κάθε πλευρά του Ατλαντικού. Καυστικός, δύστροπος, επίμονος, ακούραστος, δεινός ρήτορας και συγγραφέας, φιλόδοξος, νάρκισσος, ασυμβίβαστος αλλά κυρίως, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα «warhistoryonline.com», ένας ενδιαφέρων άνθρωπος με πολλές ακόμα άγνωστες πτυχές. Μακριά από την αίθουσα του υπόγειου Πολεμικού Συμβουλίου στο Λονδίνο ήταν ένας άνθρωπος που ζωγράφιζε, τραγουδούσε, έγραφε και φλέρταρε πολλές φορές με τον θάνατο. Το «warhistoryonline.com» παρουσιάζει δέκα όχι και τόσο γνωστές πλευρές και στιγμές του Ουίνστον Τσόρτσιλ.

1. Πρόβλημα ομιλίας

Ο πολιτικός που λάτρευε το μικρόφωνο αντιμετώπιζε δυσκολίες στο λόγο και στην ομιλία.
Μάλιστα, κάποια στιγμή στη ζωή του ζήτησε να του φτιάξουν ειδική οδοντοστοιχία, η οποία θα τον βοηθούσε να ξεπεράσει αυτή τη δυσκολία.

1108181.jpg
EPA PHOTO CTK/MARTIN GUST



Ο Τσόρτσιλ πιστεύεται ότι είχε ιδιαίτερο πρόβλημα άρθρωσης του «S» και του «Ζ». Οι δημοσιογράφοι έλεγαν ότι ήταν δύσκολο να παρακολουθήσουν τις ομιλίες του Βρετανού επειδή τραύλιζε. Το ίδιο πρόβλημα είχε και ο πατέρας του. Έκανε συνέχεια ασκήσεις λογοθεραπείας και υπέβαλε τον εαυτό στη δοκιμασία δύσκολων γλωσσοδετών.

2. Κακός μαθητής

churchill_1881_zzz_7555d.jpg

Η αξιοθαύμαστη πολιτική καριέρα του Τσόρτσιλ δεν έχει σίγουρα τις βάσεις της στην εκπαίδευσή του. Ο Βρετανός πέρασε δύσκολα μαθητικά χρόνια. Σε ηλικία 7 ετών ως γόνος οικογένειας της προνομιούχας τάξης εστάλη οικότροφος σε σχολείο, το οποίο μίσησε. Το 1888 γράφτηκε στο κολέγιο του Χάροου. Το σκορ του στις εισαγωγικές εξετάσεις ήταν φτωχό και ο Τσόρτσιλ «καταχωρήθηκε» στους τελευταίους μαθητές της τάξης.

3. Δίψα για τη ζωγραφική

Ο Τσόρτσιλ ήταν μοναχικός άνθρωπος. Λάτρευε τη ζωγραφική και οι 500 πίνακες που φιλοτέχνησε το αποδεικνύουν. Έπιασε τα πινέλα μετά το 40ό έτος της ηλικίας και με τη συνεχή εξάσκηση έγινε δεξιοτέχνης στην αναπαράσταση πορτρέτων και τοπίων.

gettyimages-winston1.jpg
Evening Standard/Getty-Ideal Images



Σήμερα οι πίνακες του Τσόρτσιλ κοστολογούνται ακριβά στην αγορά. Το 2014 μια συλλογή 15 έργων του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας έπιασε την τιμή των περίπου 13 εκατομμυρίων ευρώ. «Όταν πάω στον Παράδεισο σκοπεύω να περάσω τα πρώτα εκατομμύρια χρόνια της ζωής μου ζωγραφίζοντας» είχε πει.

4. Μίσος για τον Μαχάτμα Γκάντι

Ο Μαχάτμα Γκάντι και όλα όσα αντιπροσώπευε και πρέσβευε ο μεγάλος ειρηνιστής της Ινδίας ενοχλούσαν και εκνεύριζαν τον Τσόρτσιλ. Ως Βρετανός και αποικιοκράτης συμπαθούσε τους Ινδούς, αλλά δεν τους ήθελε ανεξάρτητους χωρίς την «ομπρέλα» της Κοινοπολιτείας.

1499389.jpg
INDIA-50TH/NEHRU & GHANDI


Σύμφωνα με το «warhistoryonline.com» ο Ουίνστον φέρεται να μην είχε κανένα ηθικό δίλλημα αν ο Μαχάτμα Γκάντι πέθαινε από ασιτία την περίοδο που έκανε απεργία πείνας.

5. Ατυχήματα συμβαίνουν

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν επιρρεπής στα ατυχήματα. Κάποτε έπεσε από γέφυρα με αποτέλεσμα να υποστεί ρήξη νεφρού και διάσειση. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες ενεπλάκη σε τροχαίο στη Νέα Υόρκη γιατί διέσχισε το δρόμο χωρίς να κοιτάξει δεξιά ή αριστερά. Είχε ατύχημα με αεροπλάνο όταν μάθαινε να πετάει. Πάντως, αν και επιρρεπής στα ατυχήματα έζησε 90 χρόνια καπνίζοντας συνέχεια και πίνοντας αλκοόλ από τη στιγμή που σηκωνόταν από το κρεβάτι μέχρι να ξαναπέσει σε αυτό.

6. Πότης

Έφυγε για τον πόλεμο των Μπόερς στη Νότια Αφρική με 60 μπουκάλια αλκοόλ στη βαλίτσα του. Όταν, δε, πήγε στον Λευκό Οίκο λέγεται ότι πέρασε πολλές ώρες κυκλοφορώντας γυμνός με ένα ποτήρι μπράντι στο χέρι.

1295907.jpg
EPA



7. Αιχμάλωτος πολέμου

Τη δεκαετία του 1890 ο Ουίνστον Τσόρτσιλ εργάστηκε ως πολεμικός ανταποκριτής για την εφημερίδα «Morning Post».

2823310.jpg
EPA/- UK AND IRELAND

Του ζήτησαν να καλύψει δημοσιογραφικά των πόλεμο των Μπόερς στη Νότια Αφρική. Έπεσε σε ενέδρα ενώ ταξίδευε με τρένο και συνελήφθη ως αιχμάλωτος πολέμου. Κι όμως κατάφερε να αποδράσει από τη φυλακή. Αυτή η απόδραση τον έκανε να φανεί ήρωας στα μάτια των συμπατριωτών και του έδωσε μια εξαιρετική ώθηση στην πολιτική του σταδιοδρομία.

8. Νόμπελ Λογοτεχνίας

Η αγγλική γλώσσα ήταν το μάθημα που λάτρευε και στο οποίο ξεχώριζε ο Τσόρτσιλ. Το 1953 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το εξάτομο έργο του που αφορούσε την ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

9. Μισός Αμερικανός

Ο πατέρας του Τσόρτσιλ, Λόρδος Ράντολφ Χένρι Σπένσερ-Τσόρτσιλ, γεννήθηκε στο Λονδίνο. Η μητέρα του Τζανέτ Τζερόμ γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο Νησί του Γουάιτ. Αρραβωνιάστηκαν τρεις ημέρες μετά την πρώτη τους συνάντηση. Απέκτησαν δύο γιους, τον Ουίνστον και τον Τζον Στρέιντζ Σπένσερ Τσόρτσιλ.

10. Ο Τσόρτσιλ των τσαρτς

Δεν είναι ό,τι πιο σύνηθες για έναν πρωθυπουργό να κατέχει μια θέση στα βρετανικά τσαρτς. Κι όμως το 2010 το όνομα του Ουίνστον Τσόρτσιλ βρέθηκε στον πίνακα των βρετανικών μουσικών επιτυχιών χάρη στο άλμπουμ «Reach for the Skies».

The Band of the Royal Air Force


Το άλμπουμ κυκλοφόρησε από την Μπάντα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας και σε δύο τα τραγούδια ακούγεται και ο Τσόρτσιλ να δίνει μία από τις πολλές παθιασμένες του ομιλίες. Το άλμπουμ έφτασε στο νούμερο 4 των βρετανικών τσαρτς.

sir_winston_leonard_spencer_churchill_by_ambrose_mcevoy.jpg


 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ