- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ολομέτωπη επίθεση κατά της στρατιωτικής ακαδημίας της Καμπούλ
Ανταλλαγές πυρών, εκρήξεις - Τουλάχιστον 2 νεκροί, 10 τραυματίες - Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη
Ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις ακούγονται από τη στρατιωτική ακαδημία του Αφγανιστάν στην Καμπούλ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη νέα επίθεση σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων και αυτοπτών μαρτύρων.
Κατά τον μέχρι τώρα απολογισμό των αρχών, στην επίθεση και τη μάχη που ακολούθησε υπήρξαν «δύο νεκροί και περίπου δέκα τραυματίες μεταξύ των στρατιωτών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Νταουλάτ Ουαζίρι.
Κατά τον ίδιο, πέντε άνδρες συμμετείχαν στην επίθεση: «ένας από αυτούς ανατινάχθηκε» όταν πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί, «ένας άλλος συνελήφθη, τρεις σκοτώθηκαν» και απομένει ακόμη «ένας ο οποίος συνεχίζει να αντιστέκεται στις δυνάμεις μας», ανέφερε ο στρατηγός.
Το BBC επικαλούμενο πληροφορίες από την Καμπούλ μεταδίδει ότι η Εθνική Σχολή Άμυνας Φαχίμ δέχεται επίθεση από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Μια ακόμη επίθεση μετά την προ ημερών πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 100 ανθρώπων, όταν παγιδευμένο με εκρηκτικά ασθενοφόρο εξερράγη στο κέντρο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν. Το μπαράζ των επιθέσεων στην Καμπούλ ξεκίνησε με την εισβολή ενόπλων στο ξενοδοχείο Intercontinental που στοίχισε τη ζωή 22 ανθρώπων. Ταλιμπάν και Ισλαμικό Κράτος έχουν αναλάβει την ευθύνη αυτών των επιθέσεων.
Η επίθεση στη στρατιωτική ακαδημία ξέσπασε περί τις 05:00 (02:30 ώρα Ελλάδας) με την εκτόξευση ρουκετών, την οποία ακολούθησαν πυρά αυτομάτων όπλων και ρίψεις αυτοπροωθούμενων οπλοβομβίδων, ενώ συνεχιζόταν σχεδόν τρεις ώρες αργότερα, σύμφωνα με όσα είπαν αυτόπτες μάρτυρες κι επιβεβαίωσε μια πηγή προσκείμενη στις αφγανικές υπηρεσίες ασφαλείας.
«Μετρήσαμε τέσσερις επιτιθέμενους. Τρεις Αφγανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν και τώρα οι επιτιθέμενοι πολιορκούνται από τις αφγανικές Ειδικές Δυνάμεις», είπε η πηγή λίγο πριν από τις 08:30 (06:00 ώρα Ελλάδας) υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
«Έγινε μια μεγάλη έκρηξη μπροστά στην είσοδο, η φρουρά ανταπέδωσε. Δεν νομίζω ότι κατάφεραν να μπουν» στην ακαδημία, αφηγήθηκε νωρίτερα ένας αξιωματικός που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο από το εσωτερικό της ακαδημίας, σημειώνοντας πάντως πως «φοβάται (πως υπάρχουν) θύματα».
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η στρατιωτική ακαδημία δέχεται επίθεση», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Μπασίρ Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ.
Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Σαχ Χουσάιν Μουρταζάουι εκτίμησε ότι οι δράστες δεν μπόρεσαν να περάσουν τη φρουρά.
Στη στρατιωτική ακαδημία Στρατάρχης Φαχίμ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Καμπούλ, φοιτούν ή εκπαιδεύονται αξιωματικοί του αφγανικού στρατού, από τον βαθμό του δοκίμου μέχρι και τα στελέχη του επιτελείου. Η σχολή αποκαλείται στους στρατιωτικούς κύκλους «το Saint-Cyr του Αφγανιστάν» ή ακόμη «το Sandhurst της άμμου» — τα προσωνύμια αυτά παραπέμπουν στις κορυφαίες στρατιωτικές σχολές της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, αντίστοιχα.
Ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος
Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον της στρατιωτικής ακαδημίας Στρατάρχης Φαχίμ με μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης, το Άμακ.
«Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στοχοθέτησαν την στρατιωτική ακαδημία στην Καμπούλ κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης αυτοκτονίας», έγραψε το πρακτορείο του ΙΚ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο μικρός – και στο παρελθόν εξόχως προβληματικός – γιος του Τζο Μπάιντεν εξελίσσεται σε ένα νέο comeback kid, διαταράσσοντας τις εσωκομματικές και μη ισορροπίες
Διπλωματικός μαραθώνιος εν μέσω ισχυρισμών περί νέου αποκλεισμού της κρίσιμης θαλάσσιας διόδου
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.