- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΠΓΔΜ: Διχασμός κυβέρνησης – διαπραγματευτή για το όνομα
Ο διαπραγματευτής εκφράζει την προηγούμενη κυβέρνηση
Την εκτίμηση ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για μια κοινά αποδεκτή ονομασία της ΠΓΔΜ (πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) δήλωσε η κυβέρνηση της χώρας, διαφωνώντας με τον επίσημο διαπραγματευτή.
Λεπτομερέστερα, ο κ. Βάσκο Ναουμόφσκι, πρεσβευτής της ΠΓΔΜ στις ΗΠΑ και διαπραγματευτής της χώρας στις συνομιλίες με την Ελλάδα, υπό τον επίσημο μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς (φωτογραφία), είχε δηλώσει, μετά από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη: «η δέσμη ιδεών Νίμιτς απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».
Τον κ. Ναουμόφσκι έχει ορίσει διαπραγματευτή ο πρόεδρος της χώρας, ο κ. Γκιόργκε Ιβανόβ, και είναι και ο μόνος που μπορεί να τον αντικαταστήσει. Ιβανόβ και Ναουμόφσκι είναι πολιτικοί υποστηρικτές του συντηρητικού εθνικιστικού κόμματος VMRO, του κ. Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο κ. Ναουμόφσκι δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό της γειτονικής χώρας «Sitel»: «Οι προτάσεις Νίμιτς αποκλίνουν από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπως αυτό ορίζεται από το Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του μακεδονικού λαού και της μακεδονικής γλώσσας», Ωστόσο, θα μεταφέρει τις προτάσεις αυτές στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και αυτή θα πάρει θέση.
Σε αντίθεση, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του κ. Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε: «Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι αφοσιωμένη στην επίλυση της διένεξης που έχει με την Ελλάδα για το συνταγματικό όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Δημιουργούνται ενεργά προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές. Αφήνει καλή εντύπωση η ανανεωμένη επικοινωνία, που δημιουργεί περιθώριο για φιλική προσέγγιση και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Μετά από προσεκτική ανάλυση του πλαισίου που παρουσίασε σήμερα ο κ. Νίμιτς στους διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, και με βάση τη σημασία που έχει το ζήτημα για τα κρατικά συμφέροντα, θα συνεχιστεί η διαδικασία για οικοδόμηση μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης και χωρίς αποκλεισμούς θέσης εκ μέρους της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Στην ίδια κατεύθυνση, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλα Ντιμιτρόφ, είπε: Οι δύο πλευρές πρέπει να αξιοποιήσουν τη συγκυρία για να προχωρήσουν οι συζητήσεις και να λυθεί η διαμάχη. «Η λύση είναι εφικτή μόνο ανδεν υπονομεύεται η ταυτότητα της χώρας μας». Η όποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να επικυρωθεί σε δημοψήφισμα. Καμιά χώρα δεν πρέπει να έχει μονοπώλιο στο όνομα «Μακεδονία».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η υπεράσπιση απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί κινδύνου διαφυγής
H 84χρονη γυναίκα έχει πέσει θύμα απαγωγής
Ξεκαθάρισε ότι το αν θα πουλήσει στην Άγκυρα τα F-35 είναι δική του απόφαση
Η απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας περί οικογενειακής διαμάχης, πιέσεων και παρασκηνίων
Η γυναίκα είχε χάσει την όρασή της τα τελευταία 5 χρόνια
Γιατί προβλέπει παράλληλα ότι το χρήμα θα χάσει τη σημασία του
To πρώτο αεροπλάνο του είδους θα παραλειφθεί από την Ελλάδα το 2028
Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να μεταφερθεί στην Ελλάδα
Ένα βρέφος παρέμενε άταφο για δύο χρόνια - Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Μαζική κινητοποίηση του rescEU - Περισσότερα εναέρια μέσα και εκατοντάδες πυροσβέστες
Από καταστροφή εκρηκτικών ή εκπαιδευτικές βολές εντός στρατοπέδου άρχισε η πυρκαγιά - Συγκεχυμένες οι πληροφορίες
Οι υπεύθυνοι ασφαλείας του Space Needle δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν πού ακριβώς προσγειώθηκαν
Το δύσκολο ραντεβού
Με κολάρο για τουλάχιστον έξι εβδομάδες o Λιούμπισα Κάροβιτς
Άρον άρον απομακρύνθηκαν τουρίστες και κάτοικοι
Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ERCC, παρατείνοντας για 24 ώρες την αποστολή των εναέριων μέσων
Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις που εξετάζει η Ουάσιγκτον
Η μεγάλη φωτιά κοντά στο Μπορντό έχει σταθεροποιηθεί, αλλά δεν έχει οριοθετηθεί
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η ιστορική διαδρομή από το Σύνταγμα του 1960 έως τη συμφωνημένη βάση των διαπραγματεύσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.