- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Οι Κούρδοι της Συρίας έτοιμοι ν΄ αποκρούσουν τουρκική εισβολή
Πολύ πιθανός ο πόλεμος– Τι λένε οι δυο πλευρές
Δηλώσεις δύο Κούρδων στρατιωτικών ηγετών δείχνουν ότι οι Κούρδοι της Συρίας -που έχουν σχηματίσει de facto κρατικό μόρφωμα στο βόρειο τμήμα της χώρας με επίκεντρο τις πόλεις Μάνμπιτζ και Άφριν- είναι έτοιμοι ν΄ αποκρούσουν την τουρκική εισβολή, εφόσον τελικά αυτή γίνει.
Λεπτομερέστερα, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Τρίτη από το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «ANF», ο ηγέτης των YPG (Πες Μεργκά / Μονάδες Προστασίας του Λαού / Κουρδική Πολιτοφυλακή) κ. Σιπάν Χέμο τόνισε ότι οι δυνάμεις των Kούρδων είναι «έτοιμες» να υπερασπιστούν τις πόλεις τους.
«Οι δυνάμεις μας είναι ικανές να εκκαθαρίσουν την περιοχή από τη μάστιγα του Ερντογάν, όπως ήταν ικανές να την καθαρίσουν κι από το Ντάες (Σ.Σ. Ισλαμικό Κράτος). Θα αποτρέψουμε τα βρόμικα σχέδια του Ερντογάν και θα μετατρέψουμε αυτά τα σχέδια σε μεγάλες νίκες για τους λαούς της περιοχής, τους Κούρδους, τους Σύρους και τους Τούρκους».
Νωρίτερα, δηλώσεις είχε κάνει ο επιτελάρχης των κουρδικών δυνάμεων στο Άφριν κ. Μπεχτσέτ Έμπντο, στο «Πρακτορείο Μεσοποταμίας»:
- «Η Τουρκία και οι φιλοτουρκικές δυνάμεις μάς επιτίθενται εδώ και επτά χρόνια. Το 2017 πραγματοποιήσαμε μια μεγάλη προετοιμασία. Ο λαός και οι δυνάμεις μας είναι έτοιμες για αντίσταση. Αυτά τα εδάφη μας ανήκουν. Θα πολεμήσουμε μέχρι την ύστατη στιγμή. Αυτό είναι το μήνυμα μας προς την παγκόσμια κοινή γνώμη. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατανοούν αυτήν την πραγματικότητα. Διανύουμε μια περίοδο στην οποία είμαστε πολύ ισχυροί. Θα υπερασπιστούμε τα εδάφη μας.
- Το Άφριν θα γίνει το τείχος της αντίστασης. Το Άφριν είναι η καρδιά του Κουρδιστάν. Δεν έχει παρατηθεί στην μοίρα του. Όλοι οι Κούρδοι πρέπει να ενωθούν μαζί μας
- Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν από κοινού στο γεγονός ότι οι λαοί της Συρίας πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας. Για αυτό το λόγο, παρά την αντίθετη άποψη της Τουρκίας, η Ρωσία ζητά από εμάς να συμμετάσχουμε στην Διάσκεψη του Σότσι που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη αυτού του μηνός με 150 αντιπροσώπους».
Πληροφορίες λένε ότι οι Κούρδοι έχουν 50.000 άντρες, οχυρώνουν την περιοχή και ετοιμάζονται να την υπερασπιστούν από την επικείμενη τουρκική εισβολή.
Από την άλλη, η Άγκυρα κατάγγειλε για άλλη μια φορά ότι οι Κούρδοι της Συρίας είναι συριακός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), που το θεωρεί τρομοκραική οργάνωση.
Την Τρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος κ. Ερντογάν είχε πει ότι η κυβέρνησή του θα καθαρίσει τις «φωλιές των τρομοκρατών» στις περιοχές της βόρειας Συρίας, προσθέτοντας πως η επιχείρηση του τουρκικού στρατού μπορεί να γίνει «αύριο, μία ημέρα αργότερα, ή το προσεχές διάστημα».
Πληροφορίες λένε ότι η Τουρκία έχει συγκροτήσει στα νότια συνορά της στρατό εισβολής από 30.000 άντρες, υποστηριζόμενο από βαριά όπλα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χιλιάδες memes δημιουργήθηκαν, περιγελώντας τον πανικό και την απόγνωση της
Η κυβέρνηση Τραμπ προσφεύγει πριν βγουν τα αποτελέσματα
«Πρέπει να βοηθήσουμε τις γυναίκες να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους», δηλώνει
Το μοναδικό μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που είχε συμμετάσχει κατά το παρελθόν, ήταν η Σάρα Φέργκιουσον, η πρώην σύζυγος του έκπτωτου πρίγκιπα Άντριου. το 2009
Για «τρομοκρατική επίθεση από «ομάδα εξτρεμιστών» , μιλά η κυβέρνηση της Ιορδανίας - Kαταδικάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ
Καταστηματάρχες και κάτοικοι επικαλούνται φόβους για την ασφάλειά τους
To κόμμα δεν απαντά σε ερωτήματα για τη γνησιότητα τους
Συναγερμός μετά τον θάνατο δύο Ισραηλινών στρατιωτών σε ανταλλαγή πυρών στη Χεβρώνα
Το κόμμα του προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά ο σχηματισμός κυβέρνησης παραμένει ανοιχτός
Τι επιβεβαιώνουν οι Φιλιππίνες
Φόβοι για έκτροπα και λεηλασίες το Σάββατο - Αναβλήθηκε το ταξίδι Μακρόν στην Αφρική
Η 23χρονη αποδίδει τους θανάτους των παιδιών σε εμβολιασμό
Η Αντιτρομοκρατική εξετάζει ενδεχόμενο φυλετικού ή θρησκευτικού κινήτρου
Η Δούκισσα του Σάσεξ τοποθετήθηκε για τις καταγγελίες που αφορούν υλικό παιδικής κακοποίησης
Στο πλαίσιο της συμφωνίας Τραμπ με Πούτιν
Άνθρωποι τρέχουν πανικόβλητοι
Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά από επίθεση κοντά στη Χεβρώνα
Από τον Ιούνιο του 2028 θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση
Οι ισχυρισμοί του Ρώσου προέδρου και το διπλωματικό αδιέξοδο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.