- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Μελέτη: Οι νυχτερινές βάρδιες στη δουλειά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στις γυναίκες
Ιδίως μαστού, δέρματος και στομάχου ή εντέρου
Η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο οι γυναίκες να εμφανίσουν διάφορους καρκίνους, ιδίως μαστού, δέρματος και στομάχου ή εντέρου, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ογκολόγο Σουελέι Μα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Σιτσουάν της Δυτικής Κίνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από 61 έρευνες, που αφορούσαν συνολικά περίπου 3,9 εκατ. άτομα και 114.600 περιστατικά καρκίνου σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία.
Το συμπέρασμα της αξιολόγησης των δεδομένων ήταν ότι η μακρόχρονη εργασία σε βάρδιες τα βράδια αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στις γυναίκες κατά 19% κατά μέσο όρο, σε σχέση με τις εργαζόμενες που δεν δουλεύουν καθόλου τις νύχτες. Όσον αφορά τα επιμέρους είδη καρκίνου, ο κίνδυνος είναι περισσότερο αυξημένος για καρκίνο του δέρματος (41%), του μαστού (32%) και γαστρεντερικό (18%).
Για λόγους που δεν είναι σαφείς, ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού αφορά μόνο τις εργαζόμενες σε νυχτερινές βάρδιες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, αλλά όχι σε άλλες ηπείρους. Μια πιθανή αιτία είναι ότι αυτές οι γυναίκες έχουν αυξημένα επίπεδα ορμονών που ευνοούν την εμφάνιση καρκίνου.
Από όλα τα επαγγέλματα, οι νοσοκόμες που δουλεύουν σε νυχτερινές βάρδιες, έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για εκδήλωση καρκίνου του μαστού. Στις νοσηλεύτριες που δουλεύουν συχνά τα βράδια, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού εμφανίζεται αυξημένος κατά 58%, ο γαστρεντερικός κατά 35% και των πνευμόνων κατά 28%.
Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τη μελέτη, αυξάνεται κατά 3,3% για κάθε πρόσθετα πέντε χρόνια νυχτερινής εργασίας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να παρενέβη προσωπικά
«Ήταν αντίγραφο», απαντά το Πεντάγωνο
«Χρειαζόμαστε εναλλακτικές λύσεις εκτός από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους», δηλώνει ο ηθοποιός
«Είμαι εδώ, θα το παλέψουμε μαζί», του είπε η Ρεμπέκα Γκέιχαρτ όταν έμαθε για τη διάγνωσή του
Σημαντική απειλή για την οικονομία της Σίλικον Βάλεϊ
Συνολικά, 450 επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές στο Παρίσι και 228 λεηλατήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο
Απαιτεί μάλιστα και συγγνώμη
«Αυτή τη φορά θα σε σκοτώσουμε», φώναζαν οι περαστικοί
Χιλιάδες συλλήψεις για ταραχές και λεηλασίες - Έκτακτα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι
Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα κιτ πρώτης ανάγκης
Η δόνηση χτύπησε την περιοχή Σιζάνγκ προκαλώντας συναγερμό για καταστροφές
Τι λέει για τον κίνδυνο εξάπλωσης
Συγκλονιστικές καταθέσεις φίλων και γονέων θύματος
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται εξ αποστάσεως
Μπαράζ πυραυλικών πληγμάτων στην Ουκρανία - Νεκροί, τραυματίες και καταστροφές σε υποδομές
Στο κλιπ μια μητέρα στρέφεται κατά της κόρης της
«Ήταν μια πολύ τρομακτική εμπειρία, αλλά είμαι χαρούμενος που είναι όλοι ασφαλείς», δήλωσε ο Μπιλ Μάρεϊ
Οι καταγγελίες για βασανιστήρια και η καταδίκη σε 15 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.