- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
«Τείχος» Μακρόν σε Ερντογάν: Οι εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν πρόοδο στην ενταξιακή διαδικασία
Ερντογάν: «Δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό μας στην ΕΕ»
Ένταση είχε η επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Μακρόν και ο Ερντογάν στο Παρίσι, μετά την συνάντησή τους.
Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου στη μάχη που δίνουν εναντίον της τρομοκρατίας.
Παράλληλα, διατύπωσε την ανησυχία του για την τύχη των φυλακισμένων σπουδαστών, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων στην Τουρκία.
«Οι δημοκρατίες μας πρέπει με σθένος να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην τρομοκρατία… Αλλά την ίδια ώρα οι δημοκρατίες μας πρέπει να προστατεύουν πλήρως το κράτος δικαίου» δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ηγέτη έπειτα από συνομιλίες που είχαν στο Παρίσι.
Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στη διαδικασία ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήταν υποκριτικό να προσποιούμαστε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις συνομιλίες με την ΕΕ, τόνισε.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε με ένταση, τονίζοντας πως η Τουρκία έχει «κουραστεί» να περιμένει το ενδεχόμενο ένταξής της στην ΕΕ. «Δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό (μας) στην ΕΕ», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Ένταση και με δημοσιογράφο
Ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε και επεισόδιο με δημοσιογράφο της Γαλλίας, ο οποίος τον ρώτησε για την πώληση όπλων στη Συρία τον Ιανουάριο του 2014
«Μιλάτε σαν γκιουλενιστής» τον κατηγόρησε.
Ο διάλογος
Ερντογάν: Δεν καταλαβαίνω το πρόβλημά σας; Ποιος έστειλε όπλα στη Συρία;
Γάλλος δημοσιογράφος: Βρέθηκαν φορτηγά της υπηρεσίας MIT στα σύνορα, που μετέφεραν όπλα, τον Ιανουάριο του 2014.
Ερντογάν: Μιλάτε σαν γκιουλενιστής.
Γάλλος δημοσιογράφος: Μιλώ σαν δημοσιογράφος.
Ερντογάν: Σας το λέω επειδή αυτοί που το έκαναν είναι γκιουλενιστές και αυτοί τη στιγμή είναι στη φυλακή. Οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς όπλων με φορτηγά. Μου κάνετε αυτή την ερώτηση, γιατί, όμως, δεν ρωτάτε για τα όπλα που έφερε η Αμερική στη Συρία; Εάν ρωτάτε για το ζήτημα, γιατί δεν στέκεστε σε αυτό; Γράψτε τα. Μην μιλάτε εξ ονόματος άλλων. Και μην θέλετε να τα πιστέψουν ορισμένοι. Επίσης, παρακαλώ μην μιλάτε εκ μέρους των γκιουλενιστών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη φάση της αβεβαιότητας και της σύγκρουσης στη φάση της πλήρους δημοκρατίας
Στην κούρσα για τη διαδοχή του Γκουτέρες συμμετέχουν τέσσερις γυναίκες και τρεις άνδρες
«Δεξιός εισοδισμός» και οι αντιδράσεις των δημοσιογραφικών συνδικάτων
Ο Αλμπανέζι προειδοποίησε ότι τρεις ακόμη ιστότοποι της κυβέρνησης που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί
Παρατείνεται η ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο
Επιστρέφουν κανονικά τα γνωστά δίκτυα
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Καταδικάστηκε σε θάνατο έπειτα από οκτώ μήνες κράτησης
Ο Τζέιμς ΜακΚρέρι Β΄ αποχώρησε από το έργο τον Οκτώβριο του 2025
Tα επιστημονικά δεδομένα παραμένουν περιορισμένα
Ο δημοσιογράφος δεν την δέχεται
Οι δύο χειριστές κατάφεραν να εγκαταλείψουν εγκαίρως το αεροσκάφος
Ένα χάσμα μεγαλύτερο του ενός αιώνα
Τι αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα - Η αναζήτηση μιας «ενδιάμεσης» λύσης
Ο πρώην παραγωγός αναμένεται να ακούσει νέα ποινή και στην Καλιφόρνια
Ο κόπος ανταμείφθηκε με το ασημένιο μετάλλιο στους Ασιατικούς Αγώνες
Ο Μασούντ Πεζεσκιάν κάλεσε σε διεθνή συνεργασία για ειρήνη - Αποχώρησε η αμερικανική αντιπροσωπεία
Σκληρή κριτική από τους Σοσιαλδημοκράτες
Δημοσκοπικό αδιέξοδο για το CDU, με την AfD να παγιώνει το προβάδισμά της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.