- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γερμανία: 48 ώρες για κυβέρνηση συνασπισμού, ή πιθανές οι νέες εκλογές
Στενά τα περιθώρια για τη «Τζαμάικα»
Μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διερευνητικές επαφές των τεσσάρων κομμάτων που διαπραγματεύονται για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία, σύμφωνα με προθεσμίες που έχουν ανακοινώσει τα ίδια, διαφορετικά οι νέες εκλογές είναι αρκετά πιθανές.
Λεπτομερέστερα, γράφει ο «Αθήνα 9,84», σήμερα Πέμπτη πρωί, «ξεκίνησε στο Βερολίνο ένας νέος γύρος των διαβουλεύσεων των επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χριστιανικών κομμάτων με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους. Πρόκειται για την προτελευταία συνάντηση πριν από την αυριανή, όπου θα κριθεί το μέλλον του λεγόμενου εγχειρήματος της ‘Τζαμάικα’. Τουλάχιστον αυτή την προθεσμία έχουν θέσει τα τέσσερα κόμματα, εντός της οποίας θα πρέπει να βρεθούν στη διερευνητική φάση των συνομιλιών συμβιβασμοί που θα επιτρέψουν την έναρξη των επίσημων και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί πρόοδος ή ακόμη και συμφωνία στα πεδία της εσωτερικής, οικογενειακής και αγροτικής πολιτικής όπως και στο θέμα της περίθαλψης ηλικιωμένων. Σε μια σειρά άλλων θεμάτων όμως οι συνομιλίες σκοντάφτουν, για παράδειγμα σε ζητήματα που αφορούν την προστασία του κλίματος, τις μεταφορές, την ΕΕ και την Ευρωζώνη και προπαντός τη μετανάστευση. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο οι διαφορές μεταξύ Πρασίνων από τη μια και Φιλελευθέρων και βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών από την άλλη αφορούν την καθιέρωση ενός ανώτατου ορίου στον αριθμό των προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία ετησίως όπως και το ζήτημα της επανένωσης οικογενειών.
Σε αντίθεση με τους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές και τους Φιλελεύθερους που επιμένουν σε μια σκληρή γραμμή στο προσφυγικό, οι Πράσινοι εξεδήλωσαν την πρόθεση για συμβιβασμούς ειδικά σε ό,τι αφορά την παράτυπη μετανάστευση. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των σημερινών συνομιλιών ο συμπρόεδρος του κόμματος κ. Τζεμ Έζντεμιρ εκφράστηκε υπέρ του ‘αποτελεσματικού ελέγχου’ των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. ‘Θέλω να ξέρω ποιος έρχεται στην Ευρώπη. Θέλω την ταυτοποίησή τους και θέλω να έχουμε τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. Θέλω τη δικτυωμένη συνεργασία της αστυνομίας στην Ευρώπη και θέλω την ανταλλαγή δεδομένων’.
Καθότι ο χρόνος πιέζει, θα πρέπει να αναμένεται ότι τα κόμματα θα καταλήξουν σήμερα σε αρκετά θέματα σε συμβιβασμούς. Η τελική αναμέτρηση όμως για τα πιο επίμαχα ζητήματα θα ξεκινήσει αύριο το απόγευμα και θα διαρκέσει σίγουρα ως τις πρωινές ώρες της Παρασκευής».
Υπενθυμίζεται ότι η σκωπτική ονομασία «Τζαμάικα» έχει επικρατήσει, επειδή τα κόμματα που διαπραγματεύονται έχουν τα χρώματα ακριβώς της τζαμαϊκανής σημαίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Η ελληνική πρεσβεία στην Ελβετία συνεχάρη τη νέα δήμαρχο, ευχόμενη κάθε επιτυχία στη θητεία της
Η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες διαφέρει
Η εξέλιξη της πνευμονικής νόσου της πριγκίπισσας είναι σοβαρή και η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.