- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η «Πρώτη Κυρία του ISIS» είναι η Τάνια Γεωργελά - Ποια είναι και γιατί έχει ελληνικό όνομα (εικόνες, video)
Η 33χρονη μεγάλωσε στο Λονδίνο και, όπως λέει, βίωσε «πολύ ρατσισμό», κάτι που την ώθησε προς το ριζοσπαστικό Ισλάμ
Σύζυγος του ελληνοαμερικανού Τζον Γεωργελά, ο οποίος θεωρείται το πιο ισχυρό μέλος του ISIS που προέρχεται από τις ΗΠΑ, η Τάνια Γεωργελά είναι η «Πρώτη κυρία του ISIS» όπως είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ The Atlantic, που αφορά στη ζωή της.
Η Τάνια, με καταγωγή από το Μπανγκλαντές, γνώρισε τον Γεωργελά μέσω μουσουλμανικής ιστοσελίδας για γνωριμίες, χαρτάκια με τη διεύθυνση της οποίας μοιράζονταν σε διαμαρτυρία κατά του πολέμου στο Ιράκ. Παντρεύτηκαν στην Αγγλία τον Οκτώβριο του 2004 στην Αγγλία και μετά πήγαν στις ΗΠΑ. Με την άνοδο του ISIS το 2013, ο Γεωργελάς της είπε ότι ήθελε να πάνε στη Συρία και να ζήσουν στο Χαλιφάτο.
The strange journey of Tania Georgelas, from the Islamic State to suburban Dallas. @gcaw reports https://t.co/rrvV7DjXSN pic.twitter.com/HSg12DeoFT
— The Atlantic (@TheAtlantic) November 4, 2017
«Ο Τζον ήθελε να πάμε στη Συρία, και είπα ότι δεν ήμουν έτοιμη, όχι όσο τα παιδιά ήταν μικρά. Ήθελα να κερδίσουν οι αντάρτες, αλλά δεν χρειαζόταν να είμαι μέσα στη Συρία» λέει σχετικά η Τάνια, που τότε ήταν έγκυος στο τρίτο της παιδί. Πάντως, τα παιδιά «εκπαιδεύονταν ως ασασίνοι» και «τα ντύναμε τζιχαντιστές».
Εν τέλει πήγαν στη Συρία, αλλά μετά από έναν μήνα τόσο αυτή όσο και τα παιδιά αρρώστησαν, και ο Γεωργελάς συμφώνησε να αφήσει την οικογένειά του να γυρίσει στις ΗΠΑ χωρίς αυτόν. Ο ίδιος ανέβηκε στην ιεραρχία του ISIS και έγινε ο πιο υψηλόβαθμος Αμερικανός τζιχαντιστής, με αρμοδιότητα την προπαγάνδα και τα περιοδικά της οργάνωσης, με στόχο τη στρατολόγηση νέων μελών. Δεν είναι γνωστό αν είναι νεκρός ή ζωντανός.
The American leader in the Islamic State https://t.co/Rtqx5VL6iN pic.twitter.com/uHoG3AUwKG
— The Atlantic (@TheAtlantic) December 16, 2016
Watch: The First Lady of ISIS, from @TheAtlVideo https://t.co/KjxjqXFCk7 pic.twitter.com/43oGvvDR5b
— The Atlantic (@TheAtlantic) November 5, 2017
Όταν γύρισε η Τάνια στις ΗΠΑ, ανακρίθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας και αργότερα αφέθηκε ελεύθερη. «Είχα κάνει αυτά τα παιδιά για έναν λόγο και μόνο, για να υπηρετούν τον Θεό ως μουσουλμάνοι, ως μουτζαχεντίν. Τώρα δεν ήξερα τι να τα κάνω» λέει.
Στη συνέχεια «αναδημιούργησε τον εαυτό της ως μια γυναίκα της κοινωνίας του Τέξας, υιοθετώντας τόσο εκτενώς τον τρόπο ζωής του νέου της σπιτιού που μόνο η προφορά της αποκαλύπτει πως δεν είναι ντόπια. Από τον τρόπο που ντύνεται, θα νόμιζες ότι έχει περάσει την τελευταία δεκαετία διαβάζοντας την ιταλική Vogue, όχι το Κοράνι. Πάει σε συναυλίες. Αντί για τζαμί, πηγαίνει σε εκκλησία Ουνιταριανών. Αντί για έναν τζιχαντιστή κληρικό σύζυγο, έχει τον Κρεγκ, έναν φίλο από τη Μινεσότα» αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ.

Πλέον τους τέσσερις γιους της μεγαλώνουν οι παππούδες τους, αλλά έχουν ακόμα επαφή με τη μητέρα τους. Η ίδια έχει επιστρέψει στον κόσμο του online dating: «Πήγα στην ιστοσελίδα γνωριμιών Match, έγραψα: “Έχω τέσσερα παιδιά, ο σύζυγός μου με παράτησε για να πάει να γίνει ο επόμενος Οσάμα μπιν Λάντεν”. Είχα 1.300 απαντήσεις».

Συνάντησε τον νέο της σύζυγο, Κρεγκ, που εργάζεται στον χώρο του ΙΤ, μετά από 24 ώρες. Πλέον πηγαίνουν στην εκκλησία μαζί, και η ίδια λέει ότι θα ήθελε να εργαστεί για πρόγραμμα απο-ριζοσπαστικοποίησης για πρώην τρομοκράτες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.