Κοσμος

Η ισπανική Γερουσία αίρει την καταλανική αυτονομία;

Μετά τη χτεσινή νέα kolotumba του Πουτζντεμόν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
378536-781248.jpg

Το άρθρο 155 του Συντάγματος συζητάει σήμερα Παρασκευή η  ισπανική Γερουσία, μετά τη νέα χτεσινή kolotumba του επικεφαλής της καταλανικής τοπικής κυβέρνησης κ.  Κάρλες Πουτζντεμόν.

Πιθανότερη εξέλιξη θεωρείται ότι η Γερουσία θα άρει την καταλανική αυτονομία, πράγμα που θα οδηγήσει –μεταξύ άλλων– και στην καθαίρεση του κ. Πουτζντεμόν. Είναι πάντως ασαφές αν ο πρωθυπουργός κ. Μαριάνο Ραχόι, μετά την έγκριση των μέτρων από τη Γερουσία, θα προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του άρθρου 155, ή αν απλά θα το κρατήσει ανενεργό προσώρας «επισείοντάς το ως νομιμοποιητικό επιχείρημα εναντίον των καταλανικών διεκδικήσεων» («Ναυτεμπορική»).

Ακόμα και καθαιρεμένος, πάντως ο κ. Πουτζντεμόν θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το Σάββατο, οπότε θα δημοσιευθεί το διάταγμα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι η χτεσινή αναποφασιστικότητα του κ. Πουτζντεμόν να μην προκηρύξει πρόωρες τοπικές εκλογές, ούτε να διακηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής του –όπως εκφράστηκε στο ακόμα μια φορά ασαφές διάγγελμά του σαν καινούργια kolotumba– επέφερε σύγχυση και διάσπαση στο στρατόπεδο των αυτονομιστών. 

(Φωτογραφία, από αριστερά: Ραχόι, Πουτζντεμόν).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.