- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φόβοι από την άρνηση Πουτζδεμόν να εμφανιστεί στην ισπανική Γερουσία
Ενδέχεται να κηρύξει μονομερώς απόσχιση από την Ισπανία
Η εξέλιξη αυξάνει τις ανησυχίες για το τι θα πράξει ο πρόεδρος της Καταλονίας όταν θα μιλήσει αύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια της τοπικής Βουλής, όπου δεν αποκλείεται να κηρύξει μονομερώς απόσχιση από την Ισπανία. Εναλλακτική αλλά πολύ δύσκολη λύση θα ήταν η κήρυξη περιφερειακών εκλογών.
Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν ακύρωσε αιφνιδιαστικά τα σχέδιά για εμφάνισή του ενώπιον της ισπανικής Γερουσίας την Παρασκευή, όπου και αναμένεται να επικυρωθεί οριστικά η μερική αναστολή του αυτοδιοίκητου της περιοχής και η καθαίρεση της κυβέρνησής του.
Η εξέλιξη αυξάνει τις ανησυχίες για το τι θα πράξει ο κ. Πουτζδεμόν όταν θα μιλήσει αύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια της καταλανικής Βουλής, όπου δεν αποκλείεται να κηρύξει μονομερώς απόσχιση από την Ισπανία.
«Φαίνεται ξεκάθαρο ότι ο Κάρλες Πουτζδεμόν επέλεξε τη χείριστη των επιλογών, εφεξής αυτός είναι υπεύθυνος», έγραψε στο Twitter ο ηγέτης του καταλανικού τμήματος του Λαϊκού Κόμματος, που κυβερνά στην Ισπανία.
Η κεντρική ισπανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει βία ώστε να διασφαλίσει την τήρηση της συνταγματικής τάξης.
Εναλλακτική λύση για τον κ. Πουτζδεμόν είναι να κηρύξει πρόωρες εκλογές στην Καταλονία, σε έναν πολιτικό ελιγμό για να προλάβει την απευθείας διακυβέρνηση της περιοχής από τη Μαδρίτη.
Ωστόσο, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος προειδοποίησε νωρίτερα ότι τυχόν κήρυξη πρόωρων εκλογών από την τοπική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναστρέψει την μερική αναστολή του αυτοδιοίκητου της περιοχής, όπως προβλέπεται από το Άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος.
Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε νωρίτερα από την πλευρά του ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του Συντάγματος ήταν η «μοναδική» δυνατή λύση σχετικά με την Καταλονία, μετά την διενέργεια του δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης της 1ης Οκτωβρίου και της άρνησης του κ. Πουτζδεμόν να αποκηρύξει κάθε πρόθεση απόσχισης.
Ο κ. Ραχόι εξέφρασε την ελπίδα ότι η εφαρμογή του Άρθρου 155 στην Καταλονία δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια και ότι στόχος είναι η διενέργεια τοπικών εκλογών το ταχύτερο δυνατό.
Ξεκαθάρισε όμως ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν προτού αποκατασταθεί ο νόμος και η τάξη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο μικρός – και στο παρελθόν εξόχως προβληματικός – γιος του Τζο Μπάιντεν εξελίσσεται σε ένα νέο comeback kid, διαταράσσοντας τις εσωκομματικές και μη ισορροπίες
Διπλωματικός μαραθώνιος εν μέσω ισχυρισμών περί νέου αποκλεισμού της κρίσιμης θαλάσσιας διόδου
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.