- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας: Άκυρο το δημοψήφισμα στην Καταλονία
«Παραβιάζει την υπεροχή του Συντάγματος, την Εθνική Κυριαρχία και την αδιαίρετη ενότητα του ισπανικού Έθνους»
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε ομόφωνα την Τρίτη το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Ειδικότερα, το Σώμα έκρινε ότι «ο νόμος παρεμβαίνει των εξουσιών του κράτους αναφορικά με τις λαϊκές διαβουλεύσεις» και ότι «παραβιάζει, μεταξύ άλλων, την υπεροχή του Συντάγματος, την Εθνική Κυριαρχία και την αδιαίρετη ενότητα του ισπανικού Έθνους».
Τον Σεπτέμβριο, το δικαστήριο, μελετώντας τη νομιμότητά του, είχε «παγώσει» τον νόμο. Το Ανώτατο Δικαστήριο κάνει λόγο για «πολύ σοβαρές παραλείψεις στη νομοθετική διαδικασία» όσον αφορά στην έγκριση του δημοψηφίσματος από την καταλανική Βουλή.
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, η κυβέρνηση της Καταλονίας δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει τον αγώνα της για απόσχιση και θα δώσει την ίδια απάντηση στην κεντρική κυβέρνηση την Πέμπτη, όπως έκανε και χθες, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται ενώ υπολείπονται δυο ημέρες έως ότου ο ηγέτης της Καταλονίας να απαντήσει στο αίτημα της Μαδρίτης να αλλάξει γνώμη για το εάν κήρυξε ή όχι ανεξαρτησία. Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δεν κατάφερε να αποσαφηνίσει τη θέση του χθες, αφού στις 10 Οκτωβρίου, ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου είχε δηλώσει ότι τα αποτελέσματα του απαγορευμένου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου του δίνουν το δικαίωμα να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, πριν σπεύσει να ανακοινώσει την «αναστολή» της διακήρυξης αυτής, προκειμένου να έχει συνομιλίες με την ισπανική κυβέρνηση. Τώρα έχει περιθώριο έως την Πέμπτη για να υπαναχωρήσει.
«Το να ενδώσουμε δεν εντάσσεται στα σενάρια αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Καταλονίας Τζόρντι Τουρούλ. «Την Πέμπτη, δεν θα δώσουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που δώσαμε την Δευτέρα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δορυφόροε Σουίφτ ολοκλήρωσε την αποστολή του μετά από 22 χρόνια στο διάστημα
Σκληρή επίθεση από τον Αμερικανό πρόεδρο στο αγαπημένο του τηλεοπτικό δίκτυο
Για «συντριβή Τραμπ» και για «γαλάζιο τσουνάμι» κάνει λόγο ο τουρκικός τύπος
Η ιδρύτρια της Bambino’s Baby Food μιλάει στην ATHENS VOICE για την Αλάσκα, τις παραδόσεις και τη μητρότητα
Η αντιπαράθεση για τον έλεγχο ή μη της τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζει να παράγει τεράστια κόστη και έναν άτυπο «πόλεμο» στο εσωτερικό της Silicon Valley
Τι αναμένει πλέον η Ρωσία
«Ο καρχαρίας με βάφτισε» ανέφερε ο ένας από τους δύο σέρφερ στις πρώτες του δηλώσεις
Πολύτιμα μέταλλα, τεχνητή νοημοσύνη και το (σχεδόν) μονοπώλιο της Κίνας
Από τον Μπεν Στίλερ μέχρι τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η πολιτική αντιπαράθεση μεταφέρεται στα social media
Μετέωρα τα επιχειρηματικά σχέδια με τις επενδύσεις δισ. δολαρίων
Ανησυχίες στις αγορές για πιθανούς περιορισμούς στην τεχνητή νοημοσύνη και την οικονομία
Οι 47 φορές που ζήτησε να ψηφίσουν σαν να ήταν αυτός υποψήφιος γύρισε τελικά μπούμερανγκ
Οι υπουργοί και οι στενοί συνεργάτες του αποχώρησαν σταδιακά από τον Λευκό Οίκο
Ποιος είναι και γιατί τον έβαλε στο μάτι ο Τραμπ
Ποια είναι η 65χρονη πολιτικός
Ο άνθρωπος που καλείται να αναμετρηθεί με τον Τραμπ και να ενώσει τους Δημοκρατικούς
Ο μοναχικός καουμπόι εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1946 από τον Βέλγο σκιτσογράφο Μορίς ντε Μπεβέρ
Ποιος είναι ο πρώτος μουσουλμάνος γερουσιαστής στην ιστορία του Κογκρέσου
Το προσωπικό στοίχημα που εξελίχθηκε σε πανωλεθρία
Στις 18 Απριλίου 2027 ανοίγουν οι κάλπες για τους Γάλλους ψηφοφόρους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.