Κοσμος

Το πιο ακριβό πιάτο φαγητού στον κόσμο

Πώς οι πιο φτωχοί άνθρωποι του πλανήτη καλούνται να πληρώσουν έως και 321 δολάρια

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
377013-778195.jpg

Σε ένα κόσμο όπου καθημερινά 815 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν την πείνα, μέχρι πού μπορεί να φτάσει το κόστος ενός πιάτου φαγητού στις φτωχότερες χώρες του; Όπως προκύπτει από τη νέα έρευνα του World Food Programme και της Mastercard, μπορεί να αγγίξει τα εκατοντάδες αμερικάνικα δολάρια, έχοντας υπολογιστεί σε αγοραστική δύναμη της χώρας.

Οι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζεται να καταβάλουν ολόκληρο το ημερήσιο εισόδημά τους για ένα γεύμα, ποσό που αυξάνεται ακόμα περισσότερο σε περιπτώσεις χωρών που βρίσκονται σε καθεστώς εμφυλίου ή αντιμετωπίζουν την οικονομική κατάρρευση, δείχνει η μελέτη.

Οι συγκρίσεις με τις πλούσιες χώρες καταδεικνύουν το μέγεθος των διαφορών και πόσο άκαμπτες αυτές είναι.

Λαμβάνοντας επί παραδείγματι την πολιτεία της Νέας Υόρκης, ως βάση για το πρόγραμμα «Counting the Beans: the True Cost of Food around the World», υπολογίστηκε πως η ετοιμασία, ενός απλού πιάτου, όπως η σούπα φασολιών κοστίζει 1,20 δολάρια, κάτι που αντιπροσωπεύει το 0,6% του μέσου όρου του καθημερινού εισοδήματος. Το ίδιο πιάτο στο Νότιο Σουδάν, τη χώρα με τη χαμηλότερη κατάταξη στην έρευνα, κοστίζει 268 φορές την παραπάνω αναλογία, ισοδυναμώντας με 321,70 δολάρια.

Υπολογίζοντας το ποσοστό του καθημερινού μέσου εισοδήματος, που χρειάζεται να δαπανηθεί σε κάθε χώρα για την αγορά ενός απλού πιάτου φαγητού, η έρευνα ανέδειξε τις χώρες και τις περιοχές με τη χειρότερη βαθμολογία.

Νότιο Σουδάν: Ένα πιάτο φαγητού, με βάση το εισόδημα της Νέας Υόρκης κοστίζει 321,70 δολάρια. Το υψηλότατο 155% του καθημερινού μέσου όρου εισοδήματος στο Σουδάν απαιτείται για την αγορά ενός απλού πιάτου φαγητού.

Νιγηρία: Ένα πιάτο φαγητού κοστίζει 200,32 δολάρια βάσει του εισοδήματος της Νέας Υόρκης.121% του καθημερινού μέσου όρου εισοδήματος της Νιγηρίας απαιτείται για την αγορά ενός απλού πιάτου φαγητού

Ντέιρ Εζόρ, Συρία: Ένα πιάτο φαγητού, βάσει του εισοδήματος της Νέας Υόρκης, κοστίζει 190,11 δολάρια. 115% του καθημερινού μέσου όρου εισοδήματος της Συρίας απαιτείται για την αγορά ενός απλού πιάτου φαγητού.

Μαλάουι: Ένα πιάτο φαγητού κοστίζει, βάσει του εισοδήματος της Νέας Υόρκης, 94,43 δολάρια.45% του καθημερινού μέσου όρου εισοδήματος του Μαλάουι απαιτείται για την αγορά ενός απλού πιάτου φαγητού.

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Ένα πιάτο φαγητό κοστίζει, βάσει του εισοδήματος της Νέας Υόρκης, 82,10 δολάρια. 40% του καθημερινού μέσου όρου εισοδήματος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό απαιτείται για την αγορά ενός απλού πιάτου φαγητού.

«Το πρόγραμμα “Counting the Beans” δεν υπογραμμίζει απλά τις σκληρές ανισότητες στην πρόσβαση σε τροφή, αλλά προσφέρει πρωτοποριακές λύσεις για να αντισταθμιστούν κάποιες από τις χειρότερες επιπτώσεις συγκρούσεων και καταστροφών στις αλυσίδες εφοδιασμού. Παρουσιάζει τόσο την κλίμακα, όσο και τον επείγοντα χαρακτήρα των συνεργειών που απαιτούνται για τον τερματισμό της πείνας μέχρι το 2030» δήλωσε ο David Beasley, εκτελεστικός διευθυντής του WFP.

Το πιο ακριβό πιάτο φαγητού στον κόσμο

Η μεθοδολογία της έρευνας

Ένα βασικό γεύμα ετοιμάστηκε – μία σούπα φτιαγμένη από φασόλια ή άλλα όσπρια, σε συνδυασμό με ένα συστατικό υδατάνθρακα που ταιριάζει στις τοπικές προτιμήσεις. Η ποσότητα κάθε συστατικού είχε υπολογισθεί και εκτιμήσεις όρισαν το συνολικό βάρος των αγορασθέντων ειδών διατροφής και το τελικό βρώσιμο βάρος του γεύματος. Το κόστος των συστατικών για μία μερίδα υπολογίστηκε με το εθνικό νόμισμα κάθε χώρας. Ο μέσος ημερήσιος προϋπολογισμός ανά άτομο υπολογίστηκε στο τοπικό νόμισμα και προέκυψε από τα στοιχεία του εθνικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Όπου αυτά δεν ήταν διαθέσιμα, χρησιμοποιήθηκαν εναλλακτικές πηγές δεδομένων. Ο λόγος γεύματος προς εισόδημα υπολογίστηκε βάσει του ποσοστού του ημερήσιου προϋπολογισμού που δαπανήθηκε για την αγορά μιας μερίδας του γεύματος. Στη συνέχεια υπολογίστηκε μια θεωρητική τιμή, εφαρμόζοντας αναδρομικά την αναλογία γεύματος προς εισόδημα για ένα άτομο σε μια αναπτυσσόμενη χώρα, με τον ημερήσιο προϋπολογισμό ενός πολίτη της Νέας Υόρκης.

Η δέσμευση των 100 εκατομμυρίων γευμάτων

«Χωρίς φαγητό δε μπορούμε να ζήσουμε, να μάθουμε ή να αναπτυχθούμε» είπε η Ann Cairns, President International, Mastercard.

«Στη Mastercard, χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και τους πόρους μας για να βελτιώσουμε ζωές και να τερματίσουμε τον κύκλο της φτώχειας. Η δέσμευσή μας να παραδώσουμε 100 εκατομμύρια γεύματα και η συνεργασία μας με το WorldFoodProgramme (WFP), θα συμβάλλει στο να έρθουμε πιο κοντά σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από την πείνα» σημείωσε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ