- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Άστεγοι 14 εκ. άνθρωποι κάθε χρόνο από καταστροφές σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Σεισμοί, τσουνάμι, πλημμύρες και τροπικοί κυκλώνες είναι οι κυριότερες αιτίες
Περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι μένουν άστεγοι κατά μέσον όρο κάθε χρόνο εξαιτίας καταστροφών όπως πλημμύρες ή ακραία καιρικά φαινόμενα, καταδεικνύει μια νέα μελέτη.
Ο κίνδυνος εκτοπισμών αναμένεται να κλιμακωθεί καθώς οι πληθυσμοί μεγεθύνονται και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται πολύ πιο σοβαρές, τονίζει η μελέτη που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών (UNISDR) και το Κέντρο Παρακολούθησης των Εσωτερικού Εκτοπισμού (IDMC), το οποίο εδρεύει στη Γενεύη.
Σεισμοί, τσουνάμι, πλημμύρες και τροπικοί κυκλώνες είναι οι κυριότερες καταστροφές που προβλέπεται ότι θα ξεριζώσουν τους μεγαλύτερους αριθμούς ανθρώπων, με τις χώρες της Ασίας—όπου ζει το 60% του πληθυσμού της Γης—να αναμένεται να πληγούν σκληρά, υπέδειξαν τα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη.
Οκτώ στις δέκα χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα εκτοπισμών και καταστροφής κατοικιών βρίσκονται στη νότια και τη νοτιοανατολική Ασία.
Ανάμεσά τους είναι η Ινδία, όπου κατά μέσο όρο 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κάθε χρόνο, και η Κίνα, όπου 1,3 εκατ. άνθρωποι ξεριζώνονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη μελέτη, που εκπονήθηκε ενόψει της παγκόσμιας ημέρας μείωσης των καταστροφών.
Στους αριθμούς που αναφέρονται δεν συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους εξαιτίας επαπειλούμενων καταστροφών ή όσοι εκτοπίστηκαν εξαιτίας ξηρασιών ή της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι ανάμεσα στις χώρες όπου καταστροφές μπορεί να προκαλέσουν εκτοπισμούς μεγάλης κλίμακας αν δεν υπάρξει πρόοδος στην αντιμετώπιση του κινδύνου καταστροφών, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την πρόκληση για τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων οι οποίοι πλήττονται από καταστροφές», σημείωσε ο Ρόμπερτ Γκλέισερ, επιτετραμμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών.
«Πέρα από τον κίνδυνο θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού σε μια καταστροφή, δεν υπάρχει πιο συντριπτικό χτύπημα από την απώλεια του σπιτιού μιας οικογένειας», συμπλήρωσε ο Γκλέισερ.
Οι χειρότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει τη νότια Ασία την τελευταία δεκαετία στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 1.400 ανθρώπους το 2017 και έστρεψαν την προσοχή στις ανεπάρκειες των σχεδιασμών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση καταστροφών, με τις αρχές να δυσκολεύονται να προσφέρουν βοήθεια στα εκατομμύρια πληγέντες.
Οι πρόσφυγες και οι άνθρωποι που ξεριζώθηκαν μέσα στις χώρες τους είναι ήδη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, υπογράμμισε από την πλευρά της η Αλεξάντρα Μπίλακ του IDMC.
Τα νέα μοντέλα καλύπτουν ένα μέρος του δρόμου που πρέπει να διανυθεί για την πρόβλεψη του κινδύνου εκτοπισμού εξαιτίας καταστροφών, η οποία αποτελεί μια «παγκόσμια, επείγουσα προτεραιότητα», ανέφερε.
Τα νέα μοντέλα έχουν στόχο να βοηθήσουν τους πολεοδόμους σε κοινότητες και πόλεις που είναι επιρρεπείς σε κινδύνους, καθώς καλούνται να εξετάσουν την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των περιοχών που οικοδομούνται και τις απειλές για τα εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι ζουν σε αυτές.
Ο Τζάστιν Τζινέτι, επικεφαλής της διεύθυνσης δεδομένων και ανάλυσης του IDMC, επισήμανε στο Thomson Reuters Foundation ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ του κινδύνου εκτοπισμού εξαιτίας καταστροφών και του να ζει κανείς σε μια περιοχή που αστικοποιείται με ταχύτητα.
Καθώς οι φτωχότεροι συχνά ζουν στις παρυφές πόλεων, ή σε περιοχές υψηλού πλημμυρικού κινδύνου, ή στις όχθες ποταμών, ο Τζινέτι εξήγησε ότι ο καλύτερος πολεοδομικός σχεδιασμός θα μπορούσε να συμβάλλει να γίνουν λιγότερο ευάλωτοι.
Ο ίδιος επισήμανε την αντίθεση μεταξύ της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων, δύο χωρών όπου ο αριθμός των πολιτών που είναι εκτεθειμένοι στους κυκλώνες είναι χονδρικά ο ίδιος.
Στην Ιαπωνία, οικοδομούνται κατοικίες υψηλότερης ποιότητας και οι εκτοπισμοί εξαιτίας καταστροφών είναι πολλοί λιγότεροι από ό,τι στις Φιλιππίνες, ανέφερε.
«Δεν θέλουμε ο κόσμος να νομίζει ότι οι εκτοπισμοί εξαιτίας καταστροφών οφείλονται σε μια αναπόφευκτη θεϊκή παρέμβαση κάποιου είδους — δεν είναι αναγκαία συνέπεια κάθε φορά που σημειώνεται μια σφοδρή βροχόπτωση», πρόσθεσε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η ερμηνεία της Κλαρίσα Γουόρντ αξίζει Όσκαρ» γράφουν χρήστες στο Χ
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έξω από την Εθνοσυνέλευση
Πώς η γέφυρα, η οποία φαίνεται από το διάστημα, άλλαξε το χάρτη της Ευρώπης
H κατηγορούμενη έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσει
Η μεγαλύτερη εγγύηση επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο
Ο Όστιν Τάις βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ανθρωποκυνηγητού
H ανακοίνωση της εποπτικής αρχής τηλεπικοινωνιών
Ο Μιλέι έχει στενούς δεσμούς με την Τζόρτζια Μελόνι
Τι προβλέπουν οι ειδικοί για το εκθαμβωτικό φυσικό φαινόμενο
Toυ συνταγογράφησε το φάρμακο ροπινιρόλη
Άγνωστες ακόμα οι συνθήκες του περιστατικού
Προηγήθηκε ανάλογη κίνηση της Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ
H 84χρόνη βουλευτής επανεξελέγη τον Νοέμβριο για άλλη μια διετή θητεία που αρχίζει στις 3 Ιανουαρίου
Καθώς η δολοφονία του CEO της εταιρείας προκάλεσε συζήτηση για τις ασφαλιστικές καλύψεις
Ο συντηρητικός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ αντέδρασε με ταχείς ρυθμούς στην ανατροπή Άσαντ
Πριόνισαν τοπόσημο της Γενεύης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Για χρήση ανθρωπίνων περιττωμάτων ως λίπασμα κάνει λόγο ο Ρικ Σκοτ - Ζητά να διενεργηθεί έρευνα
Aρχικά ήθελε να πάει στα Εμιράτα
Αυξάνεται η χρηματοδότηση - Θα μεταφερθούν δεκάδες τόνοι προμηθειών
Το εξτρεμιστικό παρελθόν του - Aπό την Αλ Κάιντα στη συριακή κρίση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.