- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στη Λιβερία οι γυναίκες νηστεύουν για να γίνουν οι εκλογές χωρίς βία
«Στη διάρκεια του πολέμου προσευχόμασταν και κάναμε νηστεία και ο πόλεμος σταμάτησε»
Ντυμένες με πανομοιότυπες φορεσιές στις οποίες είναι γραμμένο το σύνθημα «Θυμηθείτε το παρελθόν», περίπου εκατό Λιβεριανές προσεύχονται γονατισμένες έπειτα από ακόμη μία ημέρα νηστείας, για να ζητήσουν από τους συμπατριώτες τους να αποφύγουν τη βία στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Τρίτη.
Οι γυναίκες αυτές, κάθε ηλικίας, συγκεντρώνονται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από την ανατολή του ηλίου στους δρόμους της Μονρόβια, μπροστά από τα κεντρικά γραφεία πολλών υποψηφίων για την προεδρία, υπενθυμίζοντας τις ειρηνικές διαδηλώσεις που συνέβαλαν στον τερματισμό των εμφύλιων πολέμων (1989-2003).
«Ηγηθήκαμε της διαδικασίας το 2002 και το 2003 για το μαζικό κίνημα των γυναικών υπέρ της ειρήνης. Θέλουμε να συνεχίσουμε τις ενέργειες αυτές συμμετέχοντας στη διατήρηση της ειρήνης», εξήγησε η Ντελφίν Μόρις, εθνική συντονίστρια του Women in Peacebuilding Process Network (WIPNET).
«Στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου πιστεύουμε ότι είναι συνετό να συγκεντρωνόμαστε και πάλι για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διασφαλίσουμε ότι οι εκλογές θα είναι ελεύθερες και διαφανείς», πρόσθεσε.
Στον μικρό τους καταυλισμό, οι ακτιβίστριες του WIPNET ολοκληρώνουν την ημέρα τους με τραγούδια και την Τετάρτη μάλιστα γύρισαν ένα μουσικό βίντεο, προς μεγάλη ευχαρίστηση των περαστικών και των οδηγών.
Οι γυναίκες, φωνάζοντας «Θυμηθείτε το παρελθόν» και «Ο βιασμός είναι έγκλημα», χόρεψαν στον ρυθμό των κορναρισμάτων των αυτοκινητοπομπών που περνούσαν καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν διάφορους υποψήφιους.
Στη διάρκεια του ιδιαίτερα σκληρού εμφύλιου πολέμου στη Λιβερία, το κίνημα των γυναικών υπέρ της ειρήνης είχε πραγματοποιήσει καθιστικές διαμαρτυρίες και δημόσιες προσευχές ζητώντας τον τερματισμό των βιαιοτήτων και τη συμφιλίωση. Μία από τις ιδρύτριές του, η Λέιμα Γκμπόουι, τιμήθηκε το 2011 με το Νόμπελ Ειρήνης.
«Στη διάρκεια του πολέμου προσευχόμασταν και κάναμε νηστεία και ο πόλεμος σταμάτησε», θυμάται η Τζάσα Γκάνιαν, μια ηλικιωμένη γυναίκα. «Δεν θέλουμε άλλους πολέμους», πρόσθεσε.
Ωστόσο πολλές από τις γυναίκες που συμμετέχουν στο κίνημα φοβούνται ότι είναι πιθανό να ξεσπάσουν και πάλι συγκρούσεις, κυρίως καθώς η πρόεδρος Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ αποσύρεται έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία.
«Φοβόμαστε την εκλογική βία», τονίζει η Μόρις, κοιτώντας ένα θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας. «Το 2011, μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, ξέσπασαν σκηνές βίας και ένας ή δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν. Δεν το θέλουμε αυτό».
Το 2011 ο Γουίνστον Τάμπμαν, ο υποψήφιος που ηττήθηκε από τη Σίρλιφ, είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του να μποϊκοτάρουν τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του μία ημέρα πριν τις εκλογές.
Η Μόρις φοβάται κυρίως ότι κάποιοι υποψήφιοι θα επιδεινώσουν την κατάσταση ανακηρύσσοντας πρόωρα τη νίκη τους, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών μοιάζει αυτή τη φορά να είναι ανοικτό.
«Όλα τα κόμματα στα οποία έχουμε μιλήσει, λένε ότι πρέπει να κερδίσουν και πιστεύουν ότι έχουν ήδη κερδίσει», επεσήμανε.
Το κίνημα των γυναικών συνέταξε ένα μνημόνιο κατά της βίας, το οποίο έστειλε σε όλους τους υποψήφιους, όμως η Μόρις δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν το έχουν υπογράψει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τις 28 Φεβρουαρίου
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Το νέο εργαλείο αποκαλείται HODIO - ένα ακρωνύμιο στα ισπανικά για το «Αποτύπωμα Μίσους και Πόλωσης»
Όταν η επιθυμία για ανατροπή γίνεται εφιάλτης
Το πέρασμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να το διασχίζουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου στον κόσμο
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Πώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία της Μόσχας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.