- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε από υπερκόπωση: Εργάστηκε 159 ώρες υπερωρία
Η τραγική ιστορία μια εργαζόμενης στο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK
Η εργασία στην Ιαπωνία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Σε μια χώρα όπου η πλειονότητα των πρώτων υλών εισάγεται, η ανάγκη ενίσχυσης του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα με νέο επιστημονικό προσωπικό για τη δημιουργία καινοτόμων τεχνολογικών προϊόντων περιζήτητων στις διεθνείς αγορές παραμένει ένα στοίχημα, το οποίο συνεχίζει να κερδίζει η «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου». Με το ανάλογο τίμημα, όμως.
Η ιστορία της 31χρονης Mιόα Σάντο είναι χαρακτηριστική. Δημοσιογράφος στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK (το οποίο έγινε ευρύτερα γνωστό στην Ελλάδα την περίοδο του μεγάλου σεισμού στην Ιαπωνία -Μάρτιος 2011-, όταν μετέδιδε live τις πρώτες πρωινές ώρες τις εκρήξεις των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα) συνήθιζε να δίνει τον καλύτερό της εαυτό. Όπως και εκατ. άλλοι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ανά την ιαπωνική επικράτεια που καλούνται να δείξουν την αφοσίωσή τους, αφήνοντας στην άκρη προσωπική ζωή και παραμένοντας ατέλειωτες ώρες στο γραφείο.
Η Mιόα Σάντο εργάστηκε 159 ώρες και 37 λεπτά υπερωρία από τα τέλη Ιουνίου έως και τις 22 Ιουλίου 2013, προκειμένου να καλύψει τις εξελίξεις στις βουλευτικές εκλογές της χώρας. Πήρε μόλις δύο ημέρες ρεπό. Λίγες ημέρες αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή από καρδιακή προσβολή. Οι γονείς της ανέφεραν ότι η κόρη τους ήταν υπερβολικά απασχολημένη εκείνο το χρονικό διάστημα. Οι ώρες που «έγραψε» στο κοντέρ της ξεπέρασαν κατά πολύ τις κατευθυντήριες γραμμές στα εργασιακά που κάνουν λόγο για 100 ώρες υπερωρία τον μήνα (ανώτατο όριο).

(Τα κεντρικά του NHK - Στην ένθετη η 31χρονη δημοσιογράφος)
Ο θάνατός της είχε περάσει στα «ψιλά» τότε, ωστόσο εδώ και λίγες ημέρες πήρε μεγάλη δημοσιότητα, καθώς κρατική υπηρεσία στο Τόκιο, επιφορτισμένη με τον καθορισμό των προδιαγραφών που πρέπει να διέπουν τις εργασιακές σχέσεις, απέδωσε τον θάνατό της στο λεγόμενο «karoshi» («κάψιμο» από υπερκόπωση). Ο θάνατός της αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις στις αρχές για να αναθεωρήσουν την εργασιακή κουλτούρα της χώρας, προχωρώντας σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να σταματήσουν τα εξαντλητικά ωράρια που επιβάλουν πολλοί εργοδότες στο προσωπικό τους.
Δεν είναι η μόνη
Το εν λόγω πόρισμα έρχεται έναν χρόνο έπειτα από ανάλογο για τον θάνατο μιας νεαρής υπαλλήλου στη διαφημιστική εταιρεία Dentsu. Η Ματσούρι Τακαχάσι ήταν 24 ετών, όταν αυτοκτόνησε τον Απρίλιο του 2015. Η Επιθεώρηση Εργασίας έκρινε ότι ο θάνατός της προκλήθηκε από το άγχος που της προκάλεσε το εξαντλητικό ωράριο, αφού τους μήνες που προηγήθηκαν της αυτοκτονίας δούλευε πάνω από 100 ώρες υπερωρία. «Θέλω να πεθάνω» και «Είμαι διαλυμένη σωματικά και ψυχικά», έγραφε σε αναρτήσεις της στο Twitter.
Η υπόθεση της είχε πυροδοτήσει δημόσιο διάλογο για να μπει ένα όριο στις υπερωρίες, αναγκάζοντας μέχρι και τον πρωθυπουργό της χώρας Σίνζο Άμπε να μιλήσει για το θέμα αυτό και να κάνει λόγο για την ανάγκη επιβολής πλαφόν.
Σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο, το 2016 ένας στους πέντε υπαλλήλους βρίσκονταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να πεθάνουν από υπερκόπωση είτε λόγω καρδιακής προσβολής ή λόγω αυτοχειρίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η τελετή υπογραφής της συμφωνίας θα διεξαχθεί την Παρασκευή 19 Ιουνίου στη Γενεύη
Οι 50 δισεκατομμύρια λόγοι που το Μουντιάλ 2026 κινδυνεύει να γίνει λούνα παρκ του παγκόσμιου παράνομου χρήματος
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη περιορίσει την ελευθερία δράσης του Ισραήλ στον Λίβανο
Μετά τη σύγκρουση τα ελικόπτερα έπεσαν σε ένα χώρο στάθμευσης οχημάτων προκαλώντας πυρκαγιά
Οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τα αίτια της τραγωδίας
«Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε έναν ανοιχτό πόλεμο», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ
Αγανακτισμένος ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Νετανιάχου
Στόχος επιθέσεων έγιναν τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη
Για οικολογική ζημιά κάνει λόγο το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας
Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από το περιστατικό
Σήμερα, 14 Ιουνίου, είναι η ημέρα γενεθλίων του προέδρου των ΗΠΑ
Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι η επίθεση αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη
«Δεν είχε νόημα η σημερινή επίθεση στον Λίβανο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Καταγγελίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση στα γυρίσματα του America’s Next Top Model
Κάποιες από αυτές πλέον οπλοφορούν φοβούμενες για τη ζωή τους
Προτεραιότητα στην οικονομική σταθερότητα και τις σχέσεις με την ΕΕ
Γυναίκες της αυτόχθονης κοινότητας των Έμπερα υποβάλλονταν σε κοπή ή αφαίρεση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων
Η μεγαλειώδης παρέλαση και η συγκέντρωση της οικογένειας στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ
Η πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας ως καθρέφτης της ευρωπαϊκής ανασφάλειας
Διχασμένη η χώρα - Τι σημαίνει αυτό για τη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.