- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ανακαλύφθηκαν δύο νέοι ομαδικοί τάφοι με λείψανα θυμάτων του πολέμου στη Βοσνία
Πιθανότατα βόσνιων μουσουλμάνων
Τα λείψανα περίπου είκοσι θυμάτων του πολέμου της Βοσνίας (1992-95), πιθανότατα βόσνιων μουσουλμάνων, ανασύρθηκαν από δύο ομαδικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Ινστιτούτου για τους αγνοούμενους.
Ο ένας από τους δύο τάφους βρέθηκε στην ορεινή περιοχή Κοριτσάνσκε Στιγένε, στο όρος Βλάσιτς (κέντρο), εκεί όπου, τον Αύγουστο του 1992, εκτελέστηκαν, από τις σερβικές δυνάμεις, τουλάχιστον 200 άνδρες άμαχοι, Βόσνιοι και Κροάτες, οι οποίοι είχαν απελαθεί από την περιοχή του Πρίγεντορ (βορειοδυτικά).
Πρόκειται για ένα από τα πιο φρικτά επεισόδια της διακοινοτικής σύγκρουσης στη Βοσνία (1992-95) που είχε συνολικά 100.000 θύματα.
Μετά το τέλος της σύγκρουσης αυτής 31.500 άνθρωποι παρέμεναν αγνοούμενοι. Από τότε, τα λείψανα περίπου 25.000 θυμάτων έχουν εκταφεί από εκατοντάδες ομαδικούς τάφους. Όμως οι συγγενείς περίπου 6.500 θυμάτων εξακολουθούν να αναζητούν λείψανα των αγαπημένων τους προσώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία του βοσνιακού Ινστιτούτου για τους αγνοούμενους. Τα τελευταία χρόνια ελάχιστοι ομαδικοί τάφοι έχουν ανακαλυφθεί.
«Από την έναρξη της εκταφής στο Κοριτσάνσκε Στιγένε, στις 7 Σεπτεβρίου, περίπου τριάντα ανθρώπινες σοροί και ανθρώπινα οστά έχουν εκταφεί. Πρόκειται κυρίως για σκελετούς που δεν είναι πλήρεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λέιλα Σένγκιτς, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου, η οποία διευκρίνισε πως «δεν αντιστοιχούν αναγκαστικά σε ίσο αριθμό προσώπων». Θα ταυτοποιηθούν με τεστ DNA.
Κατά τις πέντε προηγούμενες εκταφές στην περιοχή αυτή, που διενεργήθηκαν από το 2003 έως το 2013, βρέθηκαν τα λείψανα 117 θυμάτων ενώ αναζητούνται ακόμη εκείνα 98 θυμάτων, σύμφωνα με τη Σένγκιτς.
«Ο δεύτερος ομαδικός τάφος βρέθηκε στην περιοχή Βλασένιτσα (ανατολικά). Οι εργασίες εκταφής άρχισαν την Τρίτη και έως τώρα έχουν ανακαλυφθεί οι πλήρεις σκελετοί δέκα προσώπων. Πιστεύουμε πως πρόκειται για Βόσνιους που σκοτώθηκαν το 1992», ανέφερε η Λέιλα Σένγκιτς.
Σύμφωνα με τις οργανώσεις των θυμάτων, 2.600 βόσνιοι μουσουλμάνοι της Βλασένιτσα σκοτώθηκαν στη διάρκεια της σύγκρουσης, από τους οποίους περίπου 1.600 στην ίδια την πόλη και στα περίχωρά της, στην αρχή του πολέμου, και χίλιοι κατά τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα (ανατολικά), όπου είχαν καταφύγει στην αρχή της σύγκρουσης.
Περίπου 8.000 βόσνιοι άνδρες και έφηβοι σκοτώθηκαν κατά τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, ένα έγκλημα που έχει χαρακτηριστεί γενοκτονία από τη διεθνή δικαιοσύνη. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μίλησε για μία από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες της ζωής της,
Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters
Ζητά την παρέμβαση της FIFA λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Οι αρχές παίρνουν καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες και εξετάζουν βίντεο
Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε μια «μεγάλη κυρία της καρδιάς»
Μια διαφωνία για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις οικογενειακές διακοπές, ήταν μοιραία
Νέα ένταση με ιρανικούς βαλλιστικούς πάνω από τον Περσικό σε αντίποινα στις ΗΠΑ
Σχεδόν έναν χρόνο μετά τον θάνατο του θρυλικού παλαιστή - Oι ισχυρισμοί περί ιατρικής αμέλειας
Η διαδικασία «θερμικής διαφυγής» στις μπαταρίες λιθίου μπορεί να προκαλέσει ακραίες θερμοκρασίες
Στο μικροσκόπιο των αρχών παλαιότερες καταγγελίες εις βάρος του υπόπτου, που φέρεται να σχετίζονται με υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων
Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 16 μήνες
Ο στενός φίλος του ζευγαριού αποκάλυψε τι συμβαίνει μακριά από τις κάμερες και γιατί «κανείς δεν το μαθαίνει»
Σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Εξαπέλυσε πυραύλους και drones, στο στόχαστρο και δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ
Η περίπτωση του 17χρονου που συνελήφθη στην Ολλανδία
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.