- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Η ΕΕ «πολεμάει» τα fake news με ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων
«Facebook και Twitter θα πρέπει να ελέγξουν τις δημοσιεύσεις των χρηστών τους»
Τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων με στόχο την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων, ανακοίνωσε η νέα Επίτροπος της ΕΕ για την Ψηφιακή Οικονομία Μαρίγια Γκάμπριελ.
Τους προσεχείς μήνες η κ. Γκάμπριελ θα προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση για τις ψευδείς ειδήσεις – που θα περιλαμβάνει λεπτομερή πρόσκληση σε διάλογο για εξειδικευμένα θέματα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για τη δημιουργία νέων νομοθετικών προτάσεων.
Ωστόσο, η Επίτροπος ανέφερε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη, εάν υπάρχει ανάγκη για αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τις ψευδείς ειδήσεις.
«Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τη νομοθεσία», δήλωσε η Επίτροπος.
Εν τούτοις σκοπεύει να τονίσει ξεκάθαρα ότι «οι [online] πλατφόρμες έχουν ανάγκη από φροντίδα», γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εταιρείες, όπως το Facebook ή το Twitter, θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να ελέγξουν τις δημοσιεύσεις των χρηστών τους.
«Προσωπικά θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσουμε τις βέλτιστες πρακτικές, να προσδιορίσουμε με σαφήνεια έναν μηχανισμό συντονισμού και να καταλάβουμε τι μπορούμε να κάνουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση: ποια είναι η προστιθέμενη αξία μας στην καταπολέμηση ψευδών ειδήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γκάμπριελ.
Τον επόμενο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τη λήψη σχετικών μέτρων, τα οποία θα θέσουν κοινές απαιτήσεις αναφορικά με το πότε οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αφαιρούν το παράνομο περιεχόμενο που δημοσιεύουν οι χρήστες.
Επιπλέον, ομάδα ευρωβουλευτών ζήτησε από την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν μέρος μιας ευρύτερης δεσμευτικής νομοθεσίας που θα διαμορφώσει ένα κοινό κανονιστικό πλαίσιο για τα κράτη μέλη.
Νωρίτερα φέτος, η Γερμανία εισήγαγε νόμο, που προέβλεπε πρόστιμα ύψους έως και 50 εκατ. ευρώ σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν δεν αφαιρέσουν παράνομο περιεχόμενο, που αντικατοπτρίζει τη ρητορική μίσους.
«Ανεξάρτητα από την εθνική νομοθεσία, είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε και μια ευρωπαϊκή προσέγγιση. Είναι σημαντική η διασφάλιση της συνοχής», επεσήμανε η Επίτροπος.
Οι ομάδες εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν ενδέχεται να ποικίλλουν ως προς το μέγεθος και τα είδη των φορέων που συμμετέχουν.
Προσφάτως, η ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου που παρείχε συμβουλές στην Επιτροπή για τη βιώσιμη χρηματοδότηση περιλάμβανε 20 εκπροσώπους από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ερευνητικές ομάδες και ιδιωτικές εταιρείες.
Υπάρχουν, ακόμη, δέκα εμπειρογνώμονες σε ομάδα που συγκροτήθηκε από την Επιτροπή, με κεντρικό στόχο την εκπόνηση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου στον τομέα των υπολογιστικών συστημάτων και δικτύων.
«Η Επιτροπή πρέπει να εξετάσει τις προκλήσεις που δημιουργούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες για τη δημοκρατία μας όσον αφορά τη διάδοση ψευδών πληροφοριών και να εγείρει προβληματισμό αναφορικά με τις ανάγκες που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο με γνώμονα την προστασία των πολιτών μας», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Τ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση-μήνυμα με μια πυρηνική έκρηξη να καταστρέφει το Τελ Αβίβ
Η ακτιβίστρια Μπετίνα Ζουρλί υπερασπίστηκε τους βανδαλισμούς ως μορφή πολιτικής αντίστασης
Καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες και πιέσεις σε ψηφοφόρους και παρατηρητές
Δέντρα ξεριζώθηκαν εξαιτίας των ριπών ανέμων προκαλώντας ζημιές σε γραμμές του ηλεκτρικού δικτύου
Η χώρα περνά μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της εδώ και πολλά χρόνια
Η ακρίβεια στο επίκεντρο της αμερικανικής κάλπης – Πού κρίνεται η αναμέτρηση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών
Σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη στάση του ο Ράμα με πακέτο ποινικών μέτρων
Η επίθεση σημειώθηκε την Παρασκευή στον ναό του Αγίου Γεωργίου, στο χωριό Χαμούντ
Η κυβέρνηση Μαδούρο της είχε απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα όμως εκείνη έφυγε κρυφά στα τέλη του 2025
Η δούκισσα του Σάσεξ δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένη» από τις κατηγορίες
Μια σχέση που ξεκίνησε μέσα στη χλιδή κατέληξε σε θανατηφόρα εμμονή
Ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε νεαρούς άνδρες που περίμεναν για να ψηφίσουν
Έκκληση για διμερή διάλογο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
Ριπές ανέμου ταχύτητας έως 135 χλμ/ώρα σάρωσαν το βόρειο τμήμα της χώρας
Το νέο μονοθέσιο ηλεκτρικό όχημα θα περιπολεί το πανεπιστήμιο της Φλόριντα
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους - Συγκρούσεις με την αστυνομία σε Παρίσι, Μασσαλία και άλλες πόλεις
Επεισόδια και συγκρούσεις σε πολλές πόλεις
Επιμένει στον διάλογο ο Έντι Ράμα - 13 τραυματίες και 22 συλλήψεις ο απολογισμός των επεισοδίων
Σε κλίμα έντονης πόλωσης η αναμέτρηση
Ποτέ δεν υπήρξε χειρότερη εποχή να σημειώσεις σερί 52 χρόνων ελλειμματικών προϋπολογισμών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.