- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η G20 δεσμεύθηκε χθες στο Αμβούργο να καταπολεμήσει τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη διάδοσή της, ένα από τα λίγα θέματα στα οποίο υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε μια σύνοδο που έχει χαρακτηριστεί από διαφωνίες σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και το εμπόριο.
Οι ηγέτες των πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου συμφώνησαν σε μια κοινή ανακοίνωση 21 σημείων με την οποία καταγγέλλουν τη «μάστιγα» της τρομοκρατίας, ξεχωριστή από το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, για το οποίο εξακολουθεί να μην υπάρχει συμφωνία.
Στην ανακοίνωση εκφράζουν τη στήριξή τους στην Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Gafi), που δημιουργήθηκε το 1989 και δημοσιεύει τακτικές συστάσεις προς τα 37 μέλη της για τον τρόπο κατπαολέμησης του οικονομικού εγκλήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
«Υποστηρίζουμε τη διαδικασία που γίνεται για την ενίσχυση της Gafi. Εκτιμάμε θετικά την πρόθεσή της να αποκτήσει νομική οντότητα, κάτι που αποτελεί αναγνώριση του γεγονότος ότι η Gafi έχει εξελιχθεί», αναφέρει η ανακοίνωση.
Προς το παρόν η Gafi υπάγεται στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και την Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
«Ζητάμε από όλα τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι η Gafi διαθέτει όλους τους απαραίτητους πόρους για να φέρει σε πέρας την αποστολή της», προσθέτει η ανακοίνωση.
Επίσης καλούν τις χώρες να είναι προσεκτικές αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ της τρομοκρατίας «και άλλων μορφών του οργανωμένου εγκλήματος», από το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων ως τη διακίνηση ναρκωτικών και ανθρώπων.
Όμως η G20 καλεί επίσης και «σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, και κυρίως με τους παρόχους επικοινωνίας», ώστε να καταπολεμηθεί πιο αποτελεσματικά η προπαγάνδα μέσω του Διαδικτύου και η ριζοσπαστικοποίηση.
Η συγκεκριμένη αυτή αναφορά, που γίνεται «για να επισημανθεί η σημασία που αποδίδει η G20 σε αυτό το θέμα», περιέχει «αρκετά ισχυρά μηνύματα για την πρόσβαση σε δεδομένα, τον εντοπισμό και την απόσυρση από τους διαχειριστές περιεχομένου που υποκινεί στην τρομοκρατία», τονίζει μια διπλωματική πηγή.
Στην ανακοίνωση της G20 αντανακλά επίσης της βασικές ανησυχίες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, και κυρίως την απειλή που αποτελούν «οι μαχητές που επιστρέφουν από εμπόλεμες περιοχές στη Συρία και το Ιράκ» και οι οποίοι είναι πιθανό να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις κυρίως στην Ευρώπη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ενίσχυση στρατηγικής σχέσης Κύπρου - Γαλλίας με αιχμή ενέργεια, άμυνα και ασφάλεια
Εν ισχύ το ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ
Ο δημοσιογράφος παραδέχτηκε ότι παραπλάνησε τον κόσμο και ανέλαβε την ευθύνη
Πιστοί συρρέουν για να προσκυνήσουν στον τάφο του
Αναδημοσιεύοντας σχόλια που υποστήριζαν ότι ο πατέρας της «δεν θα επέτρεπε ποτέ» τη χρήση της μουσικής του
Άγνωστο για την ώρα αν θα κλείσουν επιπλέον εργοστάσια
Η επανασύνδεση Γκαμπριέλ Ατάλ και Στεφάν Σεζουρνέ εγείρει ζητήματα δεοντολογίας ενόψει των προεδρικών εκλογών
Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι επιβάλλει παράνομους περιορισμούς στην αλιεία στο Αιγαίο
«Σοκαρίστηκα από τους λογαριασμούς ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ», δήλωσε η ιταλίδα πρωθυπουργός
Πρώτη φορά που ελληνικό λογοτεχνικό κείμενο εντοπίζεται σε διαδικασία ταρίχευσης
Μεταξύ αυτών και η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν
Αστυνομικός που επιχείρησε να απευθυνθεί στο συγκεντρωμένο πλήθος αποδοκιμάστηκε έντονα
Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν εκτεταμένες διαρροές – Αυξανόμενος φόβος οικολογικής κρίσης
Μόνιμες οι επιπτώσεις στην υγεία του
Μια δικαστική υπόθεση κινείται σε ένα «γκρίζο» νομικό και ηθικό πεδίο
Ο Ντέιβιντ Γκρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για έναν πυρηνικό όλεθρο έως το 2061
Σε περίπτωση καταδίκης προβλέπεται ποινή διά βίου φυλάκισης
H εισαγγελία ζητά ποινές κάθειρξης έως και 22 ετών και έξι μηνών για τους πέντε υπόπτους
Nέα ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Βυθίζεται η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ - Τι αναφέρει δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.