- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Επιστολές του Αϊνστάιν πουλήθηκαν έναντι 210.000 δολαρίων
Τι γράφει σε αυτές ο διάσημος φυσικός
Επιστολές του 'Αλμπερτ Αϊνστάιν, στις οποίες παρουσιάζει στους συναδέλφους του τις σκέψεις του για τη φυσική, το Θεό και το Ισραήλ τη δεκαετία του 1950, πουλήθηκαν χθες βράδυ στην Ιερουσαλήμ αντί 210.000 δολαρίων (σχεδόν 189.000 ευρώ).
Οι οκτώ επιστολές, γραμμένες στα αγγλικά μεταξύ 1951 και 1954, οι περισσότερες από τις οποίες απευθύνονταν στο φυσικό Ντέιβιντ Μπομ, φέρουν την υπογραφή του Αϊνστάιν και ορισμένες περιλαμβάνουν χειρόγραφες σημειώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην επιστολή που άγγιξε την υψηλότερη τιμή, 84.000 δολάρια (75.500 ευρώ), ο Αϊνστάιν υπογραμμίζει ότι «αν ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο, το κύριο μέλημά του δεν ήταν σίγουρα να μας τον κάνει εύκολα κατανοητό».
Σε άλλη επιστολή που πουλήθηκε 50.400 δολάρια (45.300 ευρώ), συζητά για τη σύνδεση από τον Μπομ της θεωρίας της κβαντικής με τη θεωρία της σχετικότητας. «Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είμαι σε θέση να μαντέψω πώς μιας τέτοια ένωση θα μπορούσε να επιτευχθεί», γράφει ο Αϊνστάιν.
Η δακτυλογραφημένη επιστολή περιέχει μια εξίσωση που έχει προστεθεί χειρόγραφα με προσεγμένη γραφή.
Ο Ντέιβιντ Μπομ, γεννημένος στις ΗΠΑ από γονείς εβραίους μετανάστες, είχε εργαστεί με τον Αϊνστάιν στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον πριν φύγει στη Βραζιλία έπειτα από την απώλεια της θέσης του, μετά το κυνήγι μαγισσών του γερουσιαστή Τζόζεφ Μακ Κάρθι.
Ο οίκος δημοπρασιών Winners ανακοίνωσε ότι οι επιστολές προέρχονταν από την κληρονομιά που άφησε μετά θάνατον η χήρα του Μπομ.
'Αλλη επιστολή του 1954 αναφέρεται στην πιθανότητα ο Μπομ να εγκατασταθεί στο Ισραήλ, που είχε ιδρυθεί έξι χρόνια νωρίτερα.
Ο νομπελίστας Φυσικής, που είχε αρνηθεί την πρόταση να γίνει πρόεδρος του νέου κράτους, πίστευε ότι δεν ήταν η στιγμή για μια τέτοια απόφαση. «Το Ισραήλ είναι από πνευματικής άποψης ζωντανό και ενδιαφέρον, ωστόσο έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες και το να πας εκεί με πρόθεση να φύγεις με την πρώτη ευκαιρία θα ήταν λυπηρό», γράφει.
Ο Μπομ τελικά κατέλαβε το 1955 μια έδρα επισκέπτη καθηγητή στο φημισμένο Ινστιτούτο Τεχνολογίας-Technion στη Χάιφα του βορείου Ισραήλ.
Ο Αϊνστάιν διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και πρόεδρος της Ακαδημαϊκής του Επιτροπής. Πέθανε το 1955 αφήνοντας τα αρχεία του στο πανεπιστημιακό αυτό ίδρυμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.