- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Εμανουέλ Μακρόν: Ο 8ος πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας (εικόνες)
Τελικά αποτελέσματα: 66% για τον νικητή και 33,99% για την Μαρίν Λεπέν
Ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πανηγυρικά την Κυριακή 7 Μαΐου πρόεδρος της Γαλλίας, κερδίζοντας καθαρά την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν σε έναν δεύτερο γύρο που σημαδεύτηκε από την υψηλή αποχή.
Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν είναι νικητής με ποσοστό 66,01%, ενώ η υποψήφια της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, συγκέντρωσε το 33,99% των ψήφων του γαλλικού λαού.

Ο 30χρονος ανεξάρτητος πολιτικός που κατέγραψε μια άνοδο-αστραπή στην ηγεσία της χώρας καλείται να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, αρχίζοντας με την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στη γαλλική εθνοσυνέλευση. Ο Μακρόν είναι ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας..
Λίγη ώρα αφότου έγινε σαφές το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, ο Μακρόν εκφώνησε ομιλία σε χιλιάδες υποστηρικτές του, από 20.000 ως 40.000 κατά πηγές στο περιβάλλον του, μπροστά στην πυραμίδα του Λούβρου, βαδίζοντας μόνος στην αυλή του άλλοτε βασιλικού παλατιού υπό τους ήχους της Ωδής στη Χαρά του Μπετόβεν, του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μπροστά σε μια θάλασσα σημαιών της Γαλλίας, ο υποψήφιος ευχαρίστησε όλους όσοι των ψήφισαν, συμπεριλαμβανομένων και όσων δεν συμμερίζονται την πολιτική του ιδεολογία, αναγνωρίζοντας ότι χθες δεν έλαβε μια «εν λευκώ επιταγή» από τους Γάλλους και δεσμευόμενος ότι θα κάνει «τα πάντα» ώστε οι εκλογείς να μην έχουν πλέον «κανέναν λόγο να ψηφίσουν τα άκρα».

«Θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις εναντίον των διχασμών που μας υπονομεύουν», υποσχέθηκε ο πρώην τραπεζίτης, που διαβεβαίωσε ότι αντιλαμβάνεται την «οργή», τη «σύγχυση», τις «πεποιθήσεις» αυτών που ψήφισαν την υποψήφια του FN.
Ο Εμανουέλ Μακρόν στάθηκε στο ότι η έκβαση των προεδρικών εκλογών είναι κάτι «χωρίς προηγούμενο», κάτι που «όλοι μου έλεγαν ότι ήταν αδύνατον», λίγη ώρα πριν η σύζυγός του Μπριζίτ, 24 χρόνια μεγαλύτερή του, ανέβει στο βήμα δακρυσμένη, υπό τις επευφημίες του πλήθους.
Έξι εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές (την 11η και τη 18η Ιουνίου), ο πρώην υπουργός Οικονομίας (2014-2016) του απερχόμενου σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τους υποστηρικτές του να κινητοποιηθούν και τους ψηφοφόρους να του δώσουν «μια αληθινή, ισχυρή πλειοψηφία της αλλαγής».
Η αντίπαλός του, που υπέστη βαριά ήττα, παρά την επιθετική εκστρατεία της εναντίον της μετανάστευσης, του ευρώ, της παγκοσμιοποίησης και της ΕΕ, εξέφρασε μολαταύτα ικανοποίηση για το «ιστορικό» αποτέλεσμα του κόμματός της, που κατ' αυτήν αποτελεί πλέον την «μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης» στη Γαλλία.
Η Λεπέν, αυτοπροβαλλόμενη ως η «υποψήφια του λαού», αποπειράθηκε να εκμεταλλευτεί τη δυναμική που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και οδήγησε στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς όμως να κερδίσει το δικό της στοίχημα.
Η νίκη του Μακρόν έγινε δεκτή με ικανοποίηση από πολλούς ευρωπαίους ηγέτες που ανησυχούν για την άνοδο των εθνικιστών στη Γηραιά Ήπειρο, ανάμεσά τους τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απηύθυνε μέσω Twitter τα συγχαρητήριά του στον Μακρόν για τη «μεγάλη του νίκη».

Το ευρώ κατέγραψε άνοδο στις αγορές συναλλάγματος στην Ασία μετά τη νίκη Μακρόν, φθάνοντας σε υψηλό εξαμήνου πριν υποχωρήσει ξανά.
Στο Παρίσι, την κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της Γαλλίας, ο Μακρόν επικράτησε με σχεδόν το 90% των ψήφων. Ωστόσο πολλές «αντικαπιταλιστικές» διαδηλώσεις, που σημαδεύτηκαν κι από επεισόδια, καταγράφηκαν σε πολλές γαλλικές εκλογές. «Μακρόν άδειασέ μας τη γωνιά, αντίσταση και δολιοφθορά» ("Macron dégage, résistance et sabotage"), φώναζαν διαδηλωτές στη Νάντη, στη δυτική Γαλλία.
Με δεδομένη την αποχή (24,95%) και τα λευκά και τα άκυρα (κάτι παραπάνω από 4 εκατομμύρια), πάνω από ένας στους τρεις Γάλλους στην πραγματικότητα αρνήθηκε να επιλέξει την Κυριακή μεταξύ του Μακρόν και της Λεπέν, αριθμός χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

Ο Μακρόν, που θέλει να «κατευνάσει τους φόβους» και να ξαναφέρει «αισιοδοξία» στους πολίτες θα αναζητήσει πλέον μια πλειοψηφία για να κυβερνήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, από την ευρεία μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων ως τη μείωση των δημοσίων δαπανών και την ενίσχυση των γαλλογερμανικών σχέσεων.
Η Λεπέν από την άλλη υποσχέθηκε μια «πολιτική ανασύνθεση μεγάλου εύρους» στο κόμμα της.
Η Λεπέν συγκέντρωσε πάνω από 10,5 εκατομμύρια ψήφους, ξεπερνώντας κατά πολύ το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου (7,7 εκατ.), αντίθετα με τον πατέρα της, τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, που ελάχιστα είχε αυξήσει το ποσοστό του στον δεύτερο γύρο όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Ζακ Σιράκ το 2002.
Τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα της Γαλλίας, οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι, που αποκλείστηκαν ήδη από τον πρώτο γύρο, θα προσπαθήσουν όμως να πάρουν τη ρεβάνς στις βουλευτικές εκλογές.
Ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν (19,58% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών) καλεί εξάλλου τους Γάλλους να ενωθούν γύρω του για να αντισταθούν στον «νέο μονάρχη-πρόεδρο».

Ο Μακρόν θα συμμετάσχει, στο πλευρό του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, στην επίσημη τελετή μνήμης της συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας την 8η Μαΐου 1945, έγινε γνωστό χθες βράδυ από τη γαλλική προεδρία. Κατόπιν θα αρχίσει να εργάζεται για να σχηματίσει κυβέρνηση. Θα αναλάβει την εξουσία ως τη 14η Μαΐου το αργότερο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολίασε τη σύντομη θητεία της Κέιτι Ζακάρια
Χιλιάδες memes δημιουργήθηκαν, περιγελώντας τον πανικό και την απόγνωση της
Η κυβέρνηση Τραμπ προσφεύγει πριν βγουν τα αποτελέσματα
«Πρέπει να βοηθήσουμε τις γυναίκες να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους», δηλώνει
Το μοναδικό μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που είχε συμμετάσχει κατά το παρελθόν, ήταν η Σάρα Φέργκιουσον, η πρώην σύζυγος του έκπτωτου πρίγκιπα Άντριου. το 2009
Για «τρομοκρατική επίθεση από «ομάδα εξτρεμιστών» , μιλά η κυβέρνηση της Ιορδανίας - Kαταδικάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ
Καταστηματάρχες και κάτοικοι επικαλούνται φόβους για την ασφάλειά τους
To κόμμα δεν απαντά σε ερωτήματα για τη γνησιότητα τους
Συναγερμός μετά τον θάνατο δύο Ισραηλινών στρατιωτών σε ανταλλαγή πυρών στη Χεβρώνα
Το κόμμα του προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά ο σχηματισμός κυβέρνησης παραμένει ανοιχτός
Τι επιβεβαιώνουν οι Φιλιππίνες
Φόβοι για έκτροπα και λεηλασίες το Σάββατο - Αναβλήθηκε το ταξίδι Μακρόν στην Αφρική
Η 23χρονη αποδίδει τους θανάτους των παιδιών σε εμβολιασμό
Η Αντιτρομοκρατική εξετάζει ενδεχόμενο φυλετικού ή θρησκευτικού κινήτρου
Η Δούκισσα του Σάσεξ τοποθετήθηκε για τις καταγγελίες που αφορούν υλικό παιδικής κακοποίησης
Στο πλαίσιο της συμφωνίας Τραμπ με Πούτιν
Άνθρωποι τρέχουν πανικόβλητοι
Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά από επίθεση κοντά στη Χεβρώνα
Από τον Ιούνιο του 2028 θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.