- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Spice: Το ναρκωτικό που μετέτρεψε το Μάντσεστερ στην πόλη των «ζωντανών νεκρών» (εικόνες, video)
Πανικός στην αστυνομία με τη συνθετική κάνναβη που ρίχνει τους χρήστες σε κατατονική έκσταση και παράνοια
Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει στους δρόμους του Μάντσεστερ η χρήση του νέου και ιδιαίτερα δημοφιλούς συνθετικού ναρκωτικού, «spice». Η αστυνομία της βρετανικής πόλης ανακοίνωσε ότι δέχθηκε 31 κλήσεις μέσα σε μόλις 24 ώρες. Όλες οι κλήσεις σχετίζονταν με το «spice», το οποίο μεταμορφώνει τους χρήστες του σε ζωντανούς νεκρούς, σε άτομα που περιφέρονται σαν ζόμπι στους δρόμους του Μάντσεστερ.


Το «spice» (μπαχαρικό) ανήκει στα κανναβινοειδή. Αρχικά, πιστευόταν ότι τα συμπτώματά του είναι παρόμοια με της ινδικής κάνναβης. Τελικά διαπιστώθηκε στην πράξη ότι είναι πιο δυνατό και πολύ πιο επικίνδυνο. Η προμήθεια και παραγωγή του spice απαγορεύθηκε με νέα νομοθετική ρύθμιση για τις ψυχοτρόπες ουσίες το 2016. Η κατοχή πάντως δεν διώκεται ποινικά. Πριν από το 2016 η πώληση του spice ήταν νόμιμη σε καταστήματα και στο διαδίκτυο.
Το ναρκωτικό που κάνει θραύση στο Μάντσεστερ ρίχνει τους χρήστες σε μια κατάσταση κατατονικής έκστασης, συνοδευόμενης από ψυχωτικά επεισόδια, παραισθήσεις και παράνοια. Οι ειδικοί, το συγκρίνουν πλέον με οπιοειδή, όπως η ηρωίνη, τόσο λόγω της έντασης των συμπτωμάτων που προκαλεί, όσο και λόγω της τοξικότητας, καθώς ο οργανισμός εθίζεται σε αυτό ταχύτατα.
Το Σαββατοκύριακο, η αστυνομία του ευρύτερου Μάντσεστερ εξαπέλυσε εκτεταμένη επιχείρηση στο κέντρο της πόλης με ειδικές περιπολίες και δεκάδες συλλήψεις. Δεκατέσσερα από τα 51 άτομα που συνελήφθησαν βρέθηκαν ημιλιπόθυμη κατάσταση.
«Από άποψη εθισμού το spice είναι πιο κοντά στην ηρωίνη από ό,τι στην κάνναβη. Μία από τις μεγάλες παρεξηγήσεις είναι ότι ο κόσμος νομίζει πως πρόκειται για νόμιμο ναρκωτικό, μια πιο φθηνή εκδοχή της κάνναβης», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Ρόμπερτ Ραλφς. «Ένα γραμμάριο Spice βγάζει περίπου 30 με 40 τσιγαρλίκια. Ωστόσο, ένας μέσος χρήστης μέσα σε ένα μήνα θα φτάσει να χρησιμοποιεί μισό γραμμάριο για ένα τσιγαρλίκι», πρόσθεσε ο Βρετανός καθηγητής.



ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Η ελληνική πρεσβεία στην Ελβετία συνεχάρη τη νέα δήμαρχο, ευχόμενη κάθε επιτυχία στη θητεία της
Η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες διαφέρει
Η εξέλιξη της πνευμονικής νόσου της πριγκίπισσας είναι σοβαρή και η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.