- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Brexit: «Όχι» της Μέρκελ σε Μέι για τις παράλληλες διαπραγματεύσεις
«Οι Ευρωπαίοι θα αναζητήσουν την ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων»
Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την Τετάρτη την εκτίμηση ότι οι συζητήσεις όσον αφορά στις σχέσεις που θα έχουν στο μέλλον η Βρετανία και η ΕΕ δεν θα μπορούσαν να διεξαχθούν παρά μόνο όταν ολοκληρωθούν εκείνες σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους θα γίνει το Brexit, απορρίπτοντας το αίτημα διεξαγωγής παράλληλων διαπραγματεύσεων με την Τερέζα Μέι.
«Θα πρέπει καταρχάς να ξεκαθαριστεί στις διαπραγματεύσεις με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί η αποδέσμευση από τους στενούς δεσμούς» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, σημείωσε από το Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος «και μόλις αυτό το θέμα ξεκαθαρίσει θα μπορέσουμε κατόπιν (...), όσο το δυνατό συντομότερα, να συζητήσουμε για τη σχέση μας στο μέλλον».
Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης απάντησε επίσης, χωρίς ωστόσο να το αναφέρει, στην επιστολή που εστάλη στις Βρυξέλλες από την πρωθυπουργό της Βρετανίας για την ενεργοποίηση της διαδικασίας του Brexit, με την οποία ζήτησε την παράλληλη διεξαγωγή συνομιλιών σχετικά με τη μελλοντική συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ με τις διαπραγματεύσεις αποχώρησης.
Όπως και η Μέρκελ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένως αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτιμώντας ότι πρέπει καταρχάς να υπάρξει πρόοδος επί των προϋποθέσεων της αποχώρησης της Βρετανίας, μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην ιστορία της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τη Μέρκελ, οι Ευρωπαίοι θα αναζητήσουν «την ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων» όταν το Brexit πάρει σάρκα και οστά.
«Ελπίζω η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνουν στενοί εταίροι. Για εμένα, η Βρετανία παραμένει τμήμα της Ευρώπης με την οποία μοιραζόμαστε πολλά, αρχής γενομένης των κοινών μας αξιών», συμπλήρωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ «αποτελεί μια ιστορική επιτυχία χωρίς προηγούμενο και θα παραμείνει το ίδιο μετά την αποχώρηση της Βρετανίας» με «πολυάριθμα σημαντικά καθήκοντα» να φέρει εις πέρας, όπως τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, την προσφυγική κρίση και την κλιματική αλλαγή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.