- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Η συγκλονιστική ιστορία της Χάγια: Από τον πόλεμο και την Ειδομένη στην αγκαλιά και πάλι των δικών της
«Αγάπησα την Ελλάδα και κυρίως τους ανθρώπους που ήταν τόσο καλοί μαζί μου»
Μετά από έναν και πλέον χρόνο στην Ελλάδα, η 17χρονη Χάγια με τη μητέρα και τον αδερφό της, αποχαιρέτησε σήμερα τη χώρα που την αισθάνθηκε, όπως λέει, «πατρίδα της» και έφυγε από το «Ελ. Βενιζέλος», στο πλαίσιο του προγράμματος οικογενειακής επανένωσης, για να συναντήσει την υπόλοιπη οικογένεια στην Γερμανία.
Η ίδια αποτέλεσε ένα από τα χαρακτηριστικά πρόσωπα της προσφυγιάς στην Ειδομένη, αφού οι βομβαρδισμοί στη Συρία την είχαν αφήσει με ανεξίτηλα σημάδια στο μάγουλό της και χωρίς όραση από το δεξί της μάτι.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Χάγια -λίγο πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο και βρεθεί μετά από 2,5 χρόνια με τον πατέρα της και τα άλλα δύο αδέρφια της- μεταξύ άλλων, δηλώνει: «Θέλω να δω την οικογένειά μου αλλά την ίδια στιγμή εδώ αισθάνομαι σαν να είμαι ήδη σπίτι μου, σαν να είμαι στη Συρία».

Η Χάγια δείχνει να έχει ξεχάσει τις άσχημες μέρες που πέρασε στην Ειδομένη, ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες σε μια μικρή σκηνή. «Ηταν σίγουρα δύσκολα αλλά, παράλληλα, ήταν διασκεδαστικά και... όμορφα» λέει χαρακτηριστικά και τίποτα δεν θυμίζει το ταλαιπωρημένο κορίτσι, το οποίο έτρεχε να αδειάσει τα νερά που είχαν κατακλύσει τη σκηνή τους από τη νεροποντή και να στεγνώσει τα βρεγμένα ρούχα της. Έλεγε τότε, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ήθελε να πάει κάπου, όπου δεν θα τους βομβαρδίζουν, όταν πηγαίνουν σχολείο και θα μπορούσε ίσως να "φτιάξει" το πρόσωπό της και να μπορέσει να ξαναδεί. «Θα προσπαθήσω να μάθω γρήγορα τη γλώσσα και να συνεχίσω τις σπουδές μου» φιλοδοξεί η 17χρονη.
Σε λίγες ώρες η οικογένεια θα επανενωθεί στη Γερμανία. Όσο για τη Χάγια, απαντώντας στην ερώτηση για το τι θα θυμάται πλέον από την Ελλάδα, είπε: «Τα πάντα, δεν θα ξεχάσω τίποτα, αγάπησα την χώρα και κυρίως τους ανθρώπους που ήταν τόσο καλοί μαζί μου και αισθάνομαι ότι ήμουν στην πατρίδα μου».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε υπόθεση που συνδέεται με εκείνη της Cambridge Analytica, της συμβουλευτικής εταιρείας που ενεπλάκη στην προεδρική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016
Η ψηφοφορία για τον τερματισμό του εμπάργκο στο νησιωτικό κράτος θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα
Επιστρέφει στα καθήκοντά του
Η κοινή δήλωση των 27 κρατών-μελών
Ο άνδρας υπέστη θανάσιμο τραυματισμό στο κεφάλι
Δημοσκόπηση των New York Times και Siena College καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση του Αμερικανού προέδρου
Παιδεία, κόστος ζωής και αντίθεση στη στρατιωτική θητεία στην ατζέντα των κινητοποιήσεων - Φόβοι για επεισόδια
Η σύνδεση με την πρώην ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία»
Η συγκεκριμένη αστυνομική φύλαξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα για προνομιακή μεταχείριση
Tι ανέφερε ο γεννημένος στην περιοχή κατά κόσμο Φεντερίκο Λουτσία
Η επίσημη ανακοίνωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύεται ότι δεν θα επαναληφθούν οι σκηνές βίας
Μία γυναίκα που ταξίδεψε από το Κονγκό διαγνώστηκε με τον ιό, εντείνοντας τους φόβους
Η περιγραφή για όσα ακολούθησαν και η θέση της υπεράσπισης
Μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια στην καρδιά των Τιράνων, η αστυνομική παρουσία είναι έντονη στην αλβανική πρωτεύουσα
Ο Στιβ Γουίτκοφ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο στην Αγία Πετρούπολη με νέες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου
Με όλες τις σημαντικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, καλλιεργείται η αίσθηση ότι όλοι λίγο πολύ στο ίδιο καζάνι βράζουμε
Η συμφωνία βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις
367 ημέρες έχει διαρκέσει η θερμική καταιγίδα Vera, που συνεχίζει να επηρεάζει τη Γη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.