- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Παρέμβαση Γκάμπριελ στο θέμα ονομασίας της ΠΓΔΜ
Εκφράζεται κατηγορηματικά υπέρ μιας «περαιτέρω προσέγγισης» της χώρας στην ΕΕ
Στο πλαίσιο της σημερινής κυβερνητικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ ανέγνωσε μια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Ενώ επικρίνει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβανώφ για την άρνησή του να αναθέσει το σχηματισμό της κυβέρνησης στον ως τώρα αρχηγό της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζαέφ, ο κ. Γκάμπριελ καλεί τον πολιτικό κόσμο των Σκοπίων να συμπεριφερθεί με ευθύνη, να μετριάσει τη ρητορική του και να κάνει το παν ώστε να μην προκληθεί ζημιά στις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων.
Χαρακτηριστικό είναι πως σε άλλο σημείο της δήλωσης ο κ. Γκάμπριελ εκφράζεται «κατηγορηματικά» υπέρ μιας «περαιτέρω προσέγγισης» της χώρας στην ΕΕ, ενώ όπως δηλώνει στη συνέχεια «λυπούμαστε ιδιαίτερα που το άλυτο θέμα της ονομασίας εμποδίζει εδώ και χρόνια μια μεγαλύτερη πρόοδο» αυτής της διαδικασίας. «Αυτό έχει σίγουρα συμβάλει αποφασιστικά στην σημερινή κλιμάκωση της κατάστασης», εκτιμά ο κ. Γκάμπριελ για να συμπεράνει ότι «σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει άμεσα κινητικότητα».
Στην ερώτηση της Deutsche Welle στο κυβερνητικό briefing αν κατά αυτό τον τρόπο ο Γερμανός υπουργός ασκεί και κριτική στα Ηνωμένα Έθνη για τη στασιμότητα που επικρατεί στο θέμα της ονομασίας, ο Μάρτιν Σέφερ απέφυγε να δώσει μια σαφή απάντηση. «Σαφώς και ο ΟΗΕ καλείται να ασχοληθεί με το ζήτημα» τόνισε ο κ. Σέφερ, «αλλά αυτό δεν αποκλείει την παροχή καλών υπηρεσιών στο παρασκήνιο» από τη γερμανική κυβέρνηση.
Ο Μάρτιν Σέφερ θύμισε τις επανειλημμένες συνομιλίες στο παρελθόν γύρω από αυτό το ζήτημα πού είχε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ με τους ομολόγους του στην Αθήνα και στα Σκόπια. «Θα θέλαμε μια καλή λύση» τόνισε «και θα επιθυμούσαμε πράγματι ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ να μη χρειάζεται να χρησιμοποιεί, ας πούμε, και τα επόμενα δέκα χρόνια τέτοια «λεκτικά τερατουργήματα» (δηλαδή, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) για να αναφερθεί σε μια χώρα».
Ενώ εξέφρασε κατανόηση για τις διαφορετικές θέσης που τηρούν οι δύο χώρες στο θέμα της ονομασίας, ο κ. Σέφερ επισήμανε πως η Γερμανία δε μπορεί να κατανοήσει γιατί δεν στάθηκε δυνατόν «τον 21ο αιώνα και μετά από 20 χρόνια να βρεθεί μια κάπως λογική λύση.» Όπως ο ίδιος επεσήμανε, «τόσο δύσκολο δεν είναι».
Πηγή: Deutsche Welle
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε στη μεταξύ τους συνάντηση στη Νέα Υόρκη
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά να παρέμβει στη δικαστική προσφυγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Συγκινημένη η κόρη του Μαρίνα στην τελετή
Η κυβέρνηση Μελόνι εγκρίνει νέα μέτρα για την ένταξη και την ασφάλεια στα σχολεία
Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στη Μέση Ανατολή
Η ελευθερία, η ισότητα των φύλων και η αυτονομία του ανθρώπου απέναντι στη θεοκρατική εξουσία
Η δύσκολη μετάβαση στο Γυμνάσιο
«Γύρνα πίσω στο Μαρόκο», του φώναζαν
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Ενώ τα δίδυμα ΗΠΑ vs Κίνα και ΗΠΑ vs Ιράν καλύπτουν τις φωτιές στη χειμαζόμενη Ουκρανία, ο πόλεμος φέρνει μεγάλη ακρίβεια
Πινγκ Πινγκ και Φου Σουάνγκ είναι οι νέοι «πρεσβευτές» της Κίνας
Σφοδρή επίθεση στην Τουρκία και το Κατάρ
Ο ανιψιός της απολύθηκε απομακρύνθηκε από την θέση του επικεφαλής ασφάλειας των ακινήτων της
Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τοπικούς αξιωματούχους για αμέλεια
Η 87χρονη ζούσε στο σπίτι επί 71 χρόνια - Χαμός σε όλη τη χώρα
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό ισχύει και για το Politico
Ξαφνική επίθεση φιλίας προς τη χώρα μας εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία των πληρωμάτων
Η TikToker χαρακτήρισε το μνημείο «μηχανή παραγωγής χρημάτων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.