- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το σουηδικό κράτος έχει πρόβλημα: δεν θέλει να εισπράττει άλλους φόρους
Λέει «φτάνει», αλλά οι Σουηδοί φορολογούμενοι πληρώνουν και μάλιστα με το παραπάνω
Το σουηδικό κράτος έχει ένα ασυνήθιστο για Δημόσιο παράπονο: εισπράττει παραπάνω από όσους χρειάζεται φόρους.
Οι Financial Times εξηγούν ότι η υψηλή φορολογία της Σουηδίας έχει καταστεί υποφερτή και λιγότερο επώδυνη χάρη στα αρνητικά επιτόκια, τα οποία δίνουν το κίνητρο σε επιχειρήσεις και πολίτες να καταβάλλουν περισσότερους από ό,τι χρειάζεται φόρους για να εξασφαλίσουν τις σχετικά γενναιόδωρες «επιστροφές» από το κράτος.
Στοιχεία, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη, δείχνουν ότι η κυβέρνηση της Σουηδίας παρουσίασε πλεονασματικό προϋπολογισμό της τάξεως των 85 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (9,5 δισ. δολάρια) το 2016. Τα 40 από τα 85 δισεκατομμύρια προέρχονται από την υπερπληρωμή φόρων. Η κυβέρνηση, όμως, πρέπει να πληρώσει 3,5 δισεκατομμύρια λίρες σε επιχειρήσεις και πολίτες και αυτό δεν της αρέσει. Στόχος της πλέον είναι να αποθαρρύνει τη συνέπεια και τον υπερβάλλοντα ζήλο των φορολογούμενων, αλλά η υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου εκτιμά ότι το κράτος δεν θα πετύχει το στόχο του. Το σουηδικό κράτος καταγγέλλει ότι ο εν λόγω «ακούσιος» δανεισμός από τους κατοίκους θα του κοστίσει 83,7 εκατ. ευρώ περισσότερο το 2016 και το 2017 εν συγκρίσει με το δανεισμό της στις αγορές.
Ο Όλε Χόλμγκρεν, επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού της σκανδιναβικής τράπεζας SEB, δήλωσε ότι η απρόβλεπτη υπερπληρωμή φόρων «δημιουργεί πρόβλημα στο γραφείο για το δημόσιο χρέος επειδή δεν μπορούν να εκτιμήσουν πόσο χρόνο θα παραμείνουν τα παραπάνω χρήματα στους κωδικούς πληρωμής – αυτό σημαίνει πως αν γίνει ανάληψη, θα πρέπει να βρουν το ποσόν από άλλη πηγή». Όλα αυτά προσδίδουν και ένα νέο στοιχείο αβεβαιότητας στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της Σουηδίας και της διαδικασίας του δανεισμού της σύμφωνα με τον Σουηδό τραπεζίτη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρά την άνοδο, οι αριθμοί παραμένουν σχετικά χαμηλοί
Λόγω της κατακερματισμένης ηγεσίας της Τεχεράνης
Ωστόσο, οι ειδικοί εμφανίζονται σαφώς πιο επιφυλακτικοί
Φονική πυρκαγιά σε αποθήκη πυροτεχνημάτων – Σοβαρά τραυματίες και φόβοι για αύξηση θυμάτων
Μήνυμα μέσω Telegram με απειλές για ΗΠΑ και Ισραήλ εν μέσω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα την «ιστορική» έγκριση του νόμου από το κοινοβούλιο
Συναγερμός στις αρχές, με έναν ύποπτο να συνελήφθη, χωρίς επιβεβαίωση εντοπισμού εκρηκτικού μηχανισμού
Η εταιρεία προμηθεύει μεγάλες μάρκες όπως Durex και Trojan
...και δεν είναι πολύ καλό
Ένταση στις σχέσεις Βραζιλίας–ΗΠΑ μετά την απέλαση αστυνομικού και υπόθεση Ραμαζέμ
Ενώ εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών
Ο Ορχάν Αβτζί δικαίως τραβάει τα βλέμματα
Ποινές από τον ισραηλινό στρατό για βανδαλισμό αγάλματος στον νότιο Λίβανο μετά από αντιδράσεις
Ενίσχυση στρατηγικής σχέσης Κύπρου - Γαλλίας με αιχμή ενέργεια, άμυνα και ασφάλεια
Εν ισχύ το ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ
Ο δημοσιογράφος παραδέχτηκε ότι παραπλάνησε τον κόσμο και ανέλαβε την ευθύνη
Πιστοί συρρέουν για να προσκυνήσουν στον τάφο του
Αναδημοσιεύοντας σχόλια που υποστήριζαν ότι ο πατέρας της «δεν θα επέτρεπε ποτέ» τη χρήση της μουσικής του
Άγνωστο για την ώρα αν θα κλείσουν επιπλέον εργοστάσια
Η επανασύνδεση Γκαμπριέλ Ατάλ και Στεφάν Σεζουρνέ εγείρει ζητήματα δεοντολογίας ενόψει των προεδρικών εκλογών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.