- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η Αυστρία απαγορεύει μπούρκα και νικάμπ
Ανοικτή κοινωνία σημαίνει ανοικτή επικοινωνία και η μαντήλα είναι «εμπόδιο»
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Αυστρίας συμφώνησε στην απαγόρευση της κάλυψης του προσώπου από γυναίκες μουσουλμάνες σε όλους τους δημόσιους χώρους συμπεριλαμβανομένων των δικαστηρίων και των σχολείων.
Υπό εξέταση τελεί η εφαρμογή μιας πιο γενικευμένης απαγόρευσης, η οποία θα απαγορεύει στους δημόσιους λειτουργούς να φορούν μαντήλες και άλλα θρησκευτικά σύμβολα σε εμφανή σημεία.
Η αυστριακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εφαρμογή του μέτρου εντάσσεται στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ανόδου του ακροδεξιού Κόμματων των Ελευθέρων, το οποίο έχασε με μικρή διαφορά στις τελευταίες προεδρικές εκλογές της χώρας.
Οι βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2018, αλλά η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης μεγάλη και σε συνδυασμό με την προσφυγική κρίση έχουν δημιουργήσει πολλαπλούς τριγμούς.
«Από την άλλη πλευρά αποδεχθήκαμε την απαγόρευση της μπούρκα. Αυτή είναι μία συμφωνία, που δεν ήταν καθόλου εύκολη για εμάς. Υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά. Αλλά είναι αναγκαίες για να έναν κυβερνητικό συνασπισμό, ώστε να βρει κοινό τόπο δράσης», τόνισε ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν. Πάντως, ο Αυστριακός καγκελάριος χαρακτήρισε την απαγόρευση «συμβολική».
«Πιστεύουμε σε μια ανοικτή κοινωνία, της οποίας βασική προϋπόθεση είναι ανοικτή επικοινωνία. Η κάλυψη του προσώπου σε δημόσιους χώρους εμποδίζει αυτήν την επικοινωνία και επομένως απαγορεύεται», αναφέρει ανακοίνωση του κυβερνητικού συνασπισμού. Η απαγόρευση της μπούρκα και του νικάμπ ήταν προγραμματισμένη στο πλαίσιο ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση.
Εκτιμάται ότι περίπου 150 γυναίκες κυκλοφορούν με νικάμπ στην Αυστρία. Αξιωματούχοι του τουριστικού κλάδου φοβούνται ότι η απαγόρευση θα αποτρέψει πολλούς πολίτες από τη Μέση Ανατολή να επιλέγουν την Αυστρία ως τουριστικό προορισμό. Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλιστα, ανέφερε ότι απαγόρευση δεν αφορά μόνο το κέντρο της Βιέννης, αλλά και πολλά από τα διάσημα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας.
Η Γαλλία και το Βέλγιο έχουν εφαρμόσει την ίδια απαγόρευση από το 2011 και παρόμοιο μέτρο πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία για έγκριση από το κοινοβούλιο της Ολλανδίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.