- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η Αυστρία απαγορεύει μπούρκα και νικάμπ
Ανοικτή κοινωνία σημαίνει ανοικτή επικοινωνία και η μαντήλα είναι «εμπόδιο»
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Αυστρίας συμφώνησε στην απαγόρευση της κάλυψης του προσώπου από γυναίκες μουσουλμάνες σε όλους τους δημόσιους χώρους συμπεριλαμβανομένων των δικαστηρίων και των σχολείων.
Υπό εξέταση τελεί η εφαρμογή μιας πιο γενικευμένης απαγόρευσης, η οποία θα απαγορεύει στους δημόσιους λειτουργούς να φορούν μαντήλες και άλλα θρησκευτικά σύμβολα σε εμφανή σημεία.
Η αυστριακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εφαρμογή του μέτρου εντάσσεται στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ανόδου του ακροδεξιού Κόμματων των Ελευθέρων, το οποίο έχασε με μικρή διαφορά στις τελευταίες προεδρικές εκλογές της χώρας.
Οι βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2018, αλλά η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης μεγάλη και σε συνδυασμό με την προσφυγική κρίση έχουν δημιουργήσει πολλαπλούς τριγμούς.
«Από την άλλη πλευρά αποδεχθήκαμε την απαγόρευση της μπούρκα. Αυτή είναι μία συμφωνία, που δεν ήταν καθόλου εύκολη για εμάς. Υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά. Αλλά είναι αναγκαίες για να έναν κυβερνητικό συνασπισμό, ώστε να βρει κοινό τόπο δράσης», τόνισε ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν. Πάντως, ο Αυστριακός καγκελάριος χαρακτήρισε την απαγόρευση «συμβολική».
«Πιστεύουμε σε μια ανοικτή κοινωνία, της οποίας βασική προϋπόθεση είναι ανοικτή επικοινωνία. Η κάλυψη του προσώπου σε δημόσιους χώρους εμποδίζει αυτήν την επικοινωνία και επομένως απαγορεύεται», αναφέρει ανακοίνωση του κυβερνητικού συνασπισμού. Η απαγόρευση της μπούρκα και του νικάμπ ήταν προγραμματισμένη στο πλαίσιο ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση.
Εκτιμάται ότι περίπου 150 γυναίκες κυκλοφορούν με νικάμπ στην Αυστρία. Αξιωματούχοι του τουριστικού κλάδου φοβούνται ότι η απαγόρευση θα αποτρέψει πολλούς πολίτες από τη Μέση Ανατολή να επιλέγουν την Αυστρία ως τουριστικό προορισμό. Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλιστα, ανέφερε ότι απαγόρευση δεν αφορά μόνο το κέντρο της Βιέννης, αλλά και πολλά από τα διάσημα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας.
Η Γαλλία και το Βέλγιο έχουν εφαρμόσει την ίδια απαγόρευση από το 2011 και παρόμοιο μέτρο πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία για έγκριση από το κοινοβούλιο της Ολλανδίας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.