- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Αμόν - Βαλς θα διεκδικήσουν στο β' γύρο το χρίσμα των Γάλλων σοσιαλιστών
Σε απόσταση αναπνοής η διαφορά μεταξύ των δύο υποψήφιων
Το αουτσάιντερ, ο πρώην υπουργός Παιδείας της Γαλλίας Μπενουά Αμόν και ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είναι τα δύο ονόματα από το στρατόπεδο των Σοσιαλιστών που θα κονταροχτυπηθούν στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη του υποψηφίου των Σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές.
Ο νικητής θα αναδειχθεί στις 29 Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, με καταμετρημένες τις ψήφους από 3.090 εκλογικά τμήματα (σε σύνολο 7.530), ο Αμόν προηγείται με ποσοστό 35,21% και ακολουθεί ο Βαλς με 31,56%.
Στην τρίτη θέση και αρκετά πίσω από αυτούς τους δύο είναι ο Αρνό Μοντεμπούργκ (με 18,70%). O Μοντεμπούργκ παραδέχθηκε την ήττα του και κάλεσε τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν τον Μπενουά Αμόν.
Ο Πεγιόν συγκεντρώνει ποσοστό 6,77%, ο Φρανσουά ντε Ριγκί 3,77%, η Σιλβιά Πινέλ ποσοστό 2% και ο Μπεναμιά ποσοστό 1,02%.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η συμμετοχή κινήθηκε «ανάμεσα σε 1,5 και 2 εκατομμύρια ψήφους». Το ποσοστό συμμετοχής είναι μικρότερο από εκείνο των προκριματικών εκλογών της Δεξιάς που διεξήχθη τον Νοέμβριο, αλλά και από τον προκριματικό στο κόμμα των Σοσιαλιστών το 2011.
Στο πρώτο του μήνυμα, ο Αμόν έκανε λόγο για μήνυμα «ελπίδας και ανανέωσης», ενώ ο Μανουέλ Βαλς είπε ότι στον δεύτερο γύρο «προκύπτει μια επιλογή ανάμεσα στην εξασφαλισμένη ήττα και την πιθανή νίκη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπενουά Αμόν ήταν από τους πολιτικούς που ασκούσαν δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική από το 2014.
Πριν τον πρώτο γύρο των προκριματικών, ο Βαλς, 54 ετών που προέρχεται από τη δεξιά πτέρυγα των Σοσιαλιστών, προειδοποίησε κατά των «ψευδών υποσχέσεων» που έδωσαν οι αντίπαλοί του, αναφερόμενος κυρίως στον Αμόν και στο σχέδιό του για την υιοθέτηση ενός καθολικού εισοδήματος 750 ευρώ για όλους τους Γάλλους, το κόστος του οποίου εκτίμησε ότι είναι τεράστιο.
Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών θα βρει απέναντί του τη Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και τον υποψήφιο της Δεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν, οι οποίοι προηγούνται στις δημοσκοπήσεις.
Παράλληλα, σε μία ένδειξη του πόσο διχασμένη είναι η Αριστερά, αξίζει να σημειωθεί ότι δύο προσωπικότητες της Αριστεράς έμειναν μακριά από τις προκριματικές: πρόκειται για τον Εμανουέλ Μακρόν, 39 ετών που εμφανίζεται πιο δεξιός από τους Σοσιαλιστές, και τον επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H 25χρονη αεροσυνοδός βρέθηκε νεκρή σε δωμάτιο πεντάστερου ξενοδοχείου
Η υπόθεση θυμίζει εκείνη της Γαλλίδας Ζιζέλ Πελικό
Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι και ένας εικοσάχρονος
Ολόιδιο έργο του εμφανίστηκε λίγα χιλιόμετρα μακριά, στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας
Αυστηροποιούνται τα πρότυπα ευημερίας των ζώων
Κατηγορείται για συμμετοχή σε παραγωγή πορνογραφικού περιεχομένου
Μητσοτάκης και Χέρτζογκ επισκέφθηκαν το σπίτι του δολοφονημένου Έλληνα Ιωνά Καρούση
Έκπληξη προκαλούν οι αυτοσχέδιες τακτικές που χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης
Γιατί είναι τώρα σε αυτή την κατάσταση παρά την τεράστια επιτυχία που είχε
Ερευνάται αν η βόμβα τοποθετήθηκε από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες
Ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης
Η αμερικανική εταιρεία δηλώνει ότι προτίθεται να προσφύγει δικαστικά κατά της απόφασης
Η δημοσιοποίηση του υλικού δικαιώνει καταγγελία που είχε γίνει ήδη από το 1996 από τη Μαρία Φάρμερ
Επικεφαλής της διεύθυνσης εκπαίδευσης του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού
Ποιο εκτιμάται ότι είναι το κίνητρο πίσω από το άγριο έγκλημα
Στις τοπικές εκλογές στην Εξτρεμαδούρα
Η χρόνια θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε μετά το μακελειό
Η ιστορία που εν συνεχεία αποτέλεσε παγκόσμια παράδοση για την εορταστική περίοδο
Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως από την έρευνα των αστυνομικών αρχών
Ένας κωμικός πρόλαβε το rebranding του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.