- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αμόν - Βαλς θα διεκδικήσουν στο β' γύρο το χρίσμα των Γάλλων σοσιαλιστών
Σε απόσταση αναπνοής η διαφορά μεταξύ των δύο υποψήφιων
Το αουτσάιντερ, ο πρώην υπουργός Παιδείας της Γαλλίας Μπενουά Αμόν και ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είναι τα δύο ονόματα από το στρατόπεδο των Σοσιαλιστών που θα κονταροχτυπηθούν στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη του υποψηφίου των Σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές.
Ο νικητής θα αναδειχθεί στις 29 Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, με καταμετρημένες τις ψήφους από 3.090 εκλογικά τμήματα (σε σύνολο 7.530), ο Αμόν προηγείται με ποσοστό 35,21% και ακολουθεί ο Βαλς με 31,56%.
Στην τρίτη θέση και αρκετά πίσω από αυτούς τους δύο είναι ο Αρνό Μοντεμπούργκ (με 18,70%). O Μοντεμπούργκ παραδέχθηκε την ήττα του και κάλεσε τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν τον Μπενουά Αμόν.
Ο Πεγιόν συγκεντρώνει ποσοστό 6,77%, ο Φρανσουά ντε Ριγκί 3,77%, η Σιλβιά Πινέλ ποσοστό 2% και ο Μπεναμιά ποσοστό 1,02%.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η συμμετοχή κινήθηκε «ανάμεσα σε 1,5 και 2 εκατομμύρια ψήφους». Το ποσοστό συμμετοχής είναι μικρότερο από εκείνο των προκριματικών εκλογών της Δεξιάς που διεξήχθη τον Νοέμβριο, αλλά και από τον προκριματικό στο κόμμα των Σοσιαλιστών το 2011.
Στο πρώτο του μήνυμα, ο Αμόν έκανε λόγο για μήνυμα «ελπίδας και ανανέωσης», ενώ ο Μανουέλ Βαλς είπε ότι στον δεύτερο γύρο «προκύπτει μια επιλογή ανάμεσα στην εξασφαλισμένη ήττα και την πιθανή νίκη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπενουά Αμόν ήταν από τους πολιτικούς που ασκούσαν δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική από το 2014.
Πριν τον πρώτο γύρο των προκριματικών, ο Βαλς, 54 ετών που προέρχεται από τη δεξιά πτέρυγα των Σοσιαλιστών, προειδοποίησε κατά των «ψευδών υποσχέσεων» που έδωσαν οι αντίπαλοί του, αναφερόμενος κυρίως στον Αμόν και στο σχέδιό του για την υιοθέτηση ενός καθολικού εισοδήματος 750 ευρώ για όλους τους Γάλλους, το κόστος του οποίου εκτίμησε ότι είναι τεράστιο.
Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών θα βρει απέναντί του τη Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και τον υποψήφιο της Δεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν, οι οποίοι προηγούνται στις δημοσκοπήσεις.
Παράλληλα, σε μία ένδειξη του πόσο διχασμένη είναι η Αριστερά, αξίζει να σημειωθεί ότι δύο προσωπικότητες της Αριστεράς έμειναν μακριά από τις προκριματικές: πρόκειται για τον Εμανουέλ Μακρόν, 39 ετών που εμφανίζεται πιο δεξιός από τους Σοσιαλιστές, και τον επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ο γιος του Χαμενεΐ είναι απαράδεκτος», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Πολύ σύντομα η Νταχίγια θα μοιάζει με το Χαν Γιουνές» έγραψε ο Μπεζαλέλ Σμότριτς
Υπόσχεση για αμερικανική στήριξη σε πιθανή εξέγερση
«Φρικτή και επικίνδυνη ιδέα», απαντούν οι Ρεπουμπλικανοί
Απόφαση ανοίγει τον δρόμο για μαζικές επιστροφές χρημάτων σε εκατοντάδες χιλιάδες εισαγωγείς
Μονταρισμένο βίντεο με πολεμικά πλήγματα και σκηνές από videogame προκαλεί έντονες αντιδράσεις
Ο γιος του τελευταίου σάχη δηλώνει ότι ο διάδοχος του Χαμενεΐ θα στερείται νομιμότητας
Νεότερες γενιές, πιο παραδοσιακές αντιλήψεις - Η ερμηνεία των ειδικών
Συνεργασία Lloyd’s με ΗΠΑ για την ασφάλεια της ναυτιλίας
«Ακούμε τις εκρήξεις και προσπαθούμε να μαντέψουμε πόσο μακριά είναι και πού έπεσαν», λένε τρεις Ιρανοί που επέλεξαν να παραμείνουν στην Τεχεράνη
Η απάντηση του Λονδίνου στα αιτήματα των συμμάχων της
Το Παρίσι ξεκαθαρίζει ότι επιτρέπονται μόνο αμερικανικά υποστηρικτικά αεροσκάφη στη βάση Ιστρ
Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση «Roaring Lion»
Φυγή κατοίκων μετά το τελεσίγραφο του ισραηλινού στρατού για περιοχές που ελέγχονται από τη Χεζμπολάχ
Η συμφωνία της Γενεύης τίθεται σε εφαρμογή - Επιστρέφουν στις πατρίδες τους 500 στρατιώτες από κάθε πλευρά
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη κινητοποιήσει συμμάχους της για την ενίσχυση της ασφάλειας στο νησί
Γυναίκα που υπήρξε σύντροφος του ατιμασμένου γαλαζοαίματου επιχειρεί να τον «ξεπλύνει»
H κίνηση πλοίων στο Στενό του Ορμούζ είχε μειωθεί πάνω από 80%
Για μικρές χώρες τα παιχνίδια ισχύος, οι εύκολες βεβαιότητες και οι λαϊκίστικες λυκοφιλίες μπορεί κάποια στιγμή να κοστίσουν πολύ ακριβά
«Ο λαός μας σφαγιάζεται βάναυσα» λέει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.