Κοσμος

Εκστρατεία επιρροής Πούτιν υπέρ του Τραμπ βλέπουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Στη δημοσιότητα η αποχαρακτηρισμένη έκθεση για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
336280-698539.jpg
EPA/TRACIE VAN AUKEN

Εντολή για τη διεξαγωγή «μιας εκστρατείας επιρροής» στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ εκτιμά πως έδωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, η αποχαρακτηρισμένη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης βασίστηκαν σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI), την υπηρεσία κατασκοπείας (CIA) και την υπηρεσία εθνικής ασφαλείας (NSA). Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που έδωσε την εντολή για την κατάρτιση της έκθεσης, ενημερώθηκε την Πέμπτη για το περιεχόμενο της.

Στόχος του Βλάντιμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τη έκθεση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Διεύθυνσης Εθνικών Πληροφοριών (DNI) που συντονίζει τις 17 υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, φέρεται να ήταν η υπομόνευση της δημοκρατικής διαδικασίας και η δυσφήμιση της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

«Με βάση την περαιτέρω αξιολόγηση μας, ο Πούτιν και η ρωσική κυβέρνηση ανέπτυξαν μια ξεκάθαρη προτίμηση για τον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ», σημειώνεται σε αυτή.

«Επίσης αξιολογούμε ότι ο Πούτιν και η ρωσική κυβέρνηση επιδίωξαν να αυξήσουν τις πιθανότητες εκλογής του Τραμπ εκμεταλλευόμενοι κάθε δυνατή ευκαιρία δυσφημίζοντας την πρώην υπουργό Κλίντον κάνοντας την δημοσίως ανεπιθύμητη σε σύγκριση με τον Τραμπ» τονίζεται.

Τραμπ: Kαμία κυβερνοεπίθεση δεν επηρέασε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ενημέρωση που είχε από τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών (DNI, FBI, CIA και NSA) δήλωσε ότι καμία κυβερνοεπίθεση δεν επηρέασε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε την υπερβολική προσοχή που έχει δοθεί στις ΗΠΑ για τις κυβερνοεπιθέσεις που αποδίδονται στη Ρωσία κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αφήνοντας υπονοούμενα πως στόχος είναι η πολιτική αποδυνάμωσή του.

«Η Κίνα, πολύ πρόσφατα, υπέκλεψε 20 εκατομμύρια ονόματα της κυβέρνησης» δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα New York Times.

«Γιατί κανείς δεν μιλάει για αυτό;» διερωτήθηκε.

«Υπέστησαν μια σκληρή ήττα στις εκλογές. Κέρδισα περισσότερες κομητείες κι από τον Ρόναλντ Ρήγκαν» τόνισε.

«Νιώθουν ντροπή. Με κάποιον τρόπο, πρόκειται για ένα κυνήγι μαγισσών» υποστήριξε. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ