- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Σεισμός στη Νέα Ζηλανδία: Φόβος για τσουνάμι 5 μέτρων (εικόνες)
Δύο νεκροί, αρκετοί οι τραυματίες και συνεχείς μετασεισμοί μετά τα 7,8 Ρίχτερ
Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Νέα Ζηλανδία. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζον Κι, επιβεβαίωσε το θάνατο των δύο ατόμων, αλλά διευκρίνισε ότι δεν είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο σεισμός σημειώθηκε τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα, περίπου 95 χιλιόμετρα από το Κράισττσερτς, το οποίο είχε χτυπηθεί ξανά από τον εγκέλαδο το 2011. Δύο ώρες αργότερα το πρώτο τσουνάμι «χτύπησε» τις ανατολικές ακτές του νησιού και οι αρχές ζήτησαν από τον κόσμο να μεταφερθεί σε υψηλότερα εδάφη.
Οι μετασεισμοί που ακολούθησαν προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές, ενώ υπάρχουν φόβοι για παλιρροϊκό κύμα ύψους πέντε μέτρων. Στην περιοχή Καϊκούρα, 181 χλμ από το Κράισττσερτς το τσουνάμι έφτασε τα 2,5 μέτρα σε ύψος.
«Τα πρώτα κύματα έπληξαν τις ακτές αλλά γνωρίζουμε ότι είναι πολύ νωρίς για να καταγράψουμε τον πραγματικό αντίκτυπο» δήλωσε η Σάρα Στιούαρτ Μπλακ, συντονίστρια στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. «Η ανησυχία μας έγκειται σε αυτά που θα ακολουθήσουν. Τα κύματα που αναμένεται να μας πλήξουν το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα», πρόσθεσε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Τζον Κι εξήγησε ότι είναι δύσκολη η επικοινωνία με τις περισσότερες από τις πληγείσες περιοχές. «Δεν έχουμε ακόμη ενδείξεις, αλλά πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσουν μεγαλύτερα κύματα. Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε», είπε ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

Ανακοίνωσε επίσης ότι ελικόπτερα μεταφέρουν ιατρικό προσωπικό και ομάδες διάσωσης στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, όπου το 2011 ο καταστροφικός σεισμός των 6,3 βαθμών είχε στοιχίσει την ζωή σε 185 ανθρώπους.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.