Κοσμος

Η ιστορία της Νέσι, του τέρατος του Λοχ Νες

Σαν σήμερα δημοσιεύθηκε η πρώτη «φωτογραφία» της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330488-684029.jpg

Νέσι, τόσο γλυκό όνομα αλλά και τόσο τρομακτική όψη. Σαν μια τεράστια σαύρα με μεγάλο κεφάλι και δύο καμπούρες, που ζει στα νερά της λίμνης Λοχ Νες στη Βόρεια Σκωτία. Ένας από τους πιο διαχρονικούς θρύλους στην ευρωπαϊκή ιστορία, για το τέρας που ποτέ δεν αποδείχθηκε ότι υπάρχει ή υπήρξε, έφερε όμως δεκάδες εκατομμύρια στη γύρω περιοχή ως τουριστική ατραξιόν.

Αφορμή για αυτό το σημείωμα αποτελεί η ημερομηνία: Στις 12 Νοεμβρίου του 1933 είδε το φως η πρώτη φωτογραφία του υποτιθέμενου τέρατος, αν και ήδη από τον 6ο αιώνα διάφοροι θρύλοι μιλούσαν για ένα τεράστιο θηλαστικό που κρυβόταν στα βαθιά νερά της λίμνης. Ήταν όμως το 1933, τον Ιούλιο, όταν ο θρύλος άρχισε να παίρνει διαστάσεις, μετά τη μαρτυρία του ζεύγους Σπάισερ, ότι ενώ κινούνταν με το αυτοκίνητό τους κοντά στη λίμνη, μόλις και κατάφεραν να αποφύγουν ένα ζώο με τεράστια ουρά!

Τα επόμενα χρόνια δημοσιεύθηκαν πολλές φωτογραφίες που υποτίθεται ότι απεικόνιζαν τη Νέσι. Ήταν σαν ένα μεγάλο καφεπράσινο φίδι. Οι «θεωρίες» υπήρξαν πολλές, η πιο «λογικοφανής» ότι πρόκειται για ένα θαλάσσιο ερπετό, παρόμοιο με αυτά που εξαφανίστηκαν πριν 60 με 70 εκατομμύρια χρόνια, το οποίο απομονώθηκε στα νερά της λίμνης όταν αυτή σταμάτησε να συνδέεται με τη θάλασσα. Και χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο συνέρρεαν εκεί, ελπίζοντας να γίνουν μάρτυρες αυτού του… θαύματος της φύσης. Μέχρι και επιστημονικές υποβρύχιες έρευνες έγιναν, χωρίς όμως είτε να αποδείξουν είτε να αποκλείσουν την ύπαρξη της Νέσι. Έδειξαν όμως ότι βαθιά στη λίμνη υπάρχουν πολλές μεγάλες σπηλιές…

Αλήθεια ή ψέμα, γεγονός παραμένει ότι η Νέσι ζει. Τουλάχιστον στο μυαλό των χιλιάδων εραστών παρόμοιων θρύλων και ιστοριών με ανεξήγητα μυστήρια, όσο κι εκείνων που βγάζουν κάμποσα χρήματα με τη μορφή της Νέσι σε μπλουζάκια, φλιτζάνια, τσάντες και ό,τι άλλο μπορεί να τοποθετηθεί προς πώληση σε ένα ράφι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ