- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σοκαρισμένος ο Γιούνκερ από τις ρατσιστικές δηλώσεις του Επιτρόπου Έτινγκερ
«Ένας Επίτροπος δεν μπορεί να έχει τέτοιες απόψεις...»
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ "σοκαρίστηκε" από τα σχόλια που έκανε ο Γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ κατά των Κινέζων, των γυναικών και του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, όμως είναι πεπεισμένος ότι οι δηλώσεις αυτές δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές απόψεις του.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Soir ο Γιούνκερ σχολίασε τον χαρακτηρισμό "σχιστομάτηδες" του Έτινγκερ για τους Κινέζους, τον αστεϊσμό του για τον "υποχρεωτικό γάμο των ομοφυλόφιλων" και τις επικρίσεις του για την απόφαση της Βαλονίας να μπλοκάρει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά (Ceta).
"Ένας Επίτροπος δεν μπορεί να έχει τέτοιες απόψεις. Του είπα ότι έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη από εκείνους που αισθάνθηκαν ότι στοχοποιήθηκαν" δήλωσε ο Γιούνκερ.
Ο Έτινγκερ ζήτησε συγγνώμη την Πέμπτη, λέγοντας ότι αντιλήφθηκε ότι τα σχόλιά του "πλήγωσαν" κάποιους ανθρώπους. Όμως το μεγάλο διάστημα που είχε περάσει στο μεταξύ απειλούσε να θέσει σε κίνδυνο τους εμπορικούς δεσμούς της ΕΕ με την Κίνα. Η "στροφή" του Γερμανού Επιτρόπου Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας έγινε μία ημέρα αφότου το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε τις δηλώσεις του υποστηρίζοντας ότι αντικατοπτρίζουν ένα "δυσνόητο αίσθημα ανωτερότητας" των Δυτικών πολιτικών.
Ο 63χρονος Έτινγκερ παραδέχτηκε ότι οι δηλώσεις που έκανε στις 25 Οκτωβρίου ήταν "κάπως απρόσεκτες".
Ο Γιούνκερ είπε ότι πληροφορήθηκε τα σχόλια αυτά μόλις την Τετάρτη το βράδυ αλλά σε μια συζήτηση που είχε με τον Έτινγκερ πείστηκε ότι δεν αντιπροσώπευαν τις πραγματικές απόψεις του αλλά ότι αντιθέτως και οι δύο "συμμερίζονται την ίδια γνώμη".
"Ειλικρινά πιστεύω ότι αυτά τα σχόλια δεν αποδίδουν τις απόψεις του. Είναι ένας φιλελεύθερος άνθρωπος όσον αφορά τα κοινωνικά ζητήματα και για αυτό αιφνιδιάστηκα", δήλωσε στη συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα.
Την περασμένη Παρασκευή, πριν γίνουν ευρέως γνωστά τα σχόλια του Έτινγκερ, ο Γιούνκερ του έδωσε προαγωγή, διορίζοντάς τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, αρμόδιο για τον προϋπολογισμό.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ήταν δικαιολογημένοι» είπε η εισαγγελία
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Σε υπόθεση που συνδέεται με εκείνη της Cambridge Analytica, της συμβουλευτικής εταιρείας που ενεπλάκη στην προεδρική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016
Η ψηφοφορία για τον τερματισμό του εμπάργκο στο νησιωτικό κράτος θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα
Επιστρέφει στα καθήκοντά του
Η κοινή δήλωση των 27 κρατών-μελών
Ο άνδρας υπέστη θανάσιμο τραυματισμό στο κεφάλι
Δημοσκόπηση των New York Times και Siena College καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση του Αμερικανού προέδρου
Παιδεία, κόστος ζωής και αντίθεση στη στρατιωτική θητεία στην ατζέντα των κινητοποιήσεων - Φόβοι για επεισόδια
Η σύνδεση με την πρώην ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία»
Η συγκεκριμένη αστυνομική φύλαξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα για προνομιακή μεταχείριση
Tι ανέφερε ο γεννημένος στην περιοχή κατά κόσμο Φεντερίκο Λουτσία
Η επίσημη ανακοίνωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύεται ότι δεν θα επαναληφθούν οι σκηνές βίας
Μία γυναίκα που ταξίδεψε από το Κονγκό διαγνώστηκε με τον ιό, εντείνοντας τους φόβους
Η περιγραφή για όσα ακολούθησαν και η θέση της υπεράσπισης
Μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια στην καρδιά των Τιράνων, η αστυνομική παρουσία είναι έντονη στην αλβανική πρωτεύουσα
Ο Στιβ Γουίτκοφ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο στην Αγία Πετρούπολη με νέες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.