Προκαταρκτική έρευνα για το αν η Πολωνία παραμένει ή όχι κράτος Δικαίου αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ), σύμφωνα με τον πρώτο αντιπρόεδρό της κ. Φρανς Τίμερμανς.
Αιτίες για την έρευνα είναι ότι η νέα εθνικιστική πολωνική κυβέρνηση δεν έκανε σεβαστές τις δεσμευτικές αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου (η νέα κυβέρνηση προσπαθεί ν΄ αλλάξει τη σύνθεσή του σε πιο βολική γι΄ αυτήν κατεύθυνση), ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της και τα μέσα ενημέρωσης.
«Στόχος μας δεν είναι η σύγκρουση, αλλά να ξεκινήσουμε διάλογο και να βοηθήσουμε στην εύρεση λύσεων», δήλωσε ο κ. Τίμερμανς, επισημαίνοντας ότι το κράτος δικαίου αποτελεί θεμελιώδη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ευθύνη της ΕΕ είναι η διασφάλισή του. Είπε ακόμα ότι θα πάει ο ίδιος στη Βαρσοβία, για να συζητήσει «με λογικό και ήρεμο τρόπο».
Η πολωνική κυβέρνηση απαντάει σε όλους τους τόνους: «Μην επεμβαίνετε στα εσωτερικά μας» και υπενθυμίζει με νόημα το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Ειδικά για τις δηλώσεις Τίμερανς, ο εκπρόσωπός της ζήτησε να τις δει γραπτές.
Πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι η επέμβαση της Ένωσης στην Πολωνία είναι δύσκολη, γιατί είναι απίθανο να παρθούν πολιτικά ή οικονομικά μέτρα, γιατί η χώρα έχει νευραλγική θέση ως προς τη Ρωσία, ενώ υπάρχει και το προηγούμενο της Ουγγαρίας, για την ακόμα πιο εθνικιστική κυβέρνηση της οποίας η Ένωση δεν έκανε τίποτα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Βιτρούβιος έζησε τον 1ο αιώνα π.Χ. και είναι διάσημος για το έργο του De architectura
Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια μετά τη φονική σύγκρουση τρένων
Κατηγορίες για σοβαρές παραβιάσεις ιδιωτικότητας εναντίον της Daily Mail
Οι σχέσεις τους ξεκινούν πριν από την Ιρανική Επανάσταση του 1979
Οι τεχνικοί που βρίσκονται στο σημείο διαπίστωσαν φθορές
Η υπόθεση παίρνει τώρα νέα τροπή
Η εκτόξευση της xAI στα 250 δισ. δολάρια φέρνει τον Μασκ πιο κοντά από ποτέ στο όριο-ορόσημο
Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ υπόσχεται «ενδελεχή και απολύτως διαφανή» έρευνα
Τι είναι ο νέος διεθνής οργανισμός που εισηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ
Eνώ το ανθρώπινο λάθος έχει «σχεδόν αποκλειστεί»
Έκρηξη σε μία από τις πιο ασφαλείς περιοχές της αφγανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών των Ταλιμπάν
Τα πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση, οι επιβάτες προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί
Απίστευτα βίαιη η σύγκρουση των τρένων
Ο Ντόναλντ Τραμπ ως ο άξονας γύρω από τον οποίο αναδιατάσσονται θεσμοί και συμπεριφορές
Ένα γαλλικό προηγούμενο, διαφωτιστικό για επίδοξους «τιμωρούς του συστήματος»
Η Κοπεγχάγη απέχει από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ καθώς οξύνεται η ένταση με τις ΗΠΑ
Το ίντερνετ θα αποκατασταθεί όταν «οι συνθήκες είναι κατάλληλες»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.