- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
To σεξιστικό – ρατσιστικό εξώφυλλο του Focus που δίχασε τη Γερμανία
Τη στιγμή που οι καταγγελίες για τις βιαιότητες στην Κολωνία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έχουν φτάσει πλέον τις 379 και το ξενοφοβικό κίνημα Pegida ξανακάνει την εμφάνισή του στους γερμανικούς δρόμους, το εξώφυλλο του «Focus» οξύνει τα πνεύματα.
Το γερμανικό περιοδικό κυκλοφόρησε με εξώφυλλο μια γυμνή, λευκή γυναίκα, το κορμί της οποίας «σπιλώνεται» από μαύρα αποτυπώματα ανδρικής παλάμης και τίτλο «Οι γυναίκες καταγγέλλουν». Ο υπότιτλος γράφει «Μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις των μεταναστών: είμαστε ακόμη ανεκτικοί ή ήδη τυφλοί;».
Πολύ γρήγορα ξέσπασε σάλος, με πολλούς να χαρακτηρίζουν το εξώφυλλο «ρατσιστικό» και «σεξιστικό», υποχρεώνοντας τον αρχισυντάκτη του περιοδικού, Ούλριχ Ράιτς, να υπερασπιστεί δημόσια την επιλογή της ηγεσίας του «Focus» να το δημοσιεύσει.
«Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε μια συμβολική αναπαράσταση όσων συνέβησαν στην Κολωνία», εξήγησε ο Ράιτς. «Γι' αυτό δείχνουμε μια ταπεινωμένη γυναίκα, που έχει υποβιβαστεί σε σεξουαλικό αντικείμενο -αντιπροσωπεύοντας τις πολλές γυναίκες-θύματα-, η οποία όμως είναι ταυτόχρονα αποφασισμένη να αμυνθεί» συμπλήρωσε, καταλήγοντας ότι όποιος χαρακτηρίζει ρατσιστικό το εξώφυλλο «φοβάται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα».
Οι «εξηγήσεις» του Ράιτς ερέθισαν ακόμη περισσότερο τους επικριτές του περιοδικού, που κατέκλυσαν το Διαδίκτυο με αρνητικά σχόλια, με επίκεντρο τη χρήση του στερεότυπου του κακού «μαύρου» άνδρα που επιτίθεται στη λευκή γυναίκα, και μάλιστα σε ασπρόμαυρη εκδοχή που εντείνει την αντίθεση.
Η επικεφαλής των Πρασίνων, Σιμόνε Πέτερ, κατέθεσε επίσημη διαμαρτυρία στο γερμανικό Συμβούλιο Τύπου, σχολιάζοντας ότι «η συγκεκριμένη απεικόνιση, έχει όλα τα χαρακτηριστικά του σεξισμού και του ρατσισμού και παραβιάζει τους κανόνες δεοντολογίας του Τύπου». «Δεν μπορεί κανείς να αναφερθεί στη σεξουαλική βία κατά των γυναικών, χωρίς να καταφύγει σε παλιά στερεότυπα που υποτιμούν τις γυναίκες, και που μέσω του ρατσισμού ενισχύουν τον λαϊκισμό και την ακροδεξιά προπαγάνδα;» πρόσθεσε.
Επιπλέον, η γνωστή δημοσιογράφος Μπεάτε Βέντεκιντ κάλεσε σε μποϊκοτάζ του περιοδικού, ζητώντας, μάλιστα, από τους συναδέλφους της στον υπόλοιπο όμιλο που εκδίδει το «Focus» να δείξουν έμπρακτα τη διαφωνία τους.
Αρκετές εφημερίδες επέκριναν επίσης την επιλογή του περιοδικού, συγκρίνοντας το εξώφυλλο με άλλων εντύπων, που είτε επέλεξαν μια φωτογραφία είτε κάποιο γράφημα που συνοδεύει το ρεπορτάζ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.