Κοσμος

Αντιδράσεις από ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και IAEA για την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

Αμφισβητούν τους ισχυρισμούς της Πιονγκγιάνγκ Σεούλ και Τόκιο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
316643-624668.jpg
EPA / BAE WOO-HWAN

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα η ανακοίνωση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας πως προχώρησε το πρωί της Τετάρτης σε επιτυχή δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ πρέπει «να σταματήσει κάθε πυρηνική δραστηριότητα και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της για μια επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση».

Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο Μπαν «καταδίκασε απερίφραστα» την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας σύμφωνα με την οποία πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Χαρακτήρισε αυτή την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας «πολύ ανησυχητική», εκτιμώντας πως είναι «βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια και πως βλάπτει σοβαρά τις διεθνείς προσπάθειες μη εξάπλωσης».

Πρόκειται, σύμφωνα με τον Μπαν, για μία «νέα κατάφορη παραβίαση πολλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να σταματήσουν τέτοιες δραστηριότητες».

Τα Ηνωμένα Έθνη, πρόσθεσε, «παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις αυτές σε στενό συντονισμό με τους εμπλεκόμενους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών».

Αν επιβεβαιωθεί ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, θα πρόκειται για «καταφανή παραβίαση» των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και μια πράξη «βαθιά λυπηρή», σύμφωνα με τον Γιουκίγια Αμάνο, διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA). «Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, αν επιβεβαιωθεί, είναι μια καταφανής παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είναι πολύ λυπηρή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμάνο.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, που έχει την έδρα της στη Βιένη, κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να «εφαρμόσει στο σύνολό τους όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της IAEA». Η IAEA δηλώνει «έτοιμη να συμβάλει σε μια ειρηνική επίλυση» του πυρηνικού ζητήματος της Βόρειας Κορέας επαναλαμβάνοντας τις επιθεωρήσεις της μόλις «εξευρεθεί μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών».

Η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να τερματίσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της, δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος πρόσθεσε τη φωνή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη διεθνή καταδίκη της Πιονγκγιάνγκ που ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

«Η Βόρεια Κορέα πρέπει να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα και το πρόγραμμα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων με έναν πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο τρόπο και να δεσμευθεί σε αξιόπιστες και πραγματικές συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση», ανέφερε σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στο μεταξύ, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας μετά τη δοκιμή μικρού μεγέθους βόμβας υδρογόνου την οποία φέρεται να πραγματοποίησε η Πιονγγιάνγκ. «Προγραμματίζεται ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας να κληθεί, για τον λόγο αυτόν, στο υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτιν Σέφερ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως το βήμα αυτό είναι «ένα ισχυρό σημάδι, ακόμη και μια διαμαρτυρία».

Η Μόσχα είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε για πρώτη φορά δοκιμή βόμβας υδρογόνου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τον οποίο επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δώσει εντολή να μελετηθούν εκτενώς οι ενδείξεις όλων των σταθμών μέτρησης, περιλαμβανομένων και των σεισμολογικών, και να αναλυθεί η κατάσταση σε περίπτωση που οι αναφορές για τη δοκιμή (της βόμβας υδρογόνου) επιβεβαιωθούν», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Το Πεκίνο διαβεβαίωσε ότι δεν γνώριζε για τη δοκιμή αυτή και, όπως πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, θα προβεί σε αξιολόγηση της ανακοίνωσης της Β.Κορέας.

Το Πεκίνο είναι ο κύριος διπλωματικός και εμπορικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, αλλά οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες, λόγω της επιμονής της Β.Κορέας, παρά την κινεζική αντίθεση, να προχωράει σε πυρηνικές δοκιμές.

Η Γαλλία καταδίκασε την «απαράδεκτη» παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ από τη Β.Κορέα και ζήτησε να υπάρξει μια ισχυρή αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι θα έχει τηλεφωνική επαφή με τους ομολόγους του της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ν.Κορέας.

Πάντως, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία αμφισβητούν τους ισχυρισμούς της Πιονγκγιάνγκ. «Από τις 4:45 το απόγευμα, δεν εντοπίστηκε ραδιενέργεια σε κανένα από τα σημεία ελέγχου της Ιαπωνίας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενώ ο υφυπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε: «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ