- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αντιδράσεις από ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και IAEA για την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας
Αμφισβητούν τους ισχυρισμούς της Πιονγκγιάνγκ Σεούλ και Τόκιο
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα η ανακοίνωση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας πως προχώρησε το πρωί της Τετάρτης σε επιτυχή δοκιμή βόμβας υδρογόνου.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ πρέπει «να σταματήσει κάθε πυρηνική δραστηριότητα και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της για μια επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση».
Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο Μπαν «καταδίκασε απερίφραστα» την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας σύμφωνα με την οποία πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.
Χαρακτήρισε αυτή την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας «πολύ ανησυχητική», εκτιμώντας πως είναι «βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια και πως βλάπτει σοβαρά τις διεθνείς προσπάθειες μη εξάπλωσης».
Πρόκειται, σύμφωνα με τον Μπαν, για μία «νέα κατάφορη παραβίαση πολλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να σταματήσουν τέτοιες δραστηριότητες».
Τα Ηνωμένα Έθνη, πρόσθεσε, «παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις αυτές σε στενό συντονισμό με τους εμπλεκόμενους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών».
Αν επιβεβαιωθεί ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, θα πρόκειται για «καταφανή παραβίαση» των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και μια πράξη «βαθιά λυπηρή», σύμφωνα με τον Γιουκίγια Αμάνο, διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA). «Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, αν επιβεβαιωθεί, είναι μια καταφανής παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είναι πολύ λυπηρή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμάνο.
Ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, που έχει την έδρα της στη Βιένη, κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να «εφαρμόσει στο σύνολό τους όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της IAEA». Η IAEA δηλώνει «έτοιμη να συμβάλει σε μια ειρηνική επίλυση» του πυρηνικού ζητήματος της Βόρειας Κορέας επαναλαμβάνοντας τις επιθεωρήσεις της μόλις «εξευρεθεί μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών».
Η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να τερματίσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της, δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος πρόσθεσε τη φωνή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη διεθνή καταδίκη της Πιονγκγιάνγκ που ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.
«Η Βόρεια Κορέα πρέπει να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα και το πρόγραμμα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων με έναν πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο τρόπο και να δεσμευθεί σε αξιόπιστες και πραγματικές συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση», ανέφερε σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Στο μεταξύ, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας μετά τη δοκιμή μικρού μεγέθους βόμβας υδρογόνου την οποία φέρεται να πραγματοποίησε η Πιονγγιάνγκ. «Προγραμματίζεται ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας να κληθεί, για τον λόγο αυτόν, στο υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτιν Σέφερ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως το βήμα αυτό είναι «ένα ισχυρό σημάδι, ακόμη και μια διαμαρτυρία».
Η Μόσχα είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε για πρώτη φορά δοκιμή βόμβας υδρογόνου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τον οποίο επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δώσει εντολή να μελετηθούν εκτενώς οι ενδείξεις όλων των σταθμών μέτρησης, περιλαμβανομένων και των σεισμολογικών, και να αναλυθεί η κατάσταση σε περίπτωση που οι αναφορές για τη δοκιμή (της βόμβας υδρογόνου) επιβεβαιωθούν», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Το Πεκίνο διαβεβαίωσε ότι δεν γνώριζε για τη δοκιμή αυτή και, όπως πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, θα προβεί σε αξιολόγηση της ανακοίνωσης της Β.Κορέας.
Το Πεκίνο είναι ο κύριος διπλωματικός και εμπορικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, αλλά οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες, λόγω της επιμονής της Β.Κορέας, παρά την κινεζική αντίθεση, να προχωράει σε πυρηνικές δοκιμές.
Η Γαλλία καταδίκασε την «απαράδεκτη» παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ από τη Β.Κορέα και ζήτησε να υπάρξει μια ισχυρή αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα.
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι θα έχει τηλεφωνική επαφή με τους ομολόγους του της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ν.Κορέας.
Πάντως, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία αμφισβητούν τους ισχυρισμούς της Πιονγκγιάνγκ. «Από τις 4:45 το απόγευμα, δεν εντοπίστηκε ραδιενέργεια σε κανένα από τα σημεία ελέγχου της Ιαπωνίας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενώ ο υφυπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε: «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η προειδοποίηση αφορά το Memorial Hall
Στο στόχαστρο του ο Μπάρακ Ομπάμα
Η ανάρτηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο τίτλος της διατηρείται εφ’ όρου ζωής
Η 63χρονη δικηγόρος τιμήθηκε για τους αγώνες της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Από τη δημοσιογραφία και το BBC στη διεθνή επιτυχία
Το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης
Όταν ο βιαστής της εμφανίστηκε ως ο τέλειος σύντροφος
«Η αφόρητη ταλαιπωρία του παιδιού ήταν εμφανής» αναφέρεται στην απόφαση
Πώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός αναβάλουν τον χωρισμό
Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν τετραπλασίασε τις έδρες του στο Σώμα
Καμία δεν έμαθε για τον θάνατο της άλλης
«Κανείς δεν πιστεύει ότι η αυτορρύθμιση αρκεί» υποστήριξε
Ενώ τα δίδυμα ΗΠΑ vs Κίνα και ΗΠΑ vs Ιράν καλύπτουν τις φωτιές στη χειμαζόμενη Ουκρανία, ο πόλεμος φέρνει μεγάλη ακρίβεια
Ανεβαίνει η ένταση μεταξύ Τελ-Αβίβ και Άγκυρας
Η προσωρινή πρόεδρος Ροντρίγκεζ προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια των ΗΠΑ
Αιφνιδίασε τους πελάτες στο Ρέντμπεργκ στην πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή μετά την άνοδό του στον θρόνο
Αφορμή για τις διαδηλώσεις ήταν η έξωση της 87χρονης Μαρικάρμεν από το διαμέρισμά της
Ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών
Μόνο η διπλωματία μπορεί να οδηγήσει σε μια διευθέτηση της κρίσης, τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.