- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο ηρωικός λοχίας Αντώνης Δεληγιώργης στα πρόσωπα της χρονιάς του Guardian
Μια πράξη ανδρείας στην κρίση που μαστίζει τις ακτές της νότιας Ευρώπης
Ο βρετανικός Guardian συμπεριλαμβάνει στις ιστορίες που ξεχώρισαν το έτος που σε λίγες ημέρες φεύγει μια πράξη ανδρείας: τον Έλληνα λοχία που εικονίζεται να βουτά στα νερά του Αιγαίου για να σώσει πρόσφυγες από πνιγμό. Η φωτογραφία του λοχία Αντώνη Δεληγιώργη ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, ο ίδιος ο Αντώνης Δεληγιώργης αναπολεί με ανάμικτα συναισθήματα την ημέρα που έγινε ο ήρωας της ημέρας. Ο Έλληνας λοχίας λέει στον Guardian όταν είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα που τον βασανίζουν: «Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στην προσφυγική κρίση; Κάθε βράδυ στις ειδήσεις παρακολουθούμε ανθρώπους να δίνουν μάχη με τα κύματα για να κρατηθούν στη ζωή. Κάθε μέρα βλέπουμε απελπισμένους ανθρώπους, παιδιά, μωρά να προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη».

Η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι ο 34χρονος Έλληνας δεν αισθάνεται άνετα με τον χαρακτηρισμό του «ήρωα». Πιστεύει ότι είναι δεκάδες οι αφανείς ήρωες που σώζουν ζωές κάθε μέρα ενώ εκτυλίσσεται ένα δράμα στις ακτές της Ευρώπης. Ωστόσο, η εικόνα του Δεληγιώργη να σώζει στις ακτές της Ρόδου την Γουεγκάσι Νεμπιάτ, πρόσφυγα από την Ερυθραία, ξεχώρισε ως μια μοναδική πράξη γενναιότητας και ανδρείας. Η φωτογραφία του Έλληνα ήρωα που έκανε το γύρο του κόσμου τραβήχτηκε από τον Αργύρη Μαντίκο για το πρακτορείο AP.
Ο Guardian θυμίζει στο αναγνωστικό του κοινό τι συνέβη εκείνη την ημέρα: «Το πρωί της 20ης Απριλίου, όταν το σκάφος στο οποίο βρισκόταν η Νεμπιάτ ανατράπηκε και διαλύθηκε μέσα σε λίγα λεπτά χτυπημένο από ξαφνική καταιγίδα, η ανιδιοτέλεια του Δεληγιώργη προκάλεσε συζητήσεις στην Ευρώπη. Μόνος του έσωσε 20 από τους 93 ανθρώπους που βρίσκονταν στο σκάφος. Η Νεμπιάτ, που με δυσκολία κρατιόταν σε έναν βράχο και δυσκολεύτηκε να την βγάλει από το νερό, ήταν από τους τελευταίους. Μία έγκυος γυναίκα και αρκετά παιδιά, από τη Συρία και την Ερυθραία, είχαν προηγηθεί. «Έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω», λέει ο πατέρας δύο παιδιών, σε τηλεφωνική συνέντευξη στον Guardian από την Κύπρο όπου εργάζεται τώρα. «Τι να πω; Την έσωσα γιατί έπρεπε να σωθεί», πρόσθεσε. «Η ζωή είναι δύσκολη για εκείνους και είναι δύσκολη για εμάς, αλλά είμαστε όλοι άνθρωποι και πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον», καταλήγει ο Αντώνης Δεληγιώργης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.