- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έκαναν πάλι το θαύμα τους οι Γιαγιάδες της πλατείας Μαΐου στην Αργεντινή (εικόνες, video)
Μητέρα, πολιτική κρατούμενη, συναντά για πρώτη φορά το παιδί που γέννησε στα κολαστήρια της χούντας
Μητέρα, πρώην πολιτική κρατούμενη, συνάντησε για πρώτη φορά τον γιο της, τον οποίο της τον άρπαξαν μόλις εκείνη τον έφερε στη ζωή μέσα στα κολαστήρια της στρατιωτικής χούντας της Αργεντινής, το 1976. Ο Μάριο Μπράβο, σήμερα 39 ετών, είχε δοθεί για υιοθεσία σε μία «καθαρή» μη κομμουνιστική οικογένεια - πάγια τακτική στα σκοτεινά χρόνια της χούντας στην Αργεντινή.

Γνώρισε τη πραγματική του μητέρα, Σάρα, χάρη στις Γιαγιάδες της πλατείας Μαΐου, της μη κυβερνητικής οργάνωσης που γεννήθηκε το 1977. Με επικεφαλής την Εστέλα Καρλότο η ΜΚΟ χρόνια τώρα αναζητεί τους χιλιάδες «εξαφανισθέντες» του στρατιωτικού καθεστώτος και αναζητεί τα βρέφη που δόθηκαν τότε για υιοθεσία. Ο Μάριο Μπράβο είναι το 119 παιδί που ξαναβρήκε τη μητέρα του χάρη στις Γιαγιάδες της πλατείας Μαΐου. «Η μητέρα μου ζει και αυτό είναι ένα θαύμα», δήλωσε συγκινημένος ο Μάριο στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Μπουένος Άιρες.
«Η μητέρα μου μού αφηγήθηκε στο τηλέφωνο σπαρακτικά πράγματα», εξομολογήθηκε ο Μάριο Μπράβο σε ραδιοφωνικό δίκτυο της Αργεντινής, «μου είπε "ακούω τη φωνή σου σήμερα αλλά όταν είχες γεννηθεί δεν άκουγα παρά μόνο το κλάμα σου, δεν γνώριζα ούτε καν εάν ήσουν αγόρι ή κορίτσι"». «Μίλησα τις τελευταίες μέρες με τη μητέρα μου, θυμήθηκε πολύ δύσκολες στιγμές, μου αφηγήθηκε πώς ξαναβρήκε την ελευθερία της έπειτα από δύο χρόνια φυλάκισης, το πώς εξαναγκάστηκε να σιωπήσει», συνέχισε το 119ο «εγγόνι που πάρθηκε πίσω», κατά την έκφραση που χρησιμοποιούν οι Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου και άλλοι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αργεντινή. Ο Μάριο Μπράβο αποφάσισε να κάνει τεστ DNA το 2007 όταν είχε αρχίσει να έχει πολλές αμφιβολίες για την πραγματική του ταυτότητα. Πήγε το δείγμα στις Γιαγιάδες της πλατείας Μαΐου και μέσα από τη δική τους τράπεζα γενετικού υλικού κατάφεραν να επανενώσουν τον Μάριο με τη Σάρα. Την εποχή της χούντας οι περισσότερες έγκυες κρατούμενοι εκτελούνταν μετά τη γέννα.

Αν και έχουν περάσει περίπου 33 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας εκατοντάδες μωρά που εκλάπησαν από το στρατιωτικό καθεστώς δεν έχουν ακόμα βρεθεί, ενώ εκατοντάδες εάν όχι χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η χώρα μας δεν επηρεάζεται από τις ανακλήσεις», τονίζει σε ανακοίνωσή της η HiPP Ελλάδας
Τι αναφέρει η καταμέτρηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης
«Αν χρειαστεί μπορούμε να μοιραστούμε τα καύσιμα που έχουμε», δήλωσε ο Νταν Γιόργκενσεν
ΗΠΑ και Ιράν κλιμακώνουν τη ρητορική τους
Οι δημόσιες τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου είχαν αρνητικό αποτέλεσμα
Ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση του Κιέβου - Η Ρωσία εκτοξεύει απειλές
Το μήνυμα του βασιλιά Κάρολου
Προειδοποιεί για την επικίνδυνη ρητορική Τραμπ και την καταστροφική μείωση της ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως
Έξι τραυματίες, ζημιές σε δρόμους και σπίτια - Χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
Γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Ευρώπη και ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας στο νέο σύστημα ασφάλειας
Οι αναρτήσεις στα social media και η νοσηλεία του 31χρονου
Η ιστορία του Ταχίρις Ντος Σάντος
Το κέρατο του ταύρου προκάλεσε εσωτερική πληγή 10 εκατοστών
Πώς τα ψάρια έγιναν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης
Η ιστορία της Μάιλι δεν είναι η μοναδική
Oι ακριβείς συνθήκες δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα
Παραδέχτηκε στη κοινοβουλευτική συζήτηση το λάθος διορισμό και την άγνοια ελέγχου ασφαλείας
Για απόπειρα εκβιασμού κάνει λόγο η εταιρεία
Έριξε το αυτοκίνητο της έξω από κλαμπ με πεζούς στο δρόμο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.