- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κοινή συνέντευξη Ομπάμα-Ολάντ: Είμαστε όλοι Γάλλοι
Συμφωνία για συντονισμένες επιθέσεις κατά της ISIS
«Είμαστε όλοι Γάλλοι» δήλωσε, μιλώντας στα γαλλικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ στο Λευκό Οίκο, μετά το τέλος της συνάντησης μεταξύ των δύο ανδρών στην Ουάσινγκτον.
«Αγαπάμε τους Γάλλους» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα και υπενθύμισε ότι το Παρίσι είναι παραδοσιακά ο «παλαιότερος σύμμαχος της Αμερικής» αναφερόμενος τόσο στην Αμερικανική Επανάσταση στα τέλη του 18ου αιώνα, όπου οι Γάλλοι προσέφεραν υποστήριξη όσο και στο ότι η Γαλλία έσπευσε στο πλευρό των ΗΠΑ στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 με το πασίγνωστο σύνθημα «Είμαστε όλοι Αμερικανοί».
Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους διαβεβαίωσε επιπλέον ότι οι Αμερικανοί δεν θα επιτρέψουν «να τους τρομοκρατήσει» οποιαδήποτε τρομοκρατική απειλή στον απόηχο της ταξιδιωτικής οδηγίας που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία προειδοποιεί τους Αμερικανούς υπηκόους για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον και το Παρίσι συμφώνησαν να εντείνουν τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Ο Φρανσουά Ολάντ επισήμανε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επιπλέον ότι είναι πολύ σημαντικό να κλείσουν τα σύνορα της Τουρκίας, προκειμένου να αναχαιτιστεί η μετακίνηση των εξτρεμιστών προς την Ευρώπη.
Για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F16
Επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στη συριακή επικράτεια για να πολεμήσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
Παράλληλα όμως, λίγες ώρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού SU-24 από τουρκικά F16, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «πρέπει να προλάβουμε μια κλιμάκωση της έντασης που θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά καταστροφική». «Ο μόνος σκοπός είναι να πολεμήσουμε την τρομοκρατία και το Ισλαμικό Κράτος» πρόσθεσε κι επισήμανε: «Αυτό που έγινε σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε μια λύση στη Συριακή κρίση, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας κλιμάκωσης».
Από την άλλη πλευρά, ο Μπαράκ Ομπάμα τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της Τουρκίας, λέγοντας: «Θεωρώ ότι αυτό καταδεικνύει (την ύπαρξη) ενός τρέχοντος προβλήματος με τις ρωσικές επιχειρήσεις (στη Συρία)» και πρόσθεσε: «με την έννοια ότι επιχειρούν πολύ κοντά στα τουρκικά σύνορα και στοχεύουν κατά της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης». «Αν η Ρωσία κατευθύνει τις ενέργειές της εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, κάποιες από αυτές τις συγκρούσεις ή οι κίνδυνοι για τέτοια λάθη ή κλιμάκωση είναι λιγότερο πιθανά να συμβούν» τόνισε.
«Η Τουρκία, όπως κάθε χώρα, έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί το έδαφός της και τον εναέριο χώρο της» είπε έπειτα από σχετική ερώτηση για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο αποκλεισμός του mobile internet έχει δυσαρεστήσει πολλούς Ρώσους τους τελευταίους μήνες
Όσα άλλαξαν τις τελευταίες ημέρες σε πολλές εταιρείες
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται σήμερα το βράδυ στο Ισλαμαμπάντ, μαζί με μια μικρή ομάδα αντιπροσώπων
Η συγκινητική ιστορία του πιτσιρικά που έκλεψε την παράσταση
Η ακρίβεια στα καύσιμα λόγω του πολέμου στο Ιράν και η οικονομική αβεβαιότητα βουλιάζουν τα ποσοστά αποδοχής του
Η μακροσκελής ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές στην ιστορία της Ιαπωνίας, δεύτερη σε έκταση μετά από εκείνη του 2025 στο Όφουνατο
Επιχειρησιακό πλαίσιο για το Άρθρο 42.7 με φόντο τις δηλώσεις Τραμπ
Γυναίκα περιγράφει τη διαδικασία λίγο πριν το τέλος
Έκθεση προειδοποιεί για ζοφερές προοπτικές το 2026
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του ο γνωστός ράπερ
Νέα διαγραφή καναλιών λόγω παραβίασης όρων - Εντείνεται η ανησυχία για επικίνδυνες πρακτικές
«Ποιον από τους δύο;» είπε ατάραχη στους αστυνομικούς - Πιθανή η θανατική ποινή
Ο Μοράντε ντε λα Πουέμπλα περιγράφει τον «πιο επώδυνο τραυματισμό της ζωής του» μετά την επίθεση ταύρου στη Σεβίλλη
Το απίστευτο ατύχημα κατά τη διάρκεια οδικού ταξιδιού στην έρημο και η δραματική επιχείρηση διάσωσης με σχοινιά
Τι είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τον δούκα του Σάσεξ
Ποιες άλλες περιοχές χτύπησε η Μόσχα
«Η ΕΕ να φορολογήσει τα έκτακτα κέρδη»
Αλλαγή πλάνων από την Ουάσιγκτον
Εσωτερικό email του Πενταγώνου αποκαλύπτει σχέδια τιμωρίας συμμάχων για τον πόλεμο στο Ιράν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.