Κοσμος

Ντόναλντ Τραμπ: Ο πιο απερίσκεπτος και επικίνδυνος πρόεδρος των ΗΠΑ

Προειδοποιούν γραπτώς 50 εξέχοντα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
135304-308933.jpg

Πενήντα κορυφαίοι Ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας, μεταξύ τους κι ένας πρώην διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), δήλωσαν ότι ο υποψήφιος του κόμματός τους για την αμερικανική προεδρία Ντόναλντ Τραμπ στερείται προσόντων για να ηγηθεί των Ηνωμένων Πολιτειών και τόνισαν ότι θα αποδειχθεί «ο πιο απερίσκεπτος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία».

Η γραπτή δήλωση αποτελεί την πιο πρόσφατη απόρριψη της υποψηφιότητας του Τραμπ από παλαίμαχους Ρεπουμπλικανούς με εμπειρία στην εθνική ασφάλεια, και ήταν εντυπωσιακή για την δριμύτητα της γλώσσας που χρησιμοποιήθηκε.

«Ο κ. Τραμπ στερείται του χαρακτήρα, των αξιών, και της εμπειρίας να γίνει πρόεδρος. Αποδυναμώνει το ηθικό κύρος των ΗΠΑ ως ηγέτιδας χώρας του ελεύθερου κόσμου. Φαίνεται να στερείται βασικών γνώσεων και πίστης που αφορούν το σύνταγμα των ΗΠΑ, τους αμερικανικούς νόμους και τους αμερικανικούς θεσμούς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η ανεξιθρησκία, η ελευθερία του τύπου, και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη», αναφέρεται στη δήλωση.

Και συνεχίζει: «Από τη σκοπιά της εξωτερικής πολιτικής, ο Ντόναλντ Τραμπ στερείται προσόντων να γίνει πρόεδρος και κυβερνήτης των ενόπλων δυνάμεων». Η δήλωση, η οποία δημοσιεύθηκε πρώτα στην εφημερίδα New York Times χαρακτηρίζει τον Τραμπ «επικίνδυνο πρόεδρο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εθνική πολιτική και την ευημερία της χώρας».

«Κανένας από εμάς δεν θα ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ», τονίζεται στη δήλωση, η οποία σημείωσε επίσης ότι μερικοί από τους υπογράφοντες έχουν επίσης αμφιβολίες και για την Δημοκρατική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή: «Καταλαβαίνουμε ότι πολλοί Αμερικανοί είναι βαθιά απογοητευμένοι με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την ανικανότητά της να επιλύσει επείγοντα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα. Ξέρουμε επίσης ότι πολλοί έχουν αμφιβολίες για τη Χίλαρι Κλίντον, όπως και πολλοί από εμάς. Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποτελεί απάντηση στις τρομακτικές προκλήσεις της Αμερικής και σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές. Είμαστε πεπεισμένοι ότι στο Λευκό Οίκο θα ήταν ο πιο απερίσκεπτος Πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία».

Στην απάντησή του, ο Τραμπ είπε ότι αυτοί που υπέγραψαν «είναι υπεύθυνοι για το ότι ο κόσμος έγινε τόσο επικίνδυνος». «Αυτοί οι 'γνωρίζοντες', μαζί με τη Χίλαρι Κλίντον, είναι υπεύθυνοι γιατί πήραν καταστροφικές αποφάσεις της εισβολής του Ιράκ, γιατί επέτρεψαν Αμερικανούς να πεθάνουν στη Βεγγάζη, και γιατί επέτρεψαν την άνοδο της ISIS», σχολίασε ο προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.


Φωτογραφία: EPA/SHAWN THEW 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ